fallback

Трише: Нова криза до 2-3 години, ако не реформираме финансовата система

Според шефа на ЕЦБ, който е на посещение в София, страните от еврозоната ще отделят 23% от БВП за рекапитализация на финансовата система

16:23 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви пред българската си аудитория днес в София, че бързото прилагане на всички одобрени мерки за стабилизиране на финансовата система и за борба с икономическата криза е изключително важно. Той е в България по повод на 130-годишнината от основаването на Българската народна банка.

Трише акцентира силно върху необходимостта от реформа на системата за финансова регулация. В противен случай светът ще преживее сегашната криза отново след 2-3 години, предупреди президентът на ЕЦБ.

Реформата трябва да даде централна роля на Международния валутен фонд, Световната банка и Банката за международни разплащания, които трябва да имат по-голямо значение за поддържането на доверието и стабилността на финансовата система.

Трише поясни, че Банката за международни разплащания се е превърнала в основен партньор на ЕЦБ при реализацията на нейната парична политика.

Жан-Клод Трише подчерта, че правителствата в еврозоната са взели необходимите решения за рекапитализация на финансовата система. Мерките са на стойност 23% от брутния вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото.

Тревожната новина е, че досега са били усвоени едва половината от тези опции. Той допълни, че има пълно доверие на националните регулаторни органи по отношение на взетите мерки за борба с финансовата криза и за прилагането на стрес-тестове на банковите институции.

Трише обясни, че финансовата система в Европа се различава съществено по своята структура от тази в САЩ, защото банките съставляват около 70% от нея. Ето защо тяхната стабилност е изключително важна за икономиката.

Точно поради тази причина ЕЦБ не се е поколебала да окаже съдействие на банките в еврозоната още през август 2007 г. По този начин ЕЦБ е изпреварила всички останали централни банки в прилагането на нестандартни мерки за укрепване на финансовата система, каза Трише.

Той не пожела да коментира решението на Управителния съвет на ЕЦБ да се изкупят обезпечени облигации емитирани в еврозоната на стойност 60 млрд. евро през следващите 6-12 месеца. Трише не уточни и дали ЕЦБ ще пристъпи към затягане на своята парична политика през тази година поради появата на знаци, които загатват, че рецесията отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:06 | 07.09.22 г.
fallback