fallback

Б. Недялков: Торготерм планира петкратно увеличение на капацитета до 2012

Компанията очаква 30% free-float след настоящото вторично публично предлагане

11:27 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бойко Недялков. Снимка: Investor.bg

През следващите пет години е планирано петкратно увеличение на производствения капацитет на Торготерм до 25 млн. евро, заяви Бойко Недялков, изпълнителен директор на компанията, по време на официалното й представяне в БФБ-София днес.

„За да постигнем планираното увеличение няма да можем да разчитаме само на банково финансиране, което е и причината за излиането на Торготерм на БФБ-София“, каза още Недялков.

Днес стартира търговията с акциите на кюстендилското предприятие, като от началото на сесията по позицията са прехвърлени 4 158 лота на средна цена от 6,27 лв., което отговаря на капитализация от 18,81 млн. лв.

В проспекта на дружеството се посочва, че през 2008 год. е планирано закупуване на нов автоматизиран производствен комплекс, включващ линеен лазер, автоматизирано складово стопанство и роботизиран комплекс за огъване от фирма Амада на стойност 1,5 млн. евро, който ще повиши производителността при обработката на тънък листов материал над два пъти. 20% от тази стойност се очаква да бъде финансирана безвъзмездно по програмите на Европейския съюз.

Планирано е и саниране на производствената сграда на стойност 120 000 лв., 30% от която се очаква да бъде финансирана безвъзмездно, а също 100 000 лв. за ремонт на покрив.

През 2008 г. са планирани допълнително разходи за външни услуги в размер на 100 000 евро за обучение на персонала, които също се очаква да бъдат безвъзмездно финансирани на 100 %.

През 2008 г. компанията планира 23% нарастване на приходите от продажби до 16,13 млн. лв.

Бойко Недялков коментира за Investor.bg няколко въпроса относно плановете за развитието на компанията:

- Кога дружеството планира да се обърне към капиталовия пазар за финансиране, с оглед на това, че настоящото публично предлагане е вторично и в компанията няма да постъпят свежи средства?

Публичното предлагане ще позволи да бъдат свалени обезпечения по заеми на компанията и същевременно ще освободи парични потоци. Впоследствие ще може да се мисли за различни варианти за финансиране на планираните инвестиции. Публичността ни дава най-вече свобода на действие.

- Промениха ли се основните клиенти и пазарите на Торготерм след смяната на предишния собственик Албена Инвест Холдинг?

Сруткурата на клиентите ни не се е променила съществено. Една от причините, поради които придобихме Торготерм, бе целта да се запазят пазарите на дружеството, тъй като Албена Инвест Холдинг се концентрира върху управлението на недвижимото имущество и туристическата дейност. Разбира се, запазихме Албена Инвест холдинг като клиент, както и останалите основни клиенти, но същевременно пазарите на дружеството се разрастват - както на национално ниво, така и в международен план.

- Какво е съотношението на износа спрямо продажбите на местния пазар?

Към момента е около 5 към 1, т.е. над 80% от продажбите се реализират в чужбина, основно в държавите от Европейския съюз.

- Какъв е free-float-ът, който предвиждате да бъде достигнат?

След настоящото публично предлгане предвиденият free-float е около 30%. По-нататък всичко ще зависи от това дали ще има интерес от страна на чуждестранни стратегически партньори и инвеститори.

Свързани компании:

Торготерм АД(TTV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
fallback