fallback

Петър Гошев: Дефицитът по текущата сметка е основният проблем на Македония

Чуждите инвестиции в Македония ще продължат да нарастват, смята управителят на македонската централна банка

14:26 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петър Гошев. Снимка: Личен архив

Петър Гошев е председател на Управителния съвет на Народната банка на Република Македония. Той бе сред участниците във форума на представителите на 9 централни банки от региона, проведен в София миналата седмица. Ето какво каза Петър Гошев за Investor.bg по повод макроикономическата обстановка в Македония на фона на световната финансова криза:

- Какви са нагласите на македонската централна банка по отношение на монетарната политика? Инфлационният натиск ли е „на дневен ред“ или сте по-загрижени за евентуалното забавяне на растежа?

Македония има позитивно „досие“ по отношение на инфлацията, тъй като за последните 14 години средногодишният й темп бе на ниво от 2,2%, което е сред най-добрите показатели в региона. Миналата година инфлацията се засили, основно поради влиянието на външни фактори – основно повишения в цените на храните и горивата. Известно е, че теглото на хранителните продукти при изчислението на индекса на потребителските цени е много високо.

Затова ние предприехме мерки, които да ограничат инфлационния натиск и да предотвратят негативните вторични ефекти. Подобни са и действията от страна на правителството, което в последните години поддържа бюджетен излишък от около 2% от БВП. В последните месеци се забелязва известно забавяне на инфлацията. В края на 2007 г. тя достигна годишен ръст от 10,1%, а към края на септември тази година е 7,1%. Ако се вземе само инфлацията за периода януари-август тази година, то тя е малко над 2%, т.е. за момента инфлацията е под контрол.

Това, което лично за мен, като управител на Централната банка, е най-голямото притеснение са разширяващите се дефицити по търговското салдо и текущата сметка. Този проблем ще трябва много внимателно да се анализира и управлява в бъдеще.

- Очаквате ли тези дефицити да продължат да нарастват в следващите няколко години?

И през тази година дефицитът по текущата сметка ще нарасне, докато през следващите години прогнозите ни са за постепенно намаление. В момента той е покрит изцяло от преките чуждестранни инвестиции. Разбира се, трябва да се отчете фактът, че тези инвестиции могат да бъдат обект на значителна волатилност, но за момента няма причини за притеснение в този аспект. Валутният пазар в страната е стабилен и ще продължим да следваме политиката на фиксиран курс на динара към еврото.

- В България допреди една година преките чуждестранни инвестиции също покриваха целия дефицит по текущата сметка, но към момента той се покрива отчасти и от дълга на местните резиденти към чуждестранни лица. Тоест делът на дълга във финансовата сметка се увеличи. Може ли същото явление да се наблюдава в Македония?

Македония по принцип не е сериозно „задлъжняла“ държава, т.е. има известен потенциал за безопасно нарастване и на дълга.

- Предвид световната финансова криза, имате ли опасения за евентуален отлив на чуждестранни инвестиции от Македония?

Това, разбира се, зависи най-вече от обстановката на глобалните финансови пазари, но дори и при тези обстоятелства, не е задължително чуждестранните инвестиции да намалеят. Ако се реализират прогнозите ни за развитието на страната през следващите няколко години, с оглед евентуалното присъединяване към ЕС, много е вероятно ръстът на инвестициите за се запази. Дори и в настоящата обстановка, изглежда инвеститорите запазват доверието си в Македония.

- Макар и да не е част от основните Ви задължения, следите ли развитието на Македонската фондова борса?

В последните месеци всички борси в региона отчитат сериозни понижения. Преди това имаше период на бурно нарастване на цените на акциите, може би дори по-бурно от нормалното, затова и спадът не бива да ни учудва. Впоследствие пазарът ще се възстанови, това са нормални икономически процеси. Лично аз съм оптимист по отношение на капиталовия пазар в Македония и смятам, че в близко бъдеще той отново ще бъде атрактивен за инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 23.08.22 г.
fallback