fallback

Р. Манолов: Ръстът в цените на земеделската земя в България вероятно ще продължи

Инвеститори от други сектори на имотите се пренасочват към земята заради атрактивната доходност, посочва изпълнителният директор на Адванс Терафонд

08:30 | 18.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Цените на земеделската земя в България ще продължат да растат или поне ще запазят достигнатите нива. Това каза Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ, по време на Клуб Investor.bg, посветен на имотите.

Манолов отбеляза, че вече седма поредна година има ръст на сделките със земеделска земя. Той прогнозира, че активността на пазара ще продължи да се засилва, като най-активни купувачи ще останат арендаторите.

Дружествата със специална инвестиционна цел набраха около 750 млн. лева капитал от борсата, една част от които беше инвестирана на пазара на земеделска земя, посочи директорът на Адванс Терафонд.

Впоследствие интересът към земеделската земя започна да се засилва заради европейските субсидии, допълни той.

По думите му много земеделски производители са се стреснали от активността на дружествата със специална инвестиционна цел. Стопаните са се опасявали, че АДСИЦ-ите може да им станат конкуренция като производители, затова също са започнали да купуват земя.

Така постепенно се е стигнало до окрупняване на земеделската земя у нас, до повишаване на прозрачността на сделките, както и до появата на активен вторичен пазар, коментира Радослав Манолов.

Заради кризата в последните години се наблюдава пренасочване на инвеститори от други сектори на имотите към земеделска земя, каза още той. Това е актив, който държи цената си и носи добра доходност, допълни Манолов.

Вижте видеото от Клуб Investor.bg:

Дискусията се осъществява с подкрепата на Emporiki Bank Credit Agricole Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Имоти виж още