fallback

Х. Степич: Ще отнеме време за приемане на България в еврозоната

Според шефа на Райфайзен Интернешънъл споразумение с МВФ не е нужно

08:02 | 11.09.09 г.

Х. Степич. Снимка: Райфайзен

„Ще отнеме известно време преди България да бъде приета в еврозоната, като това се дължи не на вътрешни, а по-скоро на външни фактори“, заяви по време на проведен с участието на Investor.bg семинар във Виена Хърбът Степич, главен изпълнителен директор на Райфайзен Интернешънъл.

Като външен фактор Степич посочи икономическата криза в световен мащаб.

Според банкера споразумение на България с Международния валутен фонд не е необходимо, тъй като на настоящия етап страната може да набави ресурс от международните пазари.

Причините, според Степич, някои от другите страни от региона да прибягнат до услугите на МВФ е липсата на ликвидност за посрещане на краткосрочните дългове в разгара на финансовата криза, когато международните капиталови пазари са били затворени за рефинансиране.

Освен това правителствата на тези страни са водели разхлабена фискална политика, а ръстът на заплатите е изпреварил този на производителността.

„Не бих считал евентуално търсене на споразумение с МВФ като отрицателен сигнал в текущите световни икономически условия“, заяви още Степич.

Банкерът определи чуждестранните резерви на България като солидни и изрази увереност, че Валутният борд ще се запази до приемане на еврото като общо платежно и разплащателно средство в страната.

В същото време обаче Степич изрази притеснение от структурата на преките чуждестранни инвестиции, които са били ориентирани предимно към услугите, а не към експортно-ориентираните отрасли.

Още от семинара във Виена:

М. Андреев: До края на годината ще има намаление на лихвите по кредитите

Пикът на необслужваните заеми в ЦИЕ ще е през 2010 година

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
fallback