fallback

Philip Morris: За Булгартабак е твърде късно

Кой би се заинтересувал от предприятие, чийто пазарен дял непрекъснато се понижава, пита директорът Корпоративна политика на компанията за България и Румъния

12:00 | 31.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

След като преди години Philip Morris се беше оттеглила от България заради голямата контрабанда на продуктите й, в средата на 2006 г. групата пак стъпи у нас чрез дъщерното си дружество Филип Морис България ЕООД. В момента според компанията контрабандата продължава да е проблем, но не чак в такива размери.

“Сега за Philip Morris е важно да се концентрираме около идеята за създаването на една-единствена агенция в България, която да се занимава с регулациите в тютюневия сектор”, каза снощи пред журналисти Петер Имре, директор Корпоративна политика за България и Румъния. По думите му нещата така биха били много по-ясни и би се избегнала противоречивата понякога политика, която водят различните министерства и комисии – Министерство на икономиката, Министерство на земеделието, Министерство на здравеопазването, Комисия за защита на потребителите...

Като цяло Имре е оптимист за българския пазар, на който компанията обяви и че пуска две нови марки цигари.

- Г-н Имре, следихте ли борсовата продажба на фабриките на Булгартабак в Пловдив и Стара Загора?

Следим всичко, което става в тютюневия бизнес, включително и тези продажби.

- Имате ли интерес към фабриките в София и Благоевград?

Нямаме конкретен интерес. От правителството не казват никакви конкретни условия, не знаем какви са плановете за тези дружества, на няколко пъти сме имали разговори с представители на правителството, с министъра на икономиката...

- Какво е обсъждано на тези разговори?

Не мога да ви кажа. При всички случаи в момента дружествата вече не са атрактивни.

- В сряда бе съобщено, че вече е готов актуализираният вариант на стратегията за приватизацията им и се очаква скоро тя да бъде обявена? Бихте ли имали интерес да се запознаете с нея?

Към момента нямаме яснота относно тази стратегия. Бихме се запознали с намерението на правителството, като видим стратегията, ще преценим, но като цяло мисля, че за Булгартабак е твърде късно. Навремето имахме интерес, но сега... Кой би се заинтересувал от предприятие, което продава в евтиния сегмент и чийто пазарен дял непрекъснато се понижава и ще продължи да се понижава?

Стойността на компанията пада, като за това е виновна държавата и забавената продажба. Държавата не е добър мениджър, а политиците в България имат склонност да правят икономическите проблеми политически, а от това се губят пари. Политиците тук никога нямат дилеми, а увереност. Казват как трябва да бъдат нещата, без да ги проучват, без да задават въпроси.

- Очаквате ли интерес към тази приватизация от други големи тютюневи компании?

Не знам, не разговаряме с конкурентите си относно бизнес плановете си. По-скоро смятам, че е възможно фабриките да бъдат купени от по-малък български инвеститор, който да иска да произвежда цигари от ниския сегмент. Стои и въпросът с недвижимостите, които са собственост на Булгартабак...

- А не бихте ли инвестирали във фабриките, в производствени мощности в България, без да се фокусирате върху марките на Булгартабак?

За какво ни е да го правим, защо да произвеждаме в България, можем да произвеждаме навсякъде другаде, където имаме фабрики в Европа – в Румъния, в Полша... Имаме 59 завода в света.

- Какъв е в момента пазарният дял на Philip Morris в България?

Около 30%.

- Какви са целите ви в това отношение за следващите две-три години?

100% (Смее се). По принцип планираме удвояване на позициите си тук.

- Продължава ли да е проблем незаконният внос на цигари у нас?

Никога не може да се каже с точност в какъв размер е незаконният внос и да, той съществува. Смятаме обаче, че с подписаните досега споразумения за сътрудничество с Агенция “Митници” имаме много добри резултати и взаимодействие. Все пак са нужни по-строги мерки срещу контрабандата. В Румъния например конфискуват превозните средства, с които се внасят незаконно цигари. Отнети са автомобили, камиони, дори един цял влак.

Използвани са въпроси и на други медии

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
fallback