fallback

ING Пенсионно осигуряване: Заявихме теглене за 1 млн. лв. от фондове

Ще инвестираме директно, а не чрез фондове, уточниха от управляващото дружество

15:47 | 18.03.09 г.

Анастас Петров. Снимка: Личен архив

Във връзка със слухове, че спадовете на БФБ-София в понеделник са предизвикани от обратно изкупуване на пенсионен фонд, Investor.bg потърси представители на ING Пенсионно осигуряване за коментар, управляващо доброволен, професионален и универсален пенсионен фонд.

Универсалният пенсионен фонд е на 4-то място по активи със 146 млн. лв. Доброволният и професионалният фонд имат общо 72 млн. лв. нетни активи. Общо дружеството управлява пенсионни спестявания за 218 млн. лв. към 31 декември 2008 г.

Отговори на въпросите ни предостави г-н Анастас Петров, началник отдел „Управление на инвестициите“, ING Пенсионно осигуряване.

- Вярно ли е, че в понеделник ING Пенсионно осигуряване е подало заявления за обратно изкупуване до фондове на три управляващи дружества за 1 млн. лв.?

В понеделник подадохме поръчки за обратно изкупуване в три договорни фонда, като стойността на дяловете не са значими за пазара и активите ни. Подадените поръчки са на обща стойност около 1 млн. лв., което представлява 0,5% от активите на управляваните от ING Пенсионно осигуряване фондове. Поводът за това решение е промяната в политиката ни по отношение на инвестициите - да са преки, а не опосредствани. В ING Пенсионно осигуряване прилагаме строги процедури по отношение на анализа на емитентите. Вярваме в професионализма на колегите от управляващите дружества, но предвид ситуацията предпочитаме да следим пряко и по-внимателно дружествата.

- Имало ли е поръчка и във вторник?

Допълнителни поръчки не са подавани.

- Вярно ли е, че с тези 1 млн. лв. са записани левови облигации на Данске банк?

Причините за продажбата на договорните фондовете по никакъв начин не са свързани с намаление на експозицията към български акции. Както казах по-горе, ще заменяме опосредстваните инвестиции с преки.

- Нетно купувате или продавате дялови книжа на български емитенти от началото на 2009 г.?

Директна продажба на акции на БФБ не е извършвана. Нещо повече - през последните месеци купуваме селективно акции от компании, които оперират в нециклични сектори и са с ниска задлъжнялост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
fallback