fallback

Влиза в сила нормативната база за двете строителни министерства*

Промените в Закона за устройството на територията са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник

10:37 | 26.07.13 г. 1

Промените в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които касаят разделянето на функциите на Министерството на регионалното развитие и новото Министерство на инвестиционното проектиране, са обнародвани в Държавен вестник и влизат в сила от днес.

Предвижда се да бъде създаден Национален експертен съвет по инвестиционно проектиране към новото ведомство и Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика, който ще функционира към регионалното министерство. Те ще заменят досегашния експертен съвет.

Съветът по инвестиционно проектиране ще оценява инвестиционните проекти, за които ще отговаря ведомството - обекти с национално значение, определени с акт на Министерския съвет, и за строежи от първа и втора категория, финансирани с публични средства, с индикативна стойност над 10 млн. лева.

Съветът към новото строително министерство ще разглежда и одобрява и подробните устройствени планове на обектите, за които ще отговаря. С останалите устройствени планове ще се занимава регионалното ведомство.

Всички вече започнати процедури за одобряване на общи и подробни устройствени планове, които не са приключили към днешна дата, обаче ще се довършат по старите правила.

Идейните проекти на обекти от регионално значение, които обхващат повече от едно община, ще се съгласуват с областните управители. Когато обектите обхващат повече области, идейните проекти ще се одобряват от министъра на регионалното развитие. Одобрението на идейните проекти на обектите от национално значение и големите обекти на стойност над 10 млн. лева ще се дава от строителния министър.

Същата схема ще се прилага и за всички технически и работни проекти и разрешенията за строеж, предвиждат текстовете.

Същевременно министърът на инвестиционното проектиране и съсловните организации в строителния бранш ще провеждат ежеседмични срещи, на които ще се обсъждат бъдещите промени в нормативната база и процедурите, съобщават от Камарата на строителите в България.

"Това неминуемо ще доведе до подобряване на бизнес средата и условията за реализиране на качествени инвестиционни проекти", коментира председателят на организацията инж. Светослав Глосов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още