fallback

Е. Паркър: Ръстът за България ще зависи много от връщането на инвеститорите

Във връзка с новите прогнози на Fitch за икономиката на България и страните в региона Investor.bg разговаря с директора Нови пазари в рейтинговата агенция

15:02 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Едуард Паркър. Снимка: Личен архив

През миналата седмица рейтинговата агенция Fitch Ratings оповести прогнозите си за икономиките в Централна и Източна Европа, като очакванията за България са за 5,5% спад за 2009 г. и за ръст от 0,5% за 2010 г. Investor.bg разговаря с Едуард Паркър, директор Нова Европа във Fitch за повече информация относно мнението на агенцията за страната ни.

Паркър се присъединява към Fitch през 2000 г. Преди това той прекарва девет години в Британското министерство на финансите. В продължение на три години е съветник на министъра на финансите за Русия и въпросите по бившия Съветски съюз. Има активно участие в изготвяне на британската позиция по време на Руската криза от 1998 г., включително преговорите с МВФ, Парижкия клуб на кредиторите и Г-8.

- Има ли българската икономика някакви предимства в сравнение с останалите страни в региона? Какви са те?

Основната кредитна сила на България идва от стабилните публични финанси. Благоразумната фискална политика по време на годините на бума, когато страната отчиташе бюджетен излишък (за разлика от повечето от останалите страни в Нова Европа) й дадоха възможност да намали държавния си дълг до умерени нива, да създаде буфер за своя фискален резерв и в крайна сметка да е необходимо по-малко по мащаб финансово адаптиране в най-тежкия период на рецесията. Наред с това изглежда, че в страната има силен политически консенсус в полза на следването на уравновесена макроикономическа политика, а не популизъм.

- Кой е най-големият недостатък на страната по отношение на нейния потенциал за икономическо възстановяване?

Бързото увеличение на задлъжнялостта на частния сектор по време на бума доведе до значителен дефицит по текущата сметка и ръст във външния дълг и заемите в чуждестранна валута в националната банкова система до сравнително високи нива, което увеличи икономическата уязвимост на страната.

Забавянето на капиталовите постъпления вследствие на глобалната финансова криза доведе до остра рецесия, тъй като страната трябваше да намали своя външен дисбаланс.

- Какъв период на възстановяване предвиждате?

Продължителността и степента на възстановяване ще зависи до голяма степен от склонността на чуждите инвеститори да продължат да увеличават инвестициите в страната, въпреки сравнително високото ниво на външен дълг и отлива от високо ниво на вътрешни спестявания, в условия, при които частният сектор ще трябва да подсилва своите баланси.

- Какви са прогнозите на Fitch като цяло за развиващите се пазари в Европа за тази и следващата година?

Fitch ревизира прогнозата си за БВП на тези страни до спад от 6,1% в сравнение със спад от 4,6%, прогнозирани през юни. Причина е по-голямото от очакваното понижение на производството през първото полугодие. Това се сравнява с едва 0,1% прогнозиран спад за развиващите се пазари в света като цяло.

Въпреки това за 2010 прогнозата е ревизирана нагоре до среден ръст от 2,6% от 1,5% по-рано поради края на по-широкообемната корекция и по-благоприятните глобални условия.

Какво още смятат във Fitch за икономиките в региона?

Ефектът от рецесията, който в някои случаи е подсилен от мерките за финансови стимули, по-ниските цени на петрола и програмите за спасяване на банките, ще доведе до повишение на средния бюджетен дефицит в региона до 5,9% през 2009 г. от 1,1% през 2008 г., преди отново да се понижи до 4,6% през 2010 г.

Средното съотношение държавен дълг към БВП ще се покачи до 36% до края на 2010 г. от 23% от края на 2007 г. Невъзможността да се осъществи ефективна средносрочна фискална консолидация може да доведе до понижение на някои рейтинги.

В много страни социалното напрежение и изборите ще затруднят програмата за ограничение на разходите. Това е област, в която може да се появяват политически сътресения. В страни, които разчитат на програми на МВФ за своето фискално и външно финансиране и за гарантиране на икономическата стабилност, неспазването на условията в тези програми крие допълнителни рискове за макроикономическата стабилност.

По преценка на агенцията БВП на региона се е повишил с около 1% на тримесечна база през второто тримесечие, след срива от 7% през първото тримесечие на 2009. Въпреки това слабите инвестиции, повишаващата се безработица и умерения приток на капитали и кредитен ръст, фискалната консолидация и възстановяването на балансите показват, че всеобщото възстановяване на икономиката ще бъде бавно.

Рисковете за външното финансиране и националните валути, които бяха основните уязвими фактори за много страни в началото на кризата, донякъде се понижиха, въпреки че все още остават значителни. Това е отражение на бързо понижение на дефицитите по текущите сметки, значителна материална помощ, бум в издаването на външни дългове на правителствата и сравнително стабилно ниво на преструктуриране на задълженията на частния сектор. По оценка на Fitch нуждите от външно финансиране на региона възлизат на 304 млрд. долара през 2009 и 2010 г., което е понижение в сравнение с 363 млрд. долара през 2008 г.

За разлика от ралито на цените на държавните облигации в региона динамиката при държавните рейтинги остава негативна, въпреки че влошаването е с много по-бавни темпове.

Общо 12 страни обаче все още са в негативния списък на наблюдаваните страни и само една – в положителния. От агенцията смятат, че за в бъдеще промените в рейтингите ще се характеризират по-скоро от развития, специфични за отделните страни, отколкото от всеобщи тенденции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 09.09.22 г.
fallback