IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на имотите е овладян

Пазарът изпитва глад за качествени и добре управлявани имоти, заявява председателят на ФИАБЦИ България Ирена Перефанова в интервю за Investor.bg

08:46 | 20.01.14 г. 44
<p>
	Ирена Перфанова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Перфанова. Снимка: Личен архив

 

В последно време бизнесът и политиците говорят за въвеждането на стимули за купувачите на имоти, особено купувачите на първо жилище (най-вече се говори за стимули, свързани с ипотечното кредитиране). Доколко намирате подобни мерки на пазара за оправдани?

Разбира се, че това са оправдани мерки, особено когато става въпрос за млади семейства. Българинът обича да има своя собственост. У нас честата смяна на жилището не е типична, както е в Америка и други западноевропейски държави. Релокацията не е силната черта на българския пазар, затова всякакви разумни мерки за създаване на условия за инвестиране са оправдани.

Плавният спад на цените на жилищата продължава, но се виждат и опити за ръст на цените в определени райони. В какъв диапазон очаквате да се движат ценовите равнища през следващата година?

Спад има само в определени сегменти. Хубаво е да не правим генерални изводи за пазара, а по сегменти. Страдат все още имотите в ски курортите, но техните ценови нива са толкова занижени, че е близък моментът, в който ще станат привлекателна и приемлива инвестиция и за български, и за чуждестранни купувачи.

Продължава с леки темпове да спада и цената на строителните терени. Това е логичен етап от развитието на пазара и до известна степен необходим, за да се отворят нови възможности за инвестиции в нови проекти. Разбира се и в по-малките населени места, в отделни райони продължава този лек спад, но това вече е свързано с политиката за развитие на общините и подобряването на социалните условия, транспортните и инфраструктурни връзки.

Кои са най-големите проблеми на пазара, които трябва да намерят своето спешно решение?

Поддръжката на сградния фонд, управлението на етажната собственост, поддържането на околосградното пространство. Трябва да се създадат изисквания и стандарти за това, за да подобрим битовата среда, в която живеем. Естествено, някои административни проблеми, срещани в процеса по извършване на сделките с имоти. Изключително важно е и да се намали гъстотата на застрояване за сметка на зелените прилежащи площи.

Какво очаквате да се случи на пазара в краткосрочен и средносрочен план?

Очаквам появата на наличен кеш, който ще бъде вложен в недвижимост, атака на пазара на луксозни имоти, динамика при бизнес и офисните центрове, завишено търсене на апартаменти среден клас за категорията клиенти 30-55 години. Има от много дълго време насам първи индикации за възстановяване на пазара на терени за логистични цели.

Отчитам засилване на интереса на българи да инвестират зад граница, както и появата на нови националности инвеститори у нас. Разширяват се категорията имоти и районите, в които инвестират руснаците у нас. Това, което не очаквам, е заливането на пазара с голяма вълна от чуждестранни инвеститори, идващи от една държава – по-скоро клиенти идват от различни държави, привлечени от българската природа, климат и гостоприемство. Вероятно България ще продължи да не е най-привлекателната дестинация за високия клас клиенти.

Към кои държави се насочва българският инвеститор?

Наблюдава се интерес към Германия, Австрия, Испания и Гърция. Има индикации и за САЩ, но сделките там са по-скоро спорадични, отколкото да указват тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 12
avramcho
преди 10 години
RE : cokrat + Alexx==================не сте разбрали как се движат пазарите , за това се напъвате ..;) не се напъвайте , да не мирише кофти ;)---------както се казва : Трендът отчита всичко (в т.ч. и Несъгласните) когато прочетеш нещо във вестника , това вече е Изконсумирана новина , т.е. Остаряла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
"Първо трябва да преминем през етапа на раздвижване..." Съдейки по количеството статии и интервюта на тема "раздвижване", все си мислех, че този етап вече сме го минали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
Иска и се на Г-жата пич...няма да те опровергавам...нито пък госпожата...ще Ви опровергае ИМЕННО ПАЗАРА....ПАЗАРА ПРЕЗ 2014 ГОДИНА. Той ще Ви покаже през 2014 година че цените на имотите хич...ама хич не е овладян...както и се иска на госпожата...и на теб сигурно...Проверката ще я видим януари 2015 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 8
avramcho
преди 10 години
а и на такова гадже като г-жа Перфанова не се опонира ;)Тя не влиза в разговор с Вас - не ви иска мнението , Дали е така или Не е така...дали сте съгласни..или не ;)Тя ви уведомява за Факт който се е случил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 9
avramcho
преди 10 години
Това е Уведомителна публикация , т.е. Еднопосочна!Ефектът от Дискусиите по въпроса е толкова важен , колкото ефекта от гаргата-която пикала в морето...........щом се пише - значи е така ...приемате и Следвате Пазараиначе кофти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 9
mick
преди 10 години
Проблемът в момента на имотите е, че няма нормален данък имоти - и като резултат, няма нормална инфраструктура около тях. Скъпи имоти насред мизерия. Това му се вика балон. Ужасно много заключени и неподдържани имоти. Имотите/Активите в държавата са надценени и то много. Така всяка една стока калкулира тия цени и става скъпа спрямо доходите на хората. На запад има къщи на по 200-300 години и си живеят в тях хората, а при нас на 50 години къщите се разпадат, просто защото никой не поддържа - няма и изисквания. Инфраструктурата според българина расте сама. На запад данък имоти е такъв, че да може да се поддържа тая инфраструктура, че и да остане за общината за други дейности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
И не само този показател ...В България от десетилетие имаме огромна е/имигрантска вълна, която направо удря в земята не само пазара на недвижими имоти.Населението застарява с умопомрачаващи темпове, поради горната причина и намалената раждаемост.Левът ни е вързан към Еврото ... няма да споря надценен ли е или не, но е факт, че на Запад коефициента за ефективност на труда се повишава, а у нас спада !Банките хем са защитени от борда за лева, хем пак го вкарват като риск по кредитите с безумни лихвени равнища.Предпочитам да живея под наем, а след време ще си построя една двуетажна къщичка.Свободата да съм отвързан и да не цепя басма на никого и нищо е неописуема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 18
ivopashov
преди 10 години
То имоти има доста видове (парцела дори не го слагам в една група с апартаментите). Но ако говорим за най-масовите (2-3 стайни апартаменти) средната цена за София е около 700-750 евро/м2, а за градове като Перник около 320 евро/м2. Горе долу като смятам разходите да се построи - не мисля, че може да има кой знае какъв спад още - 5-10% да , но дотам. Все пак в Скопие е трудно да се намери апартамент за под 800 евро/м2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Какво значи глад за качествени имоти? Според мен някои иска да купи нещо хубаво за малко пари. И да ви попитам, като съм на 50 години, болен и беден Вие ще си легнете ли с мен. Не, защо? Ами аз изпитвам глад за секс с хубава жена(може би някои от читателите ще поспорят, че отговаряте на определението хубава, но за мен сте прекрасна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Да, Ако целта, функция на "цените на имотите" не се изпълни по добрия начин /с добро/, ще се изпълни по лошия /с лошо/ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още