IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пазара на жилища - (без) оптимизъм

Активни на пазара са купувачите със собствени средства, които поемат премерени рискове. Позитивните индикации обаче едва ли ще се превърнат в тенденции скоро

08:21 | 06.08.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръстовете, отчитани при запитванията, огледите и сделките в последно време, едва ли ще имат своето отражение и при цените.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Ръстовете, отчитани при запитванията, огледите и сделките в последно време, едва ли ще имат своето отражение и при цените. Снимка: Investor.bg

Същевременно от Националния статистически институт (НСИ) продължават да отчитат бавни спадове на цените в областните градове. Подобна тенденция открояват и посредниците на пазара, като данните им варират от спад с от 1 до 3 процента – незначително колебание на фона на двуцифрените спадове в процентно изражение, регистрирани през 2009 г.

Някои от агенциите не изключват, ако се задържи тенденцията за ръст на сделките, да станем свидетели и на ръст на цените на някои места. Подобна теза наскоро изразиха от Адрес Недвижими имоти.

Преобладаващото мнение обаче е точно обратното – че бавният спад на цените ще продължи. Това индикира, че пазарът вероятно се приближава към дъното, но едва ли скоро ще се оттласне от него, като се имат предвид нарастващата безработица, проблемите със заетостта, непредсказуемостта на доходите и влошената демографска картина.

Оживлението – трайна тенденция или моментен оптимизъм?

За трайни тенденции на пазара в момента, предвид политическата и икономическата ситуация, няма как да се говори. И в началото на 2011 г. също станахме свидетели на някои положителни индикации, които бяха бързо пресечени от ескалацията на дълговата криза в еврозоната, а сега икономическите фундаменти не дават основания да очакваме по-оптимистичен развой на събитията.

Активните на пазара са клиентите със собствени средства (или поне висок дял на собствените средства от стойността на сделката), както и купувачите с по-ясен хоризонт на доходите (най-вече заетите в ИТ сектора и други по-активни и атрактивни сектори на икономиката). Това значително ограничава кръга на потенциалните купувачи, които биха стигнали до сделка.

И банки, и кредитни посредници съобщават за по-разумно отношение на купувачите на жилища към ползването на кредити. В последните месеци се наблюдава тенденция, ако се ползва ипотечен кредит, той да не надхвърля 50-60% от стойността на сделката.

Сделки се сключват и с потребителски кредити, които са значително по-предвидими за хората – обикновено с фиксирана лихва за периода и ясни, непроменящи се месечни вноски.

Освен това и малкото активни купувачи, тъй като не са склонни да поемат големи финансови рискове, предпочитат най-ниския ценови сегмент.

Експерти пък алармират и за вероятност от покачване на лихвите по кредитите заради политическата криза, а това също би потиснало евентуален импулс за ръст на цените. Остава и проблемът с бавното „прочистване“ на проблемните кредити, което прави и кредиторите по-внимателни при подбора на кредитополучателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

13
rate up comment 26 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Мик,само с натиск и преса не става. Ако ставаше нямаше да има(ме) например ромски проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 3
mailoff
преди 10 години
Цените на имотите в България са на съвсем нормално цени. Проблемът са ниските доходи. Неслучайно в Европа масово живеят под наем. Просто у нас бизнесът е съсипан, хората не могат да си позволят да купят храна, пък камо ли жилище. А това, че депозитите се увеличават е факт, но да не забравляме, че над 70% от тях са за суми от по 1000-2000 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 13
mick
преди 10 години
Т.е. ако имахме нормален данък имоти. Щяхме да имаме ефективна икономика - стоките нямаше да калкулират тия супернадценени имоти. Щяхме да имаме добра инфраструктура, щото ще има достатъчно пари за нея. Строителството няма да е толкова скъпо както в момента. Хората ще си поддържат имотите, а не да дават цяла заплата само за едно боядисване на 1-2 стаи. И т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 15
mick
преди 10 години
Не са големи данъците върху имотите. Навсякъде в "белите" държави са около 1% от цената на имота. Само при нас са символични, даже няма данък върху земеделските земи и горите. Това обръща начина на правене на бизнес - всички стоят и чакат... вместо да произвеждат нещо в имотите си, те ги държат заключени и рушащи се. Всички стоят и се радват как видите ли - без нищо да правят цените им се вдигат. Но не забелязват, че мизерията се увеличава. Че няма работа, че на всички стоки произвеждани и продавани тук им се увеличава цената защото калкулира високите цени на имотите. При нас проблемът е, че липсата на нормален данък имоти доведе от балона в цените на всичко. Всъщност балонът върху цените на активите - това е най-страшния балон - съсипва цялата икономика. Защото всичко зависи от имотите. Иначе ако нямаше балон, и при сегашните доходи 1% данък върху имотите нямаше да е проблем за хората./Така, че си направи сметка колко трябва да са цените в момента ;)/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 41 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Хубаво се пишат тези статии, а и коментарите са интересни, но незнам защо не се връзват с едно проучване, което лично майка ми направи. Пращам я *** на огледи от вече има-няма 6м. и още не сме срещнали "обекта", който търсиме. В читавите квартали да речем района на немско или руското посолство офертите са 2500 евро/кв.м. обзаведени. Разпределението на апартаментите е повече от трагично. Как се изчисляват кв.м. не питай. Балкони, зимни градини всичко вътре. Други "по-обикновени" квартали под 1000 евро цена няма. Качеството е без коментар. Незнам аз ли съм се побъркал в тази Германия или в БГ просто всичко е нагоре с краката...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А то мойто беше закачка, иначе аз не съм спекулант, а производител:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Мик прегледах ти блога, абсурдно е да считаш частните имоти, като държавен актив и да си мислиш, че като ги обложиш с големи данъци, пазара ще стане по ефективен! Напротив ще има едно грозно преразпределяне на средства от инвеститори и обикновени собственици към държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
Hahoto
преди 10 години
Логиката ти е вярна! Но в крайна сметка не всичко е фундаменд, гледай тренда направи технически анализ и ще видиш, кога ще се вдигнат цените на жилищата, въпреки всички фундаменти! Тогава разбира се ще има съвсем различни причини/фундаменти/ за ръста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 13
mick
преди 10 години
Реален ръст в икономиката ще има едва след като се направи данък имоти нормален. Защо? http://mickideas.blogspot.com/2013/07/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 13
stefi
преди 10 години
аз ли да ти обясня ,- едва ли бих могъл ;)попитай 100 произволно избрани субекта накъде ще вървят имотите и направи обратното - шанс за печалба-поне 90 %--------понеже всичките сте спекуланти -ето какво казват вашите колеги от "Умната улица " по подобни поводи :в Тренд печелят и Мечките , в Корекция печелят и Биковете свинете в Тренд и в Корекция .........винаги ги колятзалагай винаги Срещу общественото мнение-то се формира от Специалисти,т.е. от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още