fallback

Saxobank: Късите продажби биха направили БФБ ликвидна и привлекателна

Листването на големите енергийни дружества се сочи като положителна стъпка от Дидие Абато, старши консултант в Saxobank

09:28 | 05.02.10 г.

Дидие Абато. Снимка: ИП Елана трейдинг

Дидие Абато е старши консултант по търговия на пазари на акции, отговарящ за инвестиционни съвети и консултации към най-големите клиенти на Saxobank. Той е специалист консултант относно акции и индекси на акции основно в Европа и САЩ - Eurostoxx 600 и S&P500.

Абато има 13-годишен опит в търговията с акции. Той започва кариерата си през 1996 г. в Лондон в Sumitomo Mitsui Banking Corporation и брокерската компания London Forfaiting Company, където е специалист по търговия с дългови инструменти на нововъзникващите пазари. През 2003 г. се премества да живее в Дания, където се присъединява към екипа на Saxobank. Първоначално е инвестиционен консултант по различни класове активи, впоследствие заема позицията на маркет мейкър на договори за разлика (CFD).

Той е завършил магистратура по финанси в Университета в Бордо, Франция, и е сертифициран финансов аналитик (CFA) от 2007 г. Роден е във Франция.

В края на януари в София Дидие Абато представи прогнозите си за световните финансови пазари заедно с анализаторите на ИП Елана Трейдинг, като общото мнение беше, че митовете и заблудите са се настаниха сред инвеститорите.

Защо обаче Saxobank анализира и предлага достъп до Варшавската фондова борса, а избягва БФБ-София, борсата в Букурещ и другите регионални борси и кога големите инвеститори биха погледнали към нас? Това са въпросите, които зададохме на Дидие Абато.

- Г-н Абато, инвестирате ли в България?

За момента - не. Чрез платформите на Saxobank предлагаме голям брой борси, на които може да се търгува, но от гледна точка на разходна ефективност се фокусираме върху най-ликвидните борси. Това не значи, че не търсим непрекъснато нови попълнения, така че е възможно да предложим и български пазар в бъдеще.

- Важно ли е да има къси продажби, опции и т.н., за да стане пазарът ни интересен?

Най-важното е да има ликвиден пазар, който дава възможност на инвеститорите да влизат и излизат от него, когато пожелаят. Всеки инструмент, който би повишил ликвидността на пазара, е полезен. В този смисъл въвеждането на къси продажби и деривативи биха го направили привлекателен за чуждестранните инвеститори.

- Ако държавата предложи за приватизация големите си енергийни компании ще погледнете ли към България?

Акции на компании с голяма капитализация са важни за пазара, защото се разглеждат от инвеститорите като стабилни предложения. Енергийните компании и тези от сектора на услугите са акции с голяма пазарна капитализация, които се използват за защита и затова дават основата на всеки един диверсифициран портфейл в която и да било страна. Листването на такива компании на българската борса несъмнено ще допринесе за ликвидността на пазара.

- Инвестирате ли на пазарите в Източна Европа? Анализирате ли ги за своите клиенти?

Понастоящем единствената борса в Източна Европа, която се предлага от Saxobank, е Варшавската фондова борса. Нашите анализи отделят ограничено място за източноевропейските пазари. От този регион Варшавската фондова борса е най-привлекателният пазар поради ликвидността и широкия обхват. 

- Защо естонският индекс скочи толкова силно в последния месец?

Икономиката на Естония е по-стабилна от тази на нейните съседи в Прибалтика, но международните инвеститори имат склонност да възприемат балтийските републики като един блок. След проблемите през 2009 г. Латвия и Литва успяха донякъде да се стабилизират благодарение на подкрепата на МВФ и ЕС. Смятаме, че Естония спечели от подобрението в съседните страни и така инвеститорите започнаха да разбират, че фондовият пазар на Талин предлага добра стойност през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 09.09.22 г.
fallback