fallback

Георги Костов: В бъдеще Зърнени храни има „поглед“ за развитие и в чужбина

Може да построим и втори завод за биодизел, казва изп. директор на компанията

12:52 | 07.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Георги Костов. Снимка: Investor.bg

Георги Костов е изпълнителен директор и член на управителния съвет на „Зърнени храни България” АД от 2006 г. От 2007 г. и към момента е и изп. директор и член на съвета на директорите на „Слънчеви лъчи Провадия” ЕАД и изп. директор и член на СД на „Инвестмънт груп” АД. От 2006 г. и към момента Костов е изпълнителен директор и член на СД на „Ахилея” АД, той е и управител на „Химимпорт – Петрол Варна” ООД. Бил е директор на клон на ЦКБ.

С Георги Костов разговаряме за състоянието и инвестиционните намерения на Зърнени храни, както и за вижданията му за отражението на световната финансовата криза на страната ни.

- Г-н Костов, преди дни Зърнени храни откри своя завод за биодизел в Провадия. Кога той ще заработи с пълния си капацитет и къде ще се реализира горивото?

Заводът ще заработи с пълния си капацитет от момента, когато изпълним всички законови изисквания. Всъщност остава ни само за вземем лиценза си от агенция „Митници”, което по всяка вероятност ще стане другата седмица. Тогава ще започне реалното натоварване на инсталациите, които ще достигнат пълния си капацитет за няколко дни.

Вече имаме достатъчно заявки за износ на биодизел в чужбина, така че относно реализацията на продукцията ръководството на Зърнени храни няма никакви притеснения. Ще изнасяме биодизел предимно в европейски страни и Израел.

- Цялата продукция ли ще бъде за износ?

Първоначално да, защото в България условията на реализация не са подходящи, от гледна точка на това, че още няма нотификация от ЕС относно нулевата ставка на акциза на биогоривата, а се прилага акцизната ставка за минералните горива.

- Имате ли намерения за изграждането и на втори завод за биодиезл?

Ние подхождаме много отговорно към инвестициите си. Построяваното на един завод за биодизел отнема минимум 3 години, като се има предвид и периода на проучване, проектиране и реализация. Първият ни завод за биодизел беше построен само за година и половина, тъй като използвахме вече готовата инфраструктура на „Слънчеви лъчи”. На същото място няма как да се реализира още една инсталация. Тя трябва да бъде на друг терен, където съответно е необходимо да се строи и съпътстваща инфраструктура, което изисква време.

Ако всичко върви добре тук и през 2009 г. ЕК приеме задължително, а не препоръчително (както е сега) смесване на минерални с биогорива - като се обсъжда биокомпонентата да бъде между 5-7% - то тогава съществува възможност да реализираме и втори завод за биодизел.

Много е важно, че в България съществува необходимата суровинна база за преработка за биогорива. У нас по принцип има излишък на маслодайни семена – слънчоглед, рапица и соя, общо взето ние потребяваме по-малко от половината от маслодайните семена, които произвеждаме. Например сега в страната се произвеждат около 1 млн. т маслодайни семена от всички видове, а по мои прогнози след 2-3 години производството може да достигне около 1,5 млн. т годишно.

През 2007 г. бяха произведени над 200 хил. т рапица, което е достатъчно една инсталация като нашата да работи цяла година, а понастоящем са засети още повече площи.

- А какви са по-близките инвестиционните планове на Зърнени храни като цяло?

Ние имаме инвестиционна програма и я следваме. Разширяваме маслодобивния си цех в Провадия, където ще увеличим преработката от 280 т на 600 т маслодайни семена за денонощие.

- Какво според Вас ще бъде отражението на финансова криза в страната ни?

Както е известно, ние сме отворена икономика. Знае се, че дефицитът по текущата сметка е висок. Той по принцип може да се покрие по два начина – да започнем да изнасяме повече стоки, отколкото внасяме, или от размера на чуждестранните инвестиции в страната. Напоследък обаче се наблюдава рязко намаляване на чуждите инвестиции.

Ще дам пример, че напоследък търговците от зърнения сектор нямат интерес към стоката от България, което пък влошава икономическото състояние на земеделските производители. И това е една от причините, поради която съм на мнение, че българското правителство трябва да обърне внимание на заводи като нашия, защото те са алтернатива точно в такава ситуация.

- Конкретно Вашата компания среща ли някакви трудности напоследък?

Нямаме никакви затруднения досега. Нашата фирма е много голяма, с дългогодишни отношения с банки и търговски партньори. Същевременно, като всеки добър мениджмънт, и нашият оценява и прецизира рисковете при настоящата икономическа ситуация. Готови сме да вземем съответните мерки, така че в случай че кризата се задълбочи, Зърнени храни да не пострада. Нещо повече, в дългосрочна перспектива имаме и „поглед” за развитие и извън границите на България.

- Тъй като акциите на Зърнени храни се търгуват на борсата, влияе ли състоянието на пазара на компанията?

Ставащото на нашата фондова борса е отражение на това, което става на международните финансови пазари, защото страната ни не може да остане изолирана от процесите там. Бих казал, че спадът на борсите е отражение на общото недоверие към търгуваните финансовите продукти.

А що се отнася до нашите акции, техните котировки по никакъв начин не влияят на реалното функциониране и състояние на нашата компания, т.е. няма пряка връзка между двете неща.

- Кога виждате края на финансовата криза?

Това е много сложен макроикономически въпрос. В момента всичко е по-скоро въпрос на психология и недоверие между играчите на пазара. Краят на кризата ще настъпи, когато това недоверие се преодолее, когато отново започне да работи нормално междубанковият пазар, когато се върне доверието във фондовата борса. Но колко продължителен ще бъде този процес, не се наемам да прогнозирам.

- А каква е прогнозата Ви за годишния финансов резултат на Зърнени храни?

Прогнозата си вече сме публикували официално на БФБ и няма основания към момента да я променяме. Процесите сега са твърде динамични, за да се дадат съвсем точни данни. Смятам, че ще завършим годината на печалба, а и в момента компанията е на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 07.09.22 г.
fallback