fallback

ПОК Доверие: Искаме да инвестираме, но нямаме лимити за сегашните емитенти

Активите на пенсионните фондове вече надхвърлят 3 млрд. лв., но над 1 млрд. от тях са в чужбина

12:25 | 17.11.09 г.

Даниела Петкова. Снимка: Investor.bg

Ние очакваме с нетърпение нови емитенти, тъй като дружествата, в които сме инвестирали, в момента са достигнали до индивидуалните лимити, заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК Доверие по време на кръглата маса на тема „Публичната компания – предимства и перспективи”, организирана от БФБ-София.

На кръглата маса присъстват и представители на 24 непублични компании.

Като цяло обаче имаме лимити за инвестиране в български акции, уточни Петкова.

Активите на пенсионните фондове (ПФ) надхвърлят 3 млрд. лв. и 1 млрд. от тях вече са инвестирани извън страната. В последните години се отвори ножица между темповете на растеж на активите на ПФ и ръста на капиталовия ни пазар и тази ножица все повече ще се разтваря, смята Петкова.

Винаги фокусът е как да привлечем чуждите инвеститори, но и местните не са малки.

В този смисъл нови дружества на БФБ-София ще създадат условия за влизане на парите на пенсионните фондове в капиталовия пазар, сподели Петкова.

На първо място ние изучаваме структурата на собствеността. Естествено е да имаме силни притеснения, ако тази структура не е изцяло ясна и прозрачна, както откъм имената на собствениците, така и доколко има явна или скрита свързаност между собствениците, като условие за поява за конфликт на интереси. Избягваме да инвестираме в дружества с риск за конфликт на интереси или неясна собственост.

Често някои от акционерите са офшорни компании, но може би е добре да се знае, че ние настояваме собствениците на тези офшорни компании да ни бъдат известни, уточни модела си г-жа Петкова.

„Ако преодолеем това препятствие, на второ място ние анализираме и изследваме качеството на мениджмънта на тази компания.“

„Разбира се, подлагаме на много сериозен анализ финансовите отчети, както съществуващите така и прогнозните. Често, когато анализираме прогнозите на публична компания, ние ги преизчисляваме с помощта на нашите аналитици и много често се случва нашите прогнози да са много по-различни от прогнозите на мениджмънта“, сподели директорката на най-големия български пенсионен фонд.

Хубаво е да има голяма компания на БФБ-София, защото това ще развие пазара по-бързо, каза Петкова по повод планираната приватизация на държавни енергийните компании през БФБ-София.

Още от кръглата маса на БФБ-София:

Васил Велев: Цените в момента не са най-подходящи за продажба

Създават съвет за развитието на капиталовия пазар с БНБ, МФ и МИЕТ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
fallback