fallback

Шнайдер: IPO-то на Лев Инс в Лондон ще е през първото тримесечие на 2011

Компанията с амбиции за силни позиции на пазара на здравно осигуряване

10:25 | 31.03.10 г.

Уди Фришман (горе) и Шаул Шнайдер. Снимки: Личен архив

Уди Фришман (У.Ф.), специалист по здравно осигуряване, е заместник-председател на Надзорния съвет на Лев Инс, а Шаул Шнайдер (Ш.Ш.) е представител на израелските акционери в застрахователната компания. Разговаряме с тях по повод наскоро обявеното намерение за първично публично предлагане (IPO) в Лондон, както и за последните тенденции в застрахователния сектор и въвеждането на втори задължителен стълб на здравноосигурителния сектор от 2011 г.

- Г-н Фришман, какви са прогнозите ви за развитието на застрахователния пазар през 2010 г.?

У.Ф.: Възможностите при здравното осигуряване са най-перспективни. Ако парламентът гласува новия закон за здравното осигуряване и започне здравната реформа, се надяваме, че „Лев Инс“ ще има голям потенциал за разрастване. Смятам, че ние сме първата застрахователна компания, която започна да се подготвя за реформата. Именно поради тази причина съм в страната. Моят опит в други държави сочи, че здравното осигуряване винаги крие голям потенциал за разрастване. За общото застраховане смятам, че ако продължим тенденцията си на развитие и на финансовите резултати от последните 6 години, ще можем да увеличим дела си на българския застрахователен пазар.

- Планирате ли да развивате общо застраховане или доброволно здравно осигуряване?

У.Ф.: Да, подготвяме се за това. Планираме такъв курс на поведение на компанията. Подготвяме програмите за осигуряване. Също и компютърната система за този нов продукт. Смятам, че здравната компания на „Лев Инс” ще стане водеща на здравния пазар.

- Г-н Шнайдер, „Лев Инс“ анонсира желанието си да направи IPO в Лондон, за кога се планира тази стъпка?

Ш.Ш.: Планираме го за първото тримесечие на 2011 г., като ще се базираме върху годишните отчети от 2010 г.

- През декември 2009 г. общото застраховане отчита 20% спад на годишна база спрямо 8% през ноември. Очаквате ли тази негативна тенденция да намали потенциалната цена на „Лев Инс“?

Ш.Ш.: Сигурен съм, че това няма да окаже негативно влияние, защото, когато се прави първично публично предлагане, то се прави по-скоро с оглед на бъдещето на компанията, а не на нейното минало. Все пак „Лев Инс“ има стабилна история, като през изминалите 6 години повишихме драстично нашите приходи и отчетохме удвояване на постъпленията за този период.

- В момента „Лев Инс“ е с едни от най-атрактивните цени по масовата застраховка „Гражданска отговорност“ на МПС, как успявате да постигнете тази цена?

Ш.Ш.: Както знаете, към момента държим около 25% от този пазар, което позволява да се изравни рискът и да се разпредели между повече застраховани лица. Желаем също така да привлечем повече клиенти и за другите наши продукти. Възнамеряваме за в бъдеще да започнем да предлагаме и здравно осигуряване. Ако не греша, „Лев Инс“ е единствената голяма застрахователна компания, която е в състояние да покаже в своите счетоводни отчети повече приходи, отколкото разходи, тоест повече печалби. През последните 6 години имаме устойчиви положителни финансови резултати, дори и през 2008 и 2009 г., които, както знаете, бяха трудни години с много проблеми. Повишихме и капитала на компанията, тя стои стабилно на пазара. Имаме възможностите да увеличим пазарния си дял и да разширим дейностите и услугите, които предлагаме.

- Предвид намаления премиен приход в общото застраховане и факта, че гражданската отговорност на МПС е „дългоопашат продукт“, тоест искове могат да се предявяват в срок от 5 г., какви са правилните действия, които трябва да се вземат в настоящия момент?

Ш.Ш.: Мисля, че „Лев Инс“ процедира като всяка друга застрахователна компания, дори и като средностатистическите компании по света. По отношение на този тип продукти не правим разлика. Цифрите при нас са малко по-позитивни, отколкото при другите компании.

- Какви са печалбата ви и премийният ви приход за 2009 г.?

Ш.Ш.: Въпреки всички трудности през 2009 г. бяха отчетени добри резултати, както и през 2008 г. Успяхме да повишим пазарния си дял, постъпленията си, както и броя на клиентите, като в крайна сметка излизаме на печалба за годината.

- Каква част от техническите резерви на дружеството са инвестирани в акции, търгувани на БФБ–София, и каква – в акции и други инструменти на база акции (например индекси) на чуждите борси?

Ш.Ш.: В акции, търгувани на БФБ, са инвестирани около 2%, което е резултат от преструктуриране на инвестиционния портфейл на дружеството, като сме заложили по-голям дял на инвестициите в ДЦК, предвид по-ниския риск.

- А каква част от техническите резерви на дружеството са инвестирани в облигации, търгувани на БФБ–София, и каква – в облигации на чужди емитенти?

Ш.Ш.: Инвестираме в облигации, издадени от държави членки на Европейския съюз. Работим с Щутгартската борса, където се търгуват книжата. Целия си портфейл от акции на БФБ продадохме през септември 2007 г. От септември 2009 г. започнахме структуриране на нов портфейл от акции, търгувани на БФБ. Всеки момент нашият борсов посредник ще излезе на Щутгартската борса и ще може да предложи на своите клиенти директен достъп чрез електронна платформа за търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 04.09.22 г.
fallback