fallback

Унифарм планира 2 млн. лв. печалба за 2008

Държавата не трябва да има рестриктивна функция спрямо цените на лекарствата, смята изп. директор на компанията

13:15 | 11.06.08 г.

Огнян Палавеев. Снимка: Личен архив

Д-р Огнян Палавеев е роден през 1949 г. в София. Завършва висше образование в Германия. 36 години работи в областта на икономиката и търговията. През 2007 г. защитава дисертационен труд, с което му се присъжда научна степен „Доктор по фармация”. От 11 години е Изпълнителен директор на Унифарм АД. Председател е на Сдружението на българските фармацевтични производители (СБФП), член на Съвета на Директорите на Софарма АД и на Съвета на директорите на Ростбалканфарм – Русия, Председател на Сдружение „Общо Копривщенско Настоятелство”, член на Настоятелството на Японско-Българска изследователска фондация Хасуми – България. Владее немски и руски език. Женен е и има две деца.

Г-н Палавеев, защо печалбата за първото тримесечие на 2007 г. е над 1,4 млн. лв., а впоследствие се стопява до около 500 хил. лв., има ли сезонност в бизнеса ви?

Това се дължи на изплащане на суми в съответните периоди, свързани с повишени разходи по изпълнение на договори от доставчици и договори за строително-монтажна дейност, покачване на цените на горивата и енергоносителите в края на годината, както и на спада на щатския долар. Също така Министерство на зравеопазването до края на 2007 г. не разглеждаше молби за промяна на цените.

А в момента цените повишени ли са?

Въпреки официално обявената инфлация от 12% до този момент Министерство на зравеопазването не е взело отношение по молбите за промени на цените.

Кога е възможно продажните ви цени да бъдат коригирани?

Държавата, респективно Министерство на зравеопазването, би следвало да има регистрационна функция по отношение на цените на лекарствата за свободния пазар, а не рестриктивна. Държавата би трябвало да регулира единствено цените на реимбурсираните продукти, както е посочено в препоръките на Европейската комисия и G10 от 2002 г.

За съжаление, новият закон за лекарствата направи функцията на държажвата още по-рестриктивна, като обвърза цените на генеричните продукти с цените на техните оригинални референти в съотношение 80% към 20%. Надяваме се този месец да срещнем нужното разбиране от новия министър на здравеопазването.

Основен проблем във взаимоотношенията между Министерство на зравеопазването и индустрията е отказ от приемане на цени на лекарствата, актуализирани в рамките на годишната инфлация, както е предвидено да става от закона за лекарствата.

Какъв е делът на износа в общите продажби?

Износът към общите продажби заема дял от около 18 %.

Колко декара земя и къде притежава Унифарм?

Унифарм АД притежава близо 22 дка.

Каква печалба и продажби планирате за 2008 г.?

Планираната печалба за 2008 г. е в рамките на 2 млн. лв., като прогнозираме около 18 млн. приходи от продажби.

Каква част от продажбите през 2007 г. е осъществена през съответно първото, второто, третото и четвъртото тримесечие?

Продажбите през изминалата година по тримесечия са както следва – 4,205 млн. лв. за първото тримесечие, 5 млн. лв. за второто, 4,039 млн. лв. за третото и 3,074 млн. лв. за четвъртото.

Каква част от печалбата е осъществена съответно през първото, второто, третото и четвъртото тримесечие на 2007 г.?

Започнахме 2007 с 1,488 млн. лв печалба, като резултатът през следващите тримесечия бе повлиян от нарастналите общи разходи, спадът на щатсктата валута и неактуализираните цени на лекарствените продукти.

С колко желаете да бъдат повишени цените на лекарствата?

Нашите цени, както и на всички останали в едно пазарно стопанство се регулират от пазара. Ние не искаме нищо повече.

Регулацията на цените от страна на държавата само до цените на вашите продукти ли се отнася или и за другите фармацевтични компании?

Регулацията на цените се отнася до всички фармацевтични компании, но може да повлияе по различен начин върху цените на различните лекарствени продукти, тъй като се базира на така наречения референтен принцип или сравнение с цените на същите продукти в осем различни европейски държави. Също така, регулацията се извършва на две нива – веднъж за продукти с рецепта, които са предназначени за свободен пазара и втори път – за продуктите, които НЗОК и МЗ заплащат от бюджета. Продуктите без лекарско предписание са освободени от ценова регулация и подлежат само на регистрационен режим.

Планирате ли провеждането на аукцион, на който да се предложи точно определено количество акции на Унифарм?

Не се предвижда на този етап. В случай, че акционерите решат нещо друго ще уведомим инвестиционната общност.

Участвахте ли в търговете от масовата приватизация преди 4 г., когато се предлагаха акции на Унифарм срещу непарични платежни средства?

Не.

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback