fallback

С. Костова: Не е достигнат максимумът на загуби от Гражданска отговорност

За значението на актюерската професия разговаряме с председателя на Българското актюерско дружество

10:13 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Снежана Костова. Снимка: Личен архив

Разговаряме със Снежана Костова, председател на Българското актюерско дружество (БАД), относно актюерската професия. Тя е завършила математика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализира Основи на кибернетиката и Теория на управлението и придобива степен магистър по математика. Квалификация по актюерство получава в Института за актюерство в Оксфорд, във Факултета по актюерство в Единбург и в Българското актюерско дружество. В продължение на 14 години работи като актюер в ЗПАД „Булстрад”.

Използвайки сложни аналитични техники, актюерите предлагат практически решения на проблеми, отнасящи се до последиците от бъдещи случайни събития, и предоставят на мениджърите важна информация, с която се вземат дългосрочни стратегически решения.

- Г-жа Костова, компании от кои сфери проявяват интерес към актюерите?

Aктюерите опознават, проектират и управляват широк спектър от случайни събития и финансови рискове, както в краткосрочен, така и в дългосрочен аспект. Така че те могат да работят в различни сфери, но определено в настоящия момент актюери се търсят предимно в областта на животозастраховането, здравното осигуряване, имущественото застраховане и пенсионното осигуряване.

- Разширява ли се кръгът, в който се използват този вид услуги? Използват ли се актюерите като консултанти към някои компании?

Най-вероятно това ще стане по-нататък, ако става въпрос за така наречените „независими“ актюери. На Запад има актюери в банковата сфера, но засега при нас все още не е въведено това изискване. Има недостиг на добре обучени и подготвени кадри. Има недостиг на актюери-практици.

- Какви са отраженията на световната финансова криза върху търсенето на актюерски услуги и върху самата работа на актюерите?

Що се отнася до това как ще се отрази световната финансова криза у нас, то тя ще влияе преди всичко върху малките и средни предприятия. Очаква се намаляване на благосъстоянието и доходите, застой на икономическата активност и на кредитната дейност. Спестяванията на гражданите ще се обезценят.

Финансовите проблеми ще окажат влияние и върху застрахователния сектор, където темповете на инфлация ще повлияят на стойността на исковете по всички видове застраховки. Световната финансова криза взе първата си жертва в Япония - застрахователната компания Yamato Life Insurance с дългове в размер на 2,7 милиарда долара е подала документи за банкрут.

- Какъв е обемът на пазара на актюерски услуги в България и какви са очакванията Ви за следващата година?

Развитието на актюерската професия в България следва развитието на застрахователния бизнес в страната. Нуждата от някои прости актюерски изчисления се появява още в края на 19-ти и в началото на 20-ти век. Започвайки от 5 - 6 актюера, наречени „застрахователни математици”, стигаме до 15-20 през 1924г., когато се създава Българското актюерско дружество. Дружеството като професионална организация е възстановено през 1993 г. от 19 създаващи члена и бива наречено „Българско актюерско дружество” (Bulgarian Actuarial Society). В момента 98 са членовете на Българско актюерско дружество, от които 21 са асоциирани членове.

- Можете ли да кажете с какъв процент нараства годишно броят на актюерите?

Много е трудно да се каже, но, ако съдим по нарастване на членския състав на дружеството, то този ръст е около 6-7% годишно. Темпът на нарастване не е голям и не е необходимо, защото това е една специфична професия, изискваща много познания, и целта е да се създадат кадри и то на високо ниво, да се намерят мислещи хора.

През последните години се наблюдава засилен интерес към професията „актюер“. Това се дължи преди всичко на факта, че професията на актюера е все още непозната и интересна, както и на специализираната програма за професионално обучение на БАД, отговаряща на всички международни изисквания, което дава възможност за професионално израстване на актюерите.

- Как се променя бизнесът след влизането на България в ЕС?

Изискванията към актюерите станаха по-високи. Възникна необходимост за подобряване репутацията на актюерската професия в България, за популяризиране на стандартите за професионализъм сред актюерите, осигурявайки обществения интерес и т.н.

Миналата година ни приеха в Международната актюерска организация, което е много голяма крачка. Много държави бяха кандидатки, но приеха Българското актюерско дружество и за нас е много голяма гордост.

- Отчетите за застрахователните компании, публикувани от КФН, показват, че се губи от Гражданска отговорност. Адекватни ли са актюерските оценки или компаниите продават под препоръчаните от актюерите цени?

Дружествата са на загуба - това е факт и не е изненада. Разглеждайки публикуваните статистически данни за застрахователния пазар, за всеки е видно, че темпът на развитие на стойностите на предявените искове изпреварва темпа на развитие на бруто премийния приход. След обединяването на „Гражданска отговорност за България” и „Зелена карта” тарифните числа не само че не се увеличиха, но намаляха. Да, трябваше да стане точно така, тъй като влиза в сила Законът на големите числа. И тук възниква въпросът дали не се натрупва грешка от предишни занижени тарифи.

Ако е налице този факт, като се вземе предвид и непрекъснато растящата застрахователна култура на българина, и прибавим и това, че тази застраховка е с дълга опашка, то не е достигнат бумът от високи стойности на исковете по този вид застраховка.

- Доколко кампаниите за намаляване на катастрофите по пътищата могат да повлияят при изчисляване на цената на застраховката?

Изчисленията, които се правят, за да се определи цената на застраховка, се базират преди всичко на статистически данни. Тези кампании за намаляване на катастрофите по пътищата ще допринесат за намаляване на броя и стойността на исковете, което ще рефлектира моментално върху цената на застраховката.

Още по темата:

112 лв. е най-ниската цена за Гражданска отговорност в момента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
fallback