IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на имотите е овладян

Пазарът изпитва глад за качествени и добре управлявани имоти, заявява председателят на ФИАБЦИ България Ирена Перефанова в интервю за Investor.bg

08:46 | 20.01.14 г. 44
<p>
	Ирена Перфанова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Перфанова. Снимка: Личен архив

 

В последно време бизнесът и политиците говорят за въвеждането на стимули за купувачите на имоти, особено купувачите на първо жилище (най-вече се говори за стимули, свързани с ипотечното кредитиране). Доколко намирате подобни мерки на пазара за оправдани?

Разбира се, че това са оправдани мерки, особено когато става въпрос за млади семейства. Българинът обича да има своя собственост. У нас честата смяна на жилището не е типична, както е в Америка и други западноевропейски държави. Релокацията не е силната черта на българския пазар, затова всякакви разумни мерки за създаване на условия за инвестиране са оправдани.

Плавният спад на цените на жилищата продължава, но се виждат и опити за ръст на цените в определени райони. В какъв диапазон очаквате да се движат ценовите равнища през следващата година?

Спад има само в определени сегменти. Хубаво е да не правим генерални изводи за пазара, а по сегменти. Страдат все още имотите в ски курортите, но техните ценови нива са толкова занижени, че е близък моментът, в който ще станат привлекателна и приемлива инвестиция и за български, и за чуждестранни купувачи.

Продължава с леки темпове да спада и цената на строителните терени. Това е логичен етап от развитието на пазара и до известна степен необходим, за да се отворят нови възможности за инвестиции в нови проекти. Разбира се и в по-малките населени места, в отделни райони продължава този лек спад, но това вече е свързано с политиката за развитие на общините и подобряването на социалните условия, транспортните и инфраструктурни връзки.

Кои са най-големите проблеми на пазара, които трябва да намерят своето спешно решение?

Поддръжката на сградния фонд, управлението на етажната собственост, поддържането на околосградното пространство. Трябва да се създадат изисквания и стандарти за това, за да подобрим битовата среда, в която живеем. Естествено, някои административни проблеми, срещани в процеса по извършване на сделките с имоти. Изключително важно е и да се намали гъстотата на застрояване за сметка на зелените прилежащи площи.

Какво очаквате да се случи на пазара в краткосрочен и средносрочен план?

Очаквам появата на наличен кеш, който ще бъде вложен в недвижимост, атака на пазара на луксозни имоти, динамика при бизнес и офисните центрове, завишено търсене на апартаменти среден клас за категорията клиенти 30-55 години. Има от много дълго време насам първи индикации за възстановяване на пазара на терени за логистични цели.

Отчитам засилване на интереса на българи да инвестират зад граница, както и появата на нови националности инвеститори у нас. Разширяват се категорията имоти и районите, в които инвестират руснаците у нас. Това, което не очаквам, е заливането на пазара с голяма вълна от чуждестранни инвеститори, идващи от една държава – по-скоро клиенти идват от различни държави, привлечени от българската природа, климат и гостоприемство. Вероятно България ще продължи да не е най-привлекателната дестинация за високия клас клиенти.

Към кои държави се насочва българският инвеститор?

Наблюдава се интерес към Германия, Австрия, Испания и Гърция. Има индикации и за САЩ, но сделките там са по-скоро спорадични, отколкото да указват тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

43
rate up comment 8 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ето ги и новите брокерски номера. Сега ще за почнат да ни убеждават да клупуваме че иначе няма да можем да си купим. Предлагам да изчакаме поне още една година и ако не паднад с поне още 20 % да си купим в чужбина. Там са със сходни цени а наемите са много много високи. Сума народ го направи вече това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Ето ги и новите брокерски номера. Сега ще за почнат да ни убеждават да клупуваме че иначе няма да можем да си купим. Предлагам да изчакаме поне още една година и ако не паднад с поне още 20 % да си купим в чужбина. Там са със сходни цени а наемите са много много високи. Сума народ го направи вече това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 23 rate down comment 1
Веск
преди 10 години
Краят на един безкраен край. А дали е така? Доколко София и Варна ще компенсират останалата част от страната? Колко са сделките с чужденци като процент? Колко сделки са с пари от продадена земя? Кога се очаква НОВИТЕ БЪЛГАРИ (старите варвари с *** кожа, неграмотни и без работа) да станат реален купувач? Ще спрем ли все пак демографския колапс. Кога все пак ще имаме нормално съотношение на доходи и цени за всичко? Ще се възстанови ли ипотечното кредитиране? Как се разполагарт сделките спрямо гъстотата на населението, по региони, по градове/градчета/села? Как се разполагат сделките по етнически състав. Как се движи средната възраст на имотите. Колко процента от имотите са нови (на 1, 10 и 20) години спрямо всички имоти? Има и още важни въпроси... Вземате си учебника, събирате си акъла, разписвате си отговорите на горните въпроси и тогава обобщавате. Така е редно. Другото е психологическа обработка - важно да, но не и достатъчно. А разликата между имот и коптор ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 18 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Разликата между себестойност на апартамент най-общо казано и продажните цени оферирани от брокерите и все още голяма...което означава, че печалбата която искат брокерчетата е все още голяма. Още доста може надолу...не можете да излъжете живота. Цените апартаментите до 2008 растяха...но материалите и труда за изграждането им не са растяли със същата пропорция. Така, че давайте още надолу...иначе фалит...брокерчета....и прочие "***"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 5
mick
преди 10 години
Дали? Ако знаеш, че всяка година трябва да даваш 1-2% от цената на имота за данък и поддържане.. Няма да се изхвърляш на имот за 100 000 лева, щото ще трябва да даваш 1-2 хил. на година за разходи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 16
Crux
преди 10 години
Няма място по света, където имотите да са на такива цени, че всеки да може да си купи. Собственият имот е скъпо нещо и не е за всеки. Ако у нас се вдигнат данъците и се въведат задължителнио предписания за поддръжка (все неща, които аз лично силно одобрявам), това ще вдигне още повече цените. Собствеността задължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 4
mick
преди 10 години
В момента на имотите се гледа като на стока. Купуваш задържаш, продаваш - евентуално на печалба. Това унищожава икономиката. Защото имотите са за производство, за живеене, да служат за офиси. Само така създават принадена стойност. При спекулата, както е в момента ако един печели, друг губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 6
mick
преди 10 години
В момента имаме пре-скъпи имоти за доходите на населението. Единственото което спасява тия цени е отказът от поддържане - както на инфраструктурата/нисък данък имоти/ така и липсата на изисквания за поддържане каквито има във всяка една нормална държава в Европа.Спасяването на цените всъщност е за сметка на работни места и на ефективността на икономиката. Щото добра икономика не може да има, когато имотите са скъпи и в същото време неизползвани, неподдържани и инфраструктурата е зле. Скъпи имоти - значи скъпи стоки, щото всяка една стока която се продава в България калкулира тия скъпи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 10
Crux
преди 10 години
Ако сметнете и инфлацията, ще установите, че в момента цените са на нивото от началото и средата на 2004-а година. Някои обаче бълнуват за средни цени от 200 Евро на кв. м. в София. Няма как да стане. Това би означавало, че един средностатистически тристаен апартамент от 75 квадрата би струвал 15 000 Евро или колкото една нова кола от среден клас. Забравете просто за такива цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 9
mick
преди 10 години
Така е - сметката излиза, защото няма нормален данък имоти. И може имотът да ти дава добра доходност, но качеството на живот е много ниско. Няма инфраструктура, мизерни улици, тротоари, едни гадни гаражни клетки, не знам пробвал ли си да буташ детска количка по тротоарите и улиците. В момента а и не само, вече 20 години ядем от парите за поддържка. И си мислим, че сме на далавера. Живеем в мизерия и си мислим, че като си сложим по един скъп телевизор , телефон, автомобил и го паркираме в градинката сме голяма работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още