fallback

Енемона планира да има 200-300 млн. евро приходи от АЕЦ Белене

Компанията води и преговори за участие в проекти за нови мощности в Европа, Африка и Близкия Изток, заявява Пр. Прокопиев

07:50 | 23.02.10 г.

Прокопи Прокопиев. Снимка: Личен архив

По повод обещаното финансиране от страна на Росатом за изграждането на втората българска атомна електроцентрала в Белене и категоричното мнение на българското правителство в полза на проекта разговаряме с Прокопи Прокопиев, член на Съвета на директорите на Енемона АД. Дружеството е на финала на увеличение на капитала с привилегировани акции.

- Г-н Прокопиев какви са очакванията ви за продължаване на проекта АЕЦ Белене?

Предложеният заем от Росатом, обезпечен с акции в проекта и без държавни гаранции, е успешна междинна форма, която би дала успешен старт на проекта още тази година. Очакваме още тази година стартиране на работно проектиране, производство на необходимо оборудване и първи строително монтажни дейности на площадката.

- Какъв обем от цялата инвестиция ще бъде реализиран от български компании според вас?

До момента условията за изграждане на атомната електроцентрала са строително монтажните работи да се изпълняват от български компании. Финансовото изражение на този обем възлиза на около 1,5 милиарда евро, или около 15% от общата инвестиция в централата и прилежащата и инфраструктура.

- Какви са прогнозите ви за участие на Енемона в обема към българските компании?

На база опита и компетенциите на Енемона можем по скоро да кажем, че компанията има най-силни квалификационни качества сред българските компании в сферата на енергетиката, за част от обема представляваща около 15-20% от дейностите, които ще бъдат изпълнявани от български дружества (Около 2,25-3% от общите работи, или 225-300 млн. евро, б.а.).

- Има ли в момента компанията договори в други атомни мощности?

Енемона има десетки договори в енергийни мощности включително ядрени. В момента водим и преговори за участие в модернизации и реконструкции както и дейности в изграждане на нови мощности в Европа, Африка и Близкия Изток.

- Имахте ли полза от придобиването на ЕМКО Белене АД във връзка с АЕЦ Белене?

Определено ЕМКО допълва Енемона АД и за нас това беше важно придобиване на стратегически актив, но дружеството за нас е важно не само заради проекта Белене, а и при участието ни в редица проекти в конвенционалната енергетика и индустрия.

- Включили ли сте в прогнозите си към презентацията на настоящото увеличение с привилигеровани акции проекта АЕЦ Белене?

Предоставените прогнози на инвеститорите дават поглед върху консервативния модел на нашите очаквания. Първите 2 години в него се развиват изключително на база настоящия обем оставащо строителство (беклог). Изключили сме всякакви очаквания за приходи не само от проекта Белене, а и от други подобни важни проекти и проектни линии, които най-вероятно ще се случат през следващите години.

Свързани компании:

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
fallback