fallback

Hudson Yards - новата перла на Манхатън

Мегапроектът ще е два пъти по-голям от Rockfeller Center

10:29 | 27.08.13 г.

На строителната площадка на Hudson Yards в Манхатън отново кипи усилена работа, пише Bloomberg. Мегапроектът ще е два пъти по-голям от Rockfeller Center и ще е с по-централна локация от Канари Уорф в Лондон.

В момента изпълнителите работят по 47-етажна офис кула. След завършването комплексът за 15 млрд. долара ще се простира на площ от 26 акра от Мидтаун до бреговете на р. Хъдсън. Около 10-те небостъргача в него ще има обилна зеленина.

Само преди година бъдещето на Hudson Yards изглеждаше доста несигурно. Сега обаче пазарът на имоти в Ню Йорк е толкова нагорещен, че неотдавна инвеститори обявиха поредица от мащабни проекти в Бруклин и Куинс. Повечето сгради в тях са жилищни небостъргачи и не предлагат близост до бизнес центъра на града - преимущество, с което се гордее Hudson Yards.

Related Cos. сключи сделка за 1,05 млрд. долара със собственика на бившите железопътни дворове през 2008 г., точно когато пазарът на имоти се срина. Партньор на фирмата тогава бе Goldman Sachs Group Inc., а основният наемател бе News Corp. Сега новият партньор в проекта е поделението за инвестиции в имоти на Ontario Municipal Employees Retirement System.

Hudson Yards е достатъчно голям, за да побере един истински градски център от 21 век. Related обаче няма чак такива грандиозни планове. Проектирането на комплекса все още не е завършило.

В момента изпълнителите работят по източната част на комплекса. Архитектите от Kohn Pederson Fox са предвидили кулата, която се изгражда в момента, да бъде свързана с още една на 69 етажа. Ще има и многоетажен търговски център между тях.

В основата на килнатите небостъргачи ще има прилежащи сгради с формата на призми и клинове, които постепенно ще изчезват към по-горните нива. Предвидени са и две много високи жилищни сгради, както и магазини, фитнес център, офиси и хотел.

Може би единственият наистина уникален елемент в комплекса е Culture Shed - място, която може да бъде използвано за изложения и представления. Подобното на раковина съоръжение може да се прибира като акордеон в жилищната сграда и да се изкарва с помощта на релси на специално изграден площад, за да служи за открит павилион за представиелния или пък за пазар.

Вижте в галерията как ще изглежда проектът Hudson Yards

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още