fallback

М. Пенев: Златото и среброто са недооценени

Все още не мисля, че българските публични компании са атрактивни за покупки, казва портфейлният мениджър на УД Аврора Кепитъл

09:47 | 19.02.09 г.

Милен Пенев. Снимка: Личен архив

Милен Пенев е портфейлен мениджър в УД Аврора Кепитъл АД. Завършил е УНСС, бакалавър и магистър по Финанси. Работи в УД Аврора Кепитъл АД от май 2008 г. От 2002 г.-2007 г. е работил в отдел Международни Пазари в ИП Карол, бил е член на Борда на директорите на ИД Адванс Инвест 2006-2007 г. Сред управляваните фондове от УД Аврора Кепитъл е фонд, насочен основно към инвестиции в компании за суровини, търгувани на световните пазари. Разговаряме с г-н Пенев за суровинния пазар и възможностите, които предлага той.

- Г-н Пенев, какви са очакванията ви за цената на златото?

Нашите очаквания за цената на златото са силно позитивни. През последните няколко седмици станахме свидели на плавно и постоянно поскъпване на благородния метал от над 10% за годината, което помогна за добрата доходност на двата ни фонда.

Заедно със златото ние считаме, че среброто е недооценено. Съотношението злато/сребро в момента е около 70, което е много над историческите средни стойности за последните 30-40 години (съотношение от 35-50) и сме убедени, че като възможности за възвръщаемост среброто е по-атрактивният актив. От началото на годината среброто е поскъпнало с 27%.

Лично моите очаквания за златото в следващите две години са, че ще станем свидели на цени от 1500 долара за тройунция. Колкото и невероятно да звучи към момента, но цени от 3000-5000 долара не са изключени в следващите години при развитие на определени процеси в американската икономика, като „инфлационен армагедон” (цитирайки легендарния инвеститор Джим Роджърс) или загуба на долара на статута му на основна резервна валута.

Като допълнение централните банки на новите азиатски тигри тепърва предстои да попълват резервите си от злато, които са на минималните 2-3% към момента при средно ниво в Европа и САЩ от над 20%.

Като следствие на поскъпването на златото и среброто, цените на акциите на компаниите от двата сектора, търгувани в САЩ, са се покачили средно 45%, което ги прави най-добре представилите се за тази година. Основна причина за това са липсата на инвестиции в нови добивни мощности последните 5-7 години и липсата на дълг на такива компании, което става основен фактор в подбора на компании за инвестиции.

- Кои други суровини следите и какви са очакванията ви за тях?

Ние следим ежедневно целия суровинен комплекс. Най-популярни сред хората са петролът и златото, но е малко известно, че например какаото поскъпна с 26%, а захарта с 13% за 2008 г., когато всичко останало буквално се топеше.

Добри възможности за инвестиране сред суровините винаги е имало и ще има. Последните няколко десетилетия развитите общества се формираха като огромни консуматори, а все по-малко се мислеше за нови мощности и изчерпването на наличните ресурси. В тази връзка мисля, че следващите десетилетия ще минат под знака на недостига на ресурси и опити за намиране на алтернативи. Затова инвестирането в суровинния комплекс и компании за възобновяеми енергоизточници ще се превърне в най-актуалната тема.

Следим много внимателно земеделските култури и компаниите, свързани с тях. Според нас увеличаващото се население и влошаването на метеорологичните условия на земята ще са основната причина за поскъпване на земеделските стоки и компании.

- Какви са очакванията ви за цената на петрола тази година?

Очакванията ни за петрола и основните метали са за стабилизиране на цените около текущите нива или 10-15% по-ниско и поскъпване през втората половина на 2009 г.

- Инвестирате ли на късо в акции или индекси на чуждите борси?

Самите сделки на късо не могат да бъдат инвестиции, но в комбинация с инвестирането могат да имат силно позитивен ефект от гледна точка на риска. Свидетели сме на времена, в които доскоро всеобщо приети методи като диверсифицирането и стратегията buy and hold се разбиват на пух и прах.

Диверсификацията като метод за намаляване на риска стават безполезна поради глобализирането на пазарите. Стратегията buy and hold може да бъде пагубна, ако не са подбрани подходящите акции – мастодонти като General Motors, AIG и други се търгуват на исторически минимуми, а да не говорим за многобройните фалити.

Риск мениджмънтът се превръща във все по-необходимо оръжие в арсенала на всеки професионален инвеститор, а основен инструмент са късите продажби и дериватите. В тази връзка са облагодетелствани фондовете, инвестиращи на развитите пазари поради наличието на подобни възможности.

- Имате ли инвестиции в акции, търгувани на БФБ-София, и какви са очакванията ви за родния капиталов пазара?

В портфейла на Аврора кепитъл – Global Commodity Fund липсват каквито и да е български инвестиции, като държим вратата отворена за някои отделни АДСИЦ, които попадат в инвестиционната ни стратегия.

Очакванията ни за акциите на българските компании са негативни за 2009 г. Според мен най-лошото предстои и сме далеч от дългосрочни дъна за индексите.

Очакванията ми са, че SOFIX ще падне под 200 пункта (30% по-ниско от текущите нива) през тази година. Все още не мисля, че българските публични компании са атрактивни за покупки или евтини. Тепърва ще видим кои от българските мениджъри ще съумеят да се справят с тежката финансова ситуация. Поради липсата на прозрачност и наличието на голяма несигурност в българските компании трудно ще се възстанови инвеститорското доверие както в страната, така и навън.

Още по темата:

Треска за злато: Как да се включим на пазара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
fallback