fallback

М. Георгиева: Приоритет за ПИБ са жилищните ипотечни кредити

Спадът в акциите на ПИБ, подобно на спада на целия пазар, се дължи на глобалната икономическа криза, казва изпълнителният директор на банката

09:35 | 19.03.08 г.

Мая Георгиева. Снимка: ПИБ

Мая Георгиева е родена в София. Завършила е УНСС, учила е и „Френска филология“. Специализирала е „Банково дело“ в Техническия университет, а по-късно във Вашингтон в МВФ - Платежен баланс. През цялата си кариера е работила в банковия сектор. През 1994 г. започва работа в Първа инвестиционна банка (ПИБ). От 1995 до 1998 г. е директор „Международен отдел”, а от 1998 г. изпълнителен директор. - По време на презентация преди първичното публично предлагане (IPO) на ПИБ обявихте, че се финансирате с хибриден дълг от Дрезднер банк при лихва 10%. Имате ли проблем с този хибриден дълг, Дрезднер банк поискала ли е парите си?
„Хибриден дълг” е дългово-капиталов инструмент, който се признава за капитал от втори ред - както от българското законодателство, така и от международните рейтингови агенции.
Този хибриден капитал е без фиксиран падеж, т.е. вечен. Според условията, при които е издаден дългът, Първа инвестиционна банка може да го изплати на десетата година, но притежателите на облигации не могат да си поискат парите. По принцип нито един от кредитите - капиталови или други, не могат да бъдат поискани или прeдплатени от нас просто ей така. По всички инструменти има договорни отношения, които страните спазват. - Във вестниците се появи информация, че в Банско вече няма много сделки с недвижими имоти и ПИБ, бидейки основен играч в района може да има проблеми, има ли нещо вярно в това?
За съжаление днес ПИБ не е основен играч в Банско. Банката кредитира преди години развитието на зимния курорт и кредитите отдавна са върнати. Ако обърнете внимание на структурата на кредитния ни портфейл, публикуван в одитирания от KPMG отчет, ще забележите, че туризмът представлява едва 4% от него, а строителството като бранш заема само 6%. Приоритетно сме ориентирани към жилищно ипотечно кредитиране за домакинствата, което представлява над 13% от портфейла ни. - Вярно ли е, че банката е увеличила от 7 на 10% лихвата по преференциалните кредити, които е отпуснала на служителите си?
Всяка банка има преференциални условия за служителите, които са вътрешнобанкова политика и това представлява вътрешна информация. - Потребители сигнализират за зачестяване на отказите за кредитни карти и овърдрафт. За какво говори това? Защо банката не финансира например овърдрафт, който е на добра лихва? Както знаете, работим в условията на глобална икономическа криза – ние не сме някакъв изолиран остров, трябва да се съобразяваме с тези процеси, за да предпазим страната си. БНБ неколкократно напомня на банките и обществото, че темповете на нарастване на кредитирането са опасни. Въведоха се изрични мерки – увеличение на безлихвения минимален резерв. През септември миналата година ние повишихме лихвите по новоотпусканите кредити и завишихме критериите и изискванията си по отношение кредитоспособността на кредитополучателите, включително и по кредитните карти. Спирането на кредитни карти от ПИБ се прави, в случай че те не са обслужвани.
Овърдрафти, разбира се, предоставяме на добри кредитополучатели – това е продукт, който изисква висока финансова дисциплина от кредитополучателя.
- Има ли клиент с голяма експозиция към банката? Спряга се името на бизнесмена Христо Ковачки?
Първо, в тази страна има законови изисквания за големи експозиции, които стриктно се спазват от банките и изрично се наблюдават както от БНБ, така и от одиторите, а също така и от рейтинговите агенции. Тъй като за нас прозрачността е от изключително значение – държа да отбележа, че Първа инвестиционна банка е единствената банка в България с рейтинги от 2 водещи рейтингови агенции и с два пълни одита от KPMG – полугодишен и годишен, официално публикувани на БФБ и в сайта на ПИБ. Кредитният ни портфейл е диверсифициран дотолкова, доколкото това е възможно за една банка, работеща в малка икономика. През ноември 2007 това бе отразено в оценката на Moodys, която промени перспективата на рейтинга за финансова стабилност на ПИБ от стабилна на положителна, в период, в който рейтинговите агенции са изключително внимателни.
- Защо според вас акциите на ПИБ паднаха с до 16% под емисионната си стойност?
По време на първичното публично предлагане на ПИБ над 50% от общата сума по записаните акции станаха собственост на международни инвеститори. В момента сме свидетели на криза на световните пазари, която няма как да не повлияе и на акциите на Първа инвестиционна банка, както впрочем и въобще на акциите на БФБ. Спадът в цените на акциите, търгувани на БФБ, засегна на практика всички листвани дружества.
Ясен знак за доверието в ПИБ е фактът, че през октомври миналата година, по време на финансова криза на международните пазари, 22 първокласни банки участваха в синдикирания заем за нас, като цената, която платихме, бе значително по-добра от тази през 2006 г. Искам да напомня, че при тези условия на международните пазари консолидираната печалба на ПИБ за 2007 г. нарасна спрямо 2006 г. с над 77%.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 05.09.22 г.
fallback