fallback

Евроинс: Загубите имат характер на еднократни

Компанията с приход от 200 хил. евро от продажба на "Гражданска отговорност" в Испания

11:42 | 03.02.09 г.

Златолина Мукова. Снимка: Личен архив

За четвъртото тримесечие на 2008 г. "ЗД Евроинс" АД реализира 12 млн. лв. загуба, от която близо 10 млн. лв. е поради увеличението на резервите за предстоящи плащания. С цел да разберем дали тази загуба е еднократна се свързахме с госпожа Златолина Мукова, председател на Управителния съвет на ЗД Евроинс АД и изпълнителен директор на Евроинс Иншурънс Груп ЕАД.

- Г-жа Мукова, основната част от загубата (около 10 млн. лв.) е заради заделени резерви по нормативни изисквания. Означава ли това, че тези заделяния са еднократни и в бъдеще няма да има такива, тоест загубите са еднократни?

Съгласно Заповед 25 на КФН от 29-ти януари 2009 г., влизаща в сила към 31-ви декември 2008 г., в допълнение към определеният със Заповед 113 ОЗ от 22-ри януари 2008 г., влизаща в сила към 31-ви декември 2007 г., метод за изчисление на резерва за настъпили, но непредявени претенции, е добавен още един метод, под стойността на изчисленията по който резервът не може да пада.

В резултат на това нетният размер на този резерв за „ЗД Евроинс“ АД към 31-ви декември 2008 г. се увеличава с близо 10 млн. лв. в сравнение с нивото към края на 2007 г.

По принцип това заделяне има характер на еднократно, като се вземе предвид, че то се дължи на промяна на методите за изчисление и в предходните години не е имало такива скокове. В същото време поради честите промени в регулаторните изисквания през последната година не можем да твърдим със сигурност, че през 2009 г. няма да има и други промени в наредбите.

- Кои точно нормативни актове определят заделянето на тези резерви и в какви пропорции и спрямо какво?

Прилага се Наредба № 27 от 29.03.2006 г. за реда и методиката за образуване на техническите резерви от застрахователите и от презастрахователите, и на здравноосигурителните резерви, както и заповеди на Комисията за финансов надзор, издадени на основание на тази наредба.

Съгласно цитираните по-горе заповеди, резервът за възникнали, но непредявени претенции, трябва да бъде образуван в размер не по-нисък от стойността на резерва, определена, като се използва пазарният дял на дружеството и общия за пазара размер на резерва към 31.12.2008 г., като общият за пазара размер на резерва е определен от КФН по верижно-стълбов метод на база акумулирана стойност на агрегираните предявени претенции.

Възникналите, но непредявани претенции, са очаквани претенции, като очакванията се базират на статистически данни или други методи, т.е. застрахователят все още не знае за тях.

- Загубите от инвестиции реализирани ли са, тоест продадени ли са активите?

Част от загубите от инвестиции са реализирани като резултат от преструктурирането на инвестиционния портфейл на дружеството и продажбата на част от инвестициите.

- Как се развива продуктът ви за "Гражданска отговорност" в Испания и други страни, за които получихте разрешение. В какъв обем са сключените застраховки?

Засега не сме започвали продажби на друг външен пазар извън Испания. В средата на 2008 г. стартирахме продажбите на застраховки в Испания, като са записани около 200 хил. евро премии.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 04.09.22 г.
fallback