fallback

Фазерлес предвижда 9 млн. лв. инвестиции за 2008 г.

Дружеството очаква ръст в продажбите в натура от 5 на сто

16:44 | 19.02.08 г.

Фазерлес АД-Силистра е едно от най-рентабилните дружества на родния капиталов пазар. За миналата година ръстът в продажбите на продукция на компанията е 33% до 31,6 млн. лв., а ръстът в нетната печалба е двоен до 6 млн. лв. Рентабилността на собствения капитал (ROE) е 33,5%, а рентабилността на активите (ROA) е 31%. В рамките на една година акциите на дружеството скочиха над 2,6 пъти, като във вторник те затвориха при цена 224,57 лв., което прави съотношение цена/печалба (p/e) от 19,25.
Investor.bg разговаря с изпълнителния директор на компанията – инж. Манол Тодоров:
- Г-н Тодоров, разкажете ни повече за Фазерлес.
Фазерлес е създадено преди 30 години в рамките на бившия Лесопромишлен комбинат. През 1993 г. комбинатът се разделя на четири завода и Фазерлес е един от тях. През 1996 г. 400 работници и служители на Фазерлес създават фирма Фазеринвест, която закупува 51% от акциите на Фазерлес. След 2001 г. дружеството е 100% частно, тъй като държавата продава всички нейни акции.
- Колко и какви инвестиции направи Фазерлес през 2007 г.?
През 2007 г. са направени инвестиции на обща стойност 3 млн. лв. за придобиване на машини и съоръжения (2,15 млн. лв.), транспортни средства (63 хил. лв.) и стопански инвентар (15 хил. лв.). Една от закупените машини е за форматно разкрояване на плочи на стойност 1,5 млн. лв., която се очаква да увеличи капацитета и производителността на оборудването с 5%.
През миналата година направихме и инвестиции за придобиване на дълготрайни материални активи на стойност 783 хил. лв., които ще бъдат отчетени през 2008 г. Най-голям дял в тези инвестиции заема изграждането и доставката на пречиствателна станция.
- В последния отчет на Фазерлес е записано, че капацитетът на дружеството е използван на 108,33%. Крие ли рискове подобно натоварване на мощностите и планирате ли инвестиции за увеличаване на капацитета в близко бъдеще?
Ние увеличихме капацитета на оборудването на Фазерлес чрез оптимизация на производството и повишаване на производителността. Не може да се говори за претоварване на оборудването, то работи нормално, като, както вече споменах, чрез закупуването на новата машина за форматно разкрояване, капацитетът ще се увеличи с 5%.
- Какви са прогнозите Ви за продажбите и печалбата на Фазерлес за настоящата 2008 г.?
Прогнозите са за ръст от порядъка на 5% в натура, като в стойност увеличението ще е повече поради ръста в цените. По отношение на печалбите – при тази зараждаща се световна криза никой не може да каже докъде ще се разпространи тя, въпреки че до момента сравнително слабо засяга Европа. Ако се отрази на Европа, то със сигурност ще се отрази и на нас, тъй като около 85% от продажбите на Фазерлес са за експорт, а около 80-90% от експорта ни е за Европа. На тази база трудно бихме могли да прогнозираме как всичко това би се отразило върху финансовите резултати на Фазерлес.
За 2007 г. обаче имаме много висок резултат, като годината е рекордна за Фазерлес във всички направления – производство и продажби в натура, продажби в стойност и рентабилност. Имаме договори до края на настоящата година, като във всеки договор има и клаузи за отмяна, но в крайна сметка се надяваме да не бъдем засегнати от световната финансова криза.
- Според последния финансов отчет на Фазерлес към края на 2007 г. паричните средства и еквиваленти възлизат на близо 6,7 млн. лв., което представлява 34% от съвкупната стойност на активите. Кое налага поддържането на такъв висок размер на налични парични средства, предвид на това, че и през 2006 г. те представляват 30% от активите?
Този въпрос е любопитен, защото 6,7 млн. лв. са твърде много пари. Поддържането на такъв паричен ресурс изобщо не е случайно, тъй като най-голямата инвестиция, която е предвидена за тази година – изграждане на пречиствателна станция, е на стойност над 5 млн. лв. Тази инвестиция трябваше да започне още през първото полугодие на 2007 г., но получихме разрешение за изграждането на пречиствателната станция от Министерство на околната среда и водите чак през февруари 2008 г. и това забави инвестиционния процес и предизвика това сериозно натрупване на финансови средства.
Така реално за 2008 г. планираме инвестиции за около 9 млн. лв. - за изграждането на пречиствателната станция, както и за ремонт на една от технологичните линии за 3 млн. лв. Освен това в края на 2008 г. трябва да започнем изграждането на още един котел за изгаряне на дървените отпадъци. Всичко това ще доведе до стопяване на тези свободни средства, породено от забавяне на инвестиционната програма.
- Какъв по размер беше ефектът от замяната на мазута като гориво за производство на топлоенергия с дървени отпадъци?
Ефектът от замяната на мазута може да се разглежда в две посоки – екологична и икономическа. Ние заменяме мазута с дървени отпадъци, които до този момент не се използваха. Фазерлес използва не само свои дървени отпадъци, но и такива на дървообработващи цехове и заводи в цяла Североизточна България и дори вече в Югоизточна Румъния. Те досега се изхвърляха на нерегламентирани сметища в страната и по този начин замърсяваха околната среда. От друга страна, емисиите въглероден двуокис, които Фазерлес отделяше, преди да започне този начин на работа, бяха около 54 000 тона годишно. В момента тези емисии са спаднали с около 75%.
Икономическият ефект от замяната е не по-малко интересен, защото ние заменяме около 12 000 тона мазут с дървени отпадъци. В стойностно отношение ефектът е около 6 млн. лв. по-малко разходи за една година в резултат на замяната на мазута с дървени отпадъци.
- Към кои пазари ще насочите своите усилия в следващите години?
Както споменах, експортът на Фазерлес е 85%, като традиционни пазари са тези в Европа и района на Средиземно и Червено море. Нашата стока е твърде транспортоемка и на по-далечни разстояния единствената възможност за експедиция е водният транспорт и затова нашите основни пазари са основно приморските страни. Ние разчитаме на конкурентоспособността на нашата продукция, като миналата година заедно с още няколко фирми в Европа регистрирахме нова търговска марка плочи, които са екологично чисти и могат да бъдат в контакт с хранителни продукти.
Като цена нашата продукция не винаги е най-привлекателна и не може да се каже, че тя е най-евтината на пазара. В това отношение в никакъв случай не можем да се конкурираме с китайците, но в Европа почти не се продава китайска стока.
- Изпитвате ли проблеми при намирането на работна ръка?
По принцип ние все още не можем да кажем, че нямаме работници, но сериозен проблем е намирането на добри специалисти. Първо, голяма част от специалистите, които се връщат в България, не бих казал, че са добри и, второ, нямат особено сериозно желание за работа. Трудно се намират специалисти за подобно предприятие, което работи непрекъснато и на трисменен режим. Намират се работници, но за нискоквалифицирана работа.
- Как оценявате бизнес средата в България?
Може да се каже, че се развива и е по-добра отпреди 2-3 години, но все още не се развива с пазарни темпове. В много отношения регулаторната дейност на държавата влияе твърде сериозно върху нашата работа, особено в доставката на дървесина. Правят се опити за промяна в тази насока, но все още сме далеч от чисто пазарните принципи.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
fallback