fallback

К. Колчев: Прогнозата ни сочеше 20% ръст на водещите акции до края на 2008

Ипотечната криза в САЩ ще набира сили и тепърва ще се усещат ефектите й върху глобалната икономика

09:36 | 01.04.08 г.

Камен Колчев. Снимка: Личен архив

Камен Колчев е Председател на Съвета на директорите на Елана Финансов  Холдинг АД, който обединява инвестиционния посредник Елана Трейдинг,  дружеството за управление на активи Елана Фонд Мениджмънт, управляващото дружество на най-големия АДСИЦ за земеделска земя Елана Пропърти Мениджмънт и консултантската компания Елана Инвестмънт. Професионалната кариера на Камен Колчев във финансовия сектор започва през 1991 г. с учредяването на Елана. Колчев активно участва във формирането и развитието на инвестиционните процеси в България, консултирайки създаването на законовата база в областта на капиталовите пазари. Понастоящем е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Бил е председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) в два мандата до края на 2007 г.  

- В интервю преди година прогнозирахте поне 25% ръст на пазара за 2007 г., той беше около 40%, но последва спад, за който вие бяхте сред първите, споменали такава опасност. Каква е прогнозата ви за 2008 г.?

Да, ръстът на пазара беше около 40% и като отчетем спадът, май ги докарваме до 25%. На този етап директните следствия върху българския борсов пазар от ипотечната криза в САЩ в известна степен приключиха. Предстои да станем свидетели на вторичния ефект върху нас от финансовата криза в САЩ, която продължава да се развива. Отражението ще бъде по-скоро в по-бавно възстановяване на ликвидността в сравнение с обемите от миналата година, и в избирателно възстановяване на цените. Прогнозата, която направиха нашите експерти, сочеше 20% ръст на водещите акции до края на годината. Не всички акции ще се върнат на нивата, където са били миналата година.

- На срещата на Клуб Investor.bg, казахте че на пазара има толкова пари, че в момента, в който падне с още 20%, ще се намери кой да го подпре - или пенсионните фондове, или договорните фондове? Обаче като че ли някои от тези фондове са основни продавачи, следвайки тегленията на вложителите си?

Тегления на вложители, които до доведат до разпродажба на активи, може да има само от договорните фондове, а не и от пенсионните. Имаше единични случаи с фондовете на някои управляващи дружества, но това е въпрос на инвестиционна политика при управлението на активите. Този, който управлява по-консервативно и има повече кеш, не му се налага да продава. По-агресивните гонят големи печалби, но при спад на пазара се налага да продават панически, на всяка цена. Това пък води до големи загуби.

Фактът, че виждаме резки спадове в рамките на ден-два, но също и краткосрочни корекции в обратна посока, означава, че сме близо до „дъното”.

- Излезе проучване, че P/E в България е около 18,5, спрямо около 10 в Турция, Русия, Унгария и Германия. В Румъния е около 22, в САЩ около 15-16, а в Китай над 30. Предвид потенциала за растеж на различните пазари, къде P/E са адекватни и къде неадекватни на потенциала?

Вие го казахте сам, че P/E в България е около 18,5. Според мен все още не е достатъчно адекватно за България да се говори за средно P/E. Има компании с много високо P/E и много ниска ликвидност, чиито цени могат да бъдат много лесно манипулирани; има компании с много ниско и даже отрицателно P/E, които са на борсата от времето на масовата приватизация; но има и един друг клас компании, които, за щастие, се увеличават – това са реално работещи компании, на база на които действително може да се търси средна стойност и да се сравнява с другите пазари. Всъщност голяма част от тези компании се появиха на борсата миналата година след успешни IPO-та.

- Пенсионните фондове подпират пазара, но той продължава да пада. Дали не е защото пенсионните фондове все повече залагат на чужбина?

По-скоро спадът на пазара се дължи на превеса на продавачите, отколкото на излизане на пенсионните фондове в чужбина.

- Очакват ли се търгове за държавна земя?

Мнението ми е, че колкото по-бързо държавата разпродаде земите си на адекватни цени, толкова по-добре за българското земеделие като цяло.

- Ще се забави ли IPO-то на Елана Финансов Холдинг, ако пазарът остане в текущата конюнктура?

Нали не очаквате да се борим срещу пазара?

- Какво е мнението ви за ипотечната криза, затихва ли или се усилва?

Ипотечната криза тепърва ще набира сила и това ще доведе до засилване на финансовата криза в САЩ, а оттам и на последствията й в Европа. Смятам, че ще наблюдаваме дълго последиците в Европа по простата причина, че ипотечната криза в САЩ тепърва се проявява като размери и дълбочина. Все още ни предстои да видим негативните резултати за американската икономика и оттам – ефектът върху глобалната икономика.

- Излязоха ли от БФБ случайните пари, дошли от алчност и тръгващи си от страх?

Тези пари не са случайни. Те наистина са дошли от алчност и много бързо си тръгват от страх. Наричат се още спекулативни пари – преимуществено на дребни и средни инвеститори, които не са компетентни достатъчно като инвеститори - тези пари влизат и излизат от пазара бързо по целия свят. Обикновено се инвестират в период на възход, а когато трендът се обърне, излизат много бързо. Смятам, че повечето подобни пари излязоха вече от българския фондов пазар – това важи за български и за чужди подобни инвестиции.

- Кои са факторите, които основно ще влияят на пазара в следващите месеци?

Пазарът неминуемо ще се влияе от развитието на финансовата криза в САЩ и последствията, които ще изпита европейският пазар. Отражението върху нашия фондов пазар няма да бъде така силно, като това в Западна Европа.

Икономическата, а напоследък и политическата обстановка в страната, също ще бъдат важни фактори за развитието на пазара, които не трябва да бъдат подценявани.

- При какви нива на индексите ще започнат по-масирано увеличенията на капитал чрез борсата?

Увеличенията на капитала не са функция на точната стойност на индексите. Компаниите се ръководят от посоката и настроенията на пазара. Средното Р/Е се превръща във все по-силен фактор, като един коефициент от 20 прави пазара по-атрактивен. Може би средно за пазара Р/Е от 25 ще привлече повече емитенти. Сами видяхме как приключиха опитите за първични предлагания и увеличения на капитала през изминалите няколко месеца. Инвеститорите стават все по-информирани и спряха да се хвърлят "на сляпо" на всяка компания, която реши да излиза на борсата.

- Кои сектори на БФБ-София ще покажат по-лоши от очакваните резултати в началото на годината и кои по-добри от очакваните?

За съжаление, практиката на обявяване на очаквани резултати тепърва се възприема от повечето компании на борсата. Това води до оптимизъм, който понякога не е оправдан. При всички положения компаниите с приходи в долари ще бъдат негативно засегнати поради слабата щатска валута в момента.

- Каква е дългосрочната ви прогноза за euro/usd?

Доларът е на исторически дъна спрямо еврото и въпреки огромните проблеми на американската икономика в момента не смятам, че ще остане трайно на тези нива. Има сигнали в тази посока както от Европа, така и от САЩ. В рамките на следващата една година ще приключи понижаването на лихвата в САЩ и ще започне такъв процес в Европа, което ще засили позициите на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
fallback