fallback

Цв. Тончев: Приходите от туризъм през 2010 г. ще спаднат с 5-6%

Заради липсата на сняг около 33% от направените резервации за хотели за януари бяха отказани, казва председателят на туристическата камара

09:25 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Проф. Цветан Тончев. Снимка: Investor.bg

Проф. д-р ик. н. Цветан Тончев е председател от много години на Българската туристическа камара. Завършил е „Икономика и управление на туризма“ в УНСС. От 1970 г. е университетски преподавател. 12 години е бил директор на туристическата организация „Орбита“ и толкова – първи зам.-председател на Комитета по туризъм. Автор е на научни публикации.

С проф. Тончев разговаряме за резултатите на туристическия отрасъл за 2009 г., за първите прогнози за приходите от туризъм за 2010 г. и за проблемите на сектора.

- Проф. Тончев, бихте ли казали какви са предварителните резултати за приходите от туризъм за страната ни през изминалата 2009 г.?

По предварителни данни ще имаме общи приходи от туризъм на 2009 г., приблизително към 2,5 млрд. евро, т.е. колкото и през 2008 г. В тази сума не влизат приходите от българи от почивките в нашите курорти и от екскурзионните им пътувания, които, по прогнозни изчисления, възлизат на близо 500 млн. евро.

Ще отбележа, че на фона на сериозната финансово-икономическа криза по света и у нас, туризмът засега е един от отраслите в България, най-устойчиви на кризисни ситуации.

Що се отнася до чуждестранните туристи през миналата година, не е за пренебрегване, че сериозно намаля броят им от скандинавските страни и Великобритания. За сметка на това, макар и не с много, се увеличи броят на туристите от Русия, Румъния, Полша, Чехия и др.

Кризата в туризма всъщност се отрази най-много на строителството на нови туристически обекти, което съществено намаля спрямо 2008 г. Бих казал, че строителството в туризма, в т.ч. не само ново, а и разширения и модернизация, по предварителни данни за миналата година не надвишава 200 млн. лв.

- Съвсем обобщено, какви са прогнозите Ви за туристическия сектор през 2010 г.?

Смятам, че настоящата година ще се окаже по-сложна за туризма от изминалата, най-вече заради острата конкуренция на регионалния пазар за привличане на туристи и заради икономическата криза. Няма да е пресилено, ако кажа, че конкуренцията със съседните ни страни, ще бъде за привличане на всеки турист по всяка една дестинация.

В тази връзка, поради голямата динамика на туристическия пазар, още в началото на годината е много трудно да се даде сравнително точна прогноза за развитието му. По-точни данни ще имаме след туристическите борси в Берлин през март и малко по-късно и в Москва. Тогава ще се очертае натовареността на материалната база на хотелите за летния сезон и дали той, в зависимост от заявките, ще започне през май или юни.

През пролетта ще стане ясно и средното равнище на цените в хотелите през лятото. Доколкото имам информация от българските хотелиери и от курортни комплекси, има лек спад на цените на офертите за лятото в сравнение с 2009 г., което е адекватно на търсеното на туристическия продукт.

- Това означава ли, че през тази година, за разлика от предишната, ще има спад на приходите в туристическия сектор?

Доколкото може да се правят прогнози към настоящия момент, смятам, че през 2010 г. ще има спад на приходите от туризъм с 5-6% спрямо 2009 г. За голямо съжаление, този минус се очерта още през започналия ски-сезон, тъй като, в резултат на липсата на сняг, около 33% от направените резервации за хотели за януари бяха отказани.

Надяваме се, че през февруари и март поне отчасти този отлив на туристи и приходи да се компенсира. А като цяло приходите от зимен туризъм у нас през предишни години са от порядъка на около 150 млн. евро.

- Какво ще кажете за цените в хотелите – те ще намалеят ли?

Ще започна оттам, че въпреки желанието за привличане у нас на по-заможни туристи, в голямата си част идват хора с доходи, под средните за западноевропейските стандарти.

Което означава, че ще има спад на цените през лятото спрямо предходния летен сезон с поне 5-6%. Има вероятност и за „скъсяване“ на сезона, както и за незапълване на легловата база на огромните хотели по Черноморието.

По всяка вероятност през лятото пак най-много ще бъдат германските туристи. При намаляване на цените на визите за руски туристи обаче има вероятност да се отбележи съществено повишаване на броя им.

- Нови хотели през тази година ще се строят ли?

Според някои данни в момента се изграждат около 20 нови хотели. Има и немалко хотели, предложени за продажба, особено в Слънчев бряг, но в много от случаите не се намират купувачи или собственикът се отказва от продажбата. Понякога се прави коопериране с чуждестранни фирми.

Реалните сделки с хотели обаче са малко. Намаляха през миналата година наполовина спрямо 2008 г. и продажбите на апартаменти в хотели, към които имат интерес главно руски граждани.

- Все пак, според Вас, има ли някой вид туризъм, който може да отбележи развитие през тази година?

Смятам, че въпреки кризата, балнеоложкият и спа туризмът ще се развива, защото към него има интерес, а и вече много хотели от по-висок клас разполагат с необходимите условия за прилагането му.

Имаме и много добри условия за т.нар. селски туризъм, особено около Смолян, Троян, Тетевен и др., стига да се създаде необходимата организация. А Велико Търново се очертава, вкл. и с помощта на общината, като една много търсена културно-историческа дестинация.

- Какви са вашите виждания за начина за евентуално увеличаване на броя на чуждите туристи у нас през годината, което ще се отрази положително и на приходите на отрасъла?

Ще дам пример със съседните ни страни, които са ни преки конкуренти. Нашите колеги от бранша от Сърбия, Гърция, Турция, Хърватия постигнаха значителни резултати в подобряването на т.нар. икономически регулатори в туризма, които стимулират развитието на туристическата дейност.

В тези страни такса „сгради“ и такса „смет“ за значително по-ниски, отколкото у нас. Това означава на практика, че туристическият продукт на българските фирми на международния пазар ще е по-скъп, отколкото този на фирми от съседните ни страни, или печалбата тук трябва да е по-ниска. Мисля, че след съответните анализи съответните държавни институции би трябвало да се вслушат в исканията за намаляване на тези такси, тъй като те са свързани пряко с привличането на повече туристи и ще доведат до допълнителни приходи за страната.

Друг важен въпрос, който не е нов, а се говори за това от години, е цената на руските визи. Не е тайна, че визите за руски туристи за Гърция и Турция струват много по-малко, отколкото тези за България, които са 60 евро на човек. Визите за руснаци за Австрия са около 30 евро. Затова крайно време е тези тежки такси да се намалят, защото българският туристически отрасъл разчита на туристите от Русия, който пазар има голям потенциал да расте. Дори ако имаме предвид току-що приключилите Новогодишни празници, то посетителите в хотелите по Черноморието бяха главно руснаци. Много от богатите туристи у нас също идват от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
fallback