fallback

А. Куцопулос: Лихвите в България започнаха да се понижават

Очаквам до края на годината да имаме едни по-логични лихвени нива, казва главният изп. дирекотр на Банка Пиреос България

07:56 | 27.04.09 г.

Атанасиос Куцопулос. Снимка: Личен архив

Атанасиос Куцопулос е роден на 6 март 1953 г. Завършил е Висшия университет за икономически и търговски науки, факултет "Управление на предприятия", Атина. Специализирал е Банково дело. През 1971 г. започва работа в Национална Банка на Гърция, където остава повече от 22 години, като последователно заема различни изпълнителски и управленски позиции. През юли 1993 г. преминава на работа в "Банка Пиреос" като директор на клона й в Кифисия. По-късно е назначен за директор на централния й клон в Атина и паралелно с това отговаря за изпълнението на проект за предлагане на злато и сребро на гръцкия пазар и за финансиране на предприятия. През 1997 г. е назначен на длъжност Директор на "Регионална клонова дирекция Атика" на Банкова Група Пиреос, след което ръководи дирекциите "Търговски сделки" и "Банкови продукти". Преди да отпътува за България е Генерален директор в "Гръцката банка за индустриално развитие - Лизинг". От началото на 2003 г. поема поста Главен изпълнителен директор на Банка Пиреос България. 

С него разговаряме за актуални банкови и икономически въпроси, включително тенденциите пред лихвените равнища в България.

- Г-н Куцопулос, кога очаквате да започне тенденция по намаляване на лихвите по кредитите и депозитите?

От вчера – тоест, намаляването на лихвените нива вече започна. Очаквам до края на годината да имаме едни по-логични лихвени нива.

- Кога очаквате да видим лихвените нива отпреди две години? Промени ли се надбавката над Euribor на кредитите, които отпускате?

Не може да се планира с точност развитието на лихвените нива и на пазара като цяло. Банките прeоцениха риска в България, което доведе до повишаване на цената на отпусканите от тях кредити. В резултат на това всички банки в България увеличиха надбавката над Euribor (лихвения процент), с който финансират кредитите за своите клиенти.

- Забелязва ли се влошаване на портфейлите от кредити на банките и ако да, това охлажда ли ентусиазма на банките да отпускат кредити?

Разбира се, това е видно и от вече публикуваните от БНБ данни за системата. Има значително увеличение на необслужваните кредити. Тази тенденция действа възпиращо при кредитирането, но не е основната причина за по-консервативната политика на банките при отпускане на кредити. Цялостното икономическо състояние както в България, така и по света ни кара да сме по предпазливи относно финансирането на един пазар, който е в спад.

За последните две-три години в България БВП растеше с 6-7%, а очакванията за тази година са за ръст от 1-1,5%. Това се отразява и на самата икономика. Има сектори, които бележат 50% спад, като например секторите на недвижимите имоти и продажбите на автомобили. Съответно банките следват развитието на пазара.

- В банкирането на дребно или при фирменото кредитиране лошите кредити са повече и защо общо за банковата система новите кредити за населението намаляват много по-бързо от тези за фирмите?

Портфейлът от кредити за населението се влошава по-бързо. Банките са по-предпазливи относно възможността на физическите лица да се справят с изплащането на вноските по кредитите. От друга страна, банките продължават да подпомагат фирмите в този труден период, за да има ликвидност в икономиката и хората да не си загубят работата.

- Банката майка ще продължи ли да подкрепя експанзията на Банка Пиреос в България?

Банка Пиреос Гърция ще продължи своята политика на подкрепа спрямо Банка Пиреос България, в унисон с развитието на местния пазар.

- Имате ли амбиция да се изкачите в класацията по размер на активите спрямо 6-то място към 30 септември 2008 г. и 7-мо към 31 декември 2008 г., по данни на БНБ?

Направихме секюритизация чрез дружество си в Лондон, поради регулаторни изисквания относно резервите. Става дума за сума в размер на 0,5 млрд. евро. С тази сума реално сме на 5-та позиция по активи в банковата система.

- Какви са целите ви - експанзия или рентабилност?

И двете. Имаме добре развита клонова мрежа, която покрива нуждите на банката. Оттук нататък политиката ни, ще следва пазарните тенденции.

- Кои сектори на българската икономика показват най-голяма слабост и кои се справят най-добре в условията на криза? Стабилните сектори на българската икономика в момента са хранителната индустрия и секторът на услугите, но всичко зависи от организацията и управлението на всяка отделна фирма.

- Преекспонира ли се кризата?

Да, има такъв момент. Няма нищо лошо да има публичен дебат и обсъждане на кризата, но трябва да се има предвид, че доста голям процент от думата „криза” е психологически. Хората са силно податливи на внушения и това води до съответните резултати.

- В кои сектори Банка Пиреос България ще фокусира кредитирането си?

За следващите години това са малките и средни предприятия и разбира се ще продължим да подпомагаме корпоративните си клиенти, както сме правили и досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 07.09.22 г.
fallback