fallback

Набирането на частен капитал за имоти най-ниско от 2003 г. насам

За първите три месеца на 2013 година привлечените от затворени фондове средства са били 5,2 млрд. долара

14:36 | 04.04.13 г.

През първото тримесечие на тази година набирането на частен капитал за инвестиции имоти е паднало до най-ниското си ниво от близо 10 години, сочи изследване на Preqin Ltd., цитирано от Bloomberg.

В глобален мащаб за периода общо 20 фонда от затворен тип са набрали около 5,2 млрд. долара, което представлява спад със 79% спрямо предходното тримесечие и най-ниското равнище от третото тримесечие на 2003 г. насам, показват данните на базираната в Лондон изследователска компания.

На фондовете, набирали капитал през периода, е отнело средно 18,7 месеца в сравнение с 9,2 месеца през 2007 г., разкриват още данните.

"Въпреки че апетитът на инвеститорите към частните фондове на имоти нараства през последните месеци, конкуренцията за ограничени партньорства продължава да е засилена, а набирането на средства е дълъг и труден процес за повечето мениджъри", коментира Андрю Мойлън от Preqin.

Най-голямото привличане на капитал през първото тримесечие е от базираната в Бостън Rockpoint Group Ltd. - фонд за лоши имоти и имоти с добавена стойност в САЩ, Великобритания и Япония на стойност 1,95 млрд. долара.

На второ място е Prime Finance Partners LLC от Ню Йорк с дългов фонд за 621 млн. долара, следвана от базираната в Бирмингам, Алабама Harbert Management Corp с европейски фонд за 254 млн. евро.

Най-много капитал са набрали фондовете, съсредоточени върху Северна Америка с общи ангажименти за 3,7 млрд. долара. Пет фонда с фокус върху Азия са привлекли 776 млн. долара, а три европейски фонда са набрали 756 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още