fallback

Ефектите от кризата върху рисковите инвеститори

Оценките на компаниите за придобиване са станали по-реалистични, но кризата засегна и перспективите за ръст пред бизнесите, смята Йозеф Кьовер от 3TS

17:23 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Йозеф Кьовер. Снимка: Личен архив

Какви са основните ефекти от глобалната криза върху сектора на дяловите и рисковите инвестиции? Какви са перспективите пред сектора и какви развития може да очакваме през 2010 г.? Това бяха основните въпроси, на които потърси отговор Йозеф Кьовер, директор Инвестиции в инвестиционния фонд 3TS Capital Partners, по време на форума „Дяловото инвестиране в България: Годината пред нас”, който се провежда днес с медийното партньорство на Investor.bg.

Според него оценките на компаниите, които се придобиват и които инвеститорите проучват, са значително по-реалистични (т.е. по-ниски) в сравнение с преди. Наред с това обаче и перспективите за ръст пред потенциалните инвестиционни цели трябва да се оценяват по-внимателно.

В резултат на кризата може да се очаква инвестиционните фондове да задържат компаниите в портфейлите си за по-дълъг период.

Като положително последствие от рецесията е, че бизнесите имат достъп до по-голям брой талантливи служители и мениджъри на по-достъпни цени.

Той каза, че през 2008 г. Централна и Източна Европа е представлявала едва 5% от общия обем на дяловите инвестиции в Европа. От този обем едва 8% са били направени от рискови инвеститори.

Наред с това обаче са се увеличили инвестициите за новосъздадени бизнеси (start-up) до 43 през 2008 г. от 26 през предходната.

Кьовер отбеляза, че технологичните компании демонстрират значителна стабилност в условията на криза и изглеждат в по-малка степен засегнати от рецесията.

Той оцени инвестиционния пазар в Централна и Източна Европа като много атрактивен с многобройни възможности за изгодни инвестиции и перспективи за ръст в редица страни.

Според Кьовер кризата не е понижила устрема на предприемачите към създаването на нови проекти и бизнеси. Също така по-интензивен и значим е станал процесът на отделяне на подразделения от по-големи компании в отделни бизнеси (spin-offs).

Относно пазара в България перспективите също са добри, като страната има редица атрактивни бизнеси за инвестиции, квалифицирани предприемачи и инженери.

Като пример Йозеф Кьовер посочи, че сред топ 10 на престижната класация на Делойт има и няколко български компании.

„Бяхме щастливи да видим, че една от тях бе и компания от нашето портфолио – Инвестор.БГ“, каза той.

Още от форума:

Колко още ще се влоши икономическата ситуация у нас преди възстановяването?

Югоизточна Европа привлича интереса на едва 2% от дяловите инвеститори

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 08.09.22 г.
fallback