fallback

Дж. Мистакидис: Кризата в Гърция ще засегне главно износа на България

Гледам на заплахите за България като на възможности, казва управляващият партньор в Ernst & Young България

15:30 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Джон Мистакидис. Снимка: Личен архив

Джон Мистакидис е управляващ партньор в Ernst & Young (E&Y) България. Той ръководи българския офис на компанията от юли 2008 г., след като е работил в продължение на шест години като партньор на компанията в Атина. Преди това е бил партньор Международни стандарти за финансова отчетност в Andersen в Гърция.

Мистакидис е член на научния съвет на Гръцката асоциация на сертифицираните експерт-счетоводители. Има дългогодишен опит от работата си с международни клиенти от сектора на строителството, недвижимите имоти, инфраструктура, финанси и др.

Пред Investor.bg той сподели мнението си за кризата в Гърция и нейните очаквани ефекти върху българската икономика, за инвестиционната атрактивност на страната, за пазара на недвижими имот и др.

- Смятате ли, че кризата с гръцкия дълг поставя някакви непосредствени рискове за българската икономика и за региона като цяло?

Не бих казал рискове, но смятам, че до известна, малка, степен България ще бъде засегната от тази ситуация, просто защото Гърция е втората по големина експортна дестинация за България. Виждаме, че гръцкият търговски баланс се развива в положителна за Гърция посока, но и в негативна за нейните търговски партньори, така че това несъмнено ще засегне България.

Надявам се и вярвам обаче, че степента на ефекта ще остане ограничен с това. Гърция е изправена пред трудна борба с огромния си външен дълг.

Ако помните преди около 15 години, покойният Андреас Папандреу, който беше премиер на Гърция през 80-те, каза като пророк тогава, че или Гърция ще стопи своя външен дълг, или дългът ще унищожи страната.

Така че Гърция я очаква голяма битка и се надявам, че ще излезе от тази битка по-силна в някои отношение. Несъмнено има много области, в които трябва да се подобри, особено що се отнася до преструктуриране на нейния икономически модел.

- Т.е. не смятате, че съществуват рискове за банковата система?

Дори и да не се стигне до конкретно решение на срещата на върха [в Брюксел] на 25 март относно това дали Гърция да получи помощ чрез кредитиране на преференциални условия от останалите страни членки, или не, независимо от това, мисля, че Гърция върви в посока да потърси помощ от МВФ. Надяваме, се че в този случай лихвените нива ще бъдат понижени.

Така че мисля, че не – банковата система не е застрашена, тъй като банките в Гърция бяха сравнително консервативни и не инвестираха в екстравагантни деривати, а бяха концентрирани по-скоро върху традиционното банкиране. Надявам се, че нещата ще се развиват в положителна посока.

- Всъщност предвид наближаващата среща, смятате ли, че Гърция ще получи и трябва да получи помощ от останалите страни членки?

Не бих искал да спекулирам с тази тема, тъй като това е до известна степен политически въпрос, който все още стои отворен. Има доста различни и противоречиви мнения, така че нека го оставим засега.

- Във връзка с проучването на E&Y за инвестиционната атрактивност на Югоизточна Европа, България все пак заема доста високо място в класацията на инвеститорите. Смятате ли, че съществуват някакви особени заплахи за тази позиция на страната?

Предпочитам да гледам на заплахите като на възможности. Предвид някои фактори и тяхната положителна роля за възприятието на инвеститорите, България се нарежда високо в тази инвестиционна класация.

Разбира се, има много неща, които страната трябва да подобри, но като цяло не виждам някакви значителни заплахи, които биха подкопали тази позиция.

Фактът, че в микроикономическо отношение страната има добра позиция е много положителен – тя има добре образована и опитна работна ръка; хората, поне до една определена възраст, са отворени и екстровертни, което е много добре за инвеститорите; данъците на корпоративно и индивидуално ниво са сравнително ниски.

От друга страна, има някои области, върху които страната трябва да поработи и да подобри, като инфраструктурата. И за това съществува фантастична възможност, като се използват еврофондовете по европейските програми, за които има времеви хоризонт от три години и половина. И това е нещо, на което администрацията трябва да обърне внимание и да действа.

- Като говорим за еврофондове, като че ли досега България не демонстрира особени успехи в тяхното усвояване. Смятате ли, че има нещо, което трябва да се промени като бизнес култура и в административно отношение, за да се подобри усвояването на тези средства?

Не смятам, че това е въпрос на промяна на начина на мислене на хората. Това се отнася до изготвянето на подходящи проекти и до администрация, която може да контролира и управлява тези фондове. И в крайна сметка до наличието на легитимни дейности, проекти и бизнеси, които да бъдат финансирани чрез тези средства.

Това е свързано с административни процедури. Както казах обаче, периодът от три години и половина до края на срока за използването на еврофондовете е достатъчен, за да може страната да се възползва от оставащата част от тях. А доколкото знам, общата сума въобще не е малка – над 6 млрд. евро.

- Докато сте работили в E&Y в Атина, голяма част от Вашите клиенти са били от сферата на недвижимите имоти. Имате ли наблюдения и можете ли да коментирате пазара на имоти в България, който беше значителен фактор за икономическия ръст преди кризата?

… и смятам, че той ще се възстанови. В момента показва някои признаци на умора, но до известна степен ще се възстанови. Това е така, защото имотите са свързани с материални активи, които ние (особено тук на Балканите) ценим високо.

Така че, въпреки че има някои признаци на понижение на цените, смятам, че ситуацията ще се възстанови, макар и не до нивата преди кризата, но до известна степен.

- Очаквате ли някакви проблеми за банковата система на България предвид това, че много от големите банки са гръцки?

Именно защото моята истинска експертиза е в сферата на финансите и банковото дело, не бих искал да коментирам.

Бих казал единствено, че доколкото виждам, българските банки не са инвестирали много във високорискови и екстравагантни инструменти и както и гръцките банки, те са се фокусирали върху традиционното банкиране. Така че това до някъде ги предпазва, дотолкова доколкото кредитните им портфейли са добре обезпечени.

Доколкото виждам, банкерите наблюдават отблизо ситуацията и са готови да вземат необходимите мерки, когато това се наложи, така че се надявам, че няма да се стигне до някакви проблеми.

- Като чуждестранен гражданин и бизнесмен, как гледате на България като цяло и как решихте да останете тук?

Дойдох тук с голямо удоволствие и сега след две години работа в България, съм дори още по-щастлив от това, което виждам. По отношение на светоглед българите са близки до гърците, така че нямах някакви особени проблеми с адаптацията.

От друга страна, що се отнася до компанията, която управлявам, също бях приятно изненадан, когато видях, че нивото на отвореност и екстровертност е дори още по-високо, отколкото очаквах. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
fallback