fallback

Ал. Николов: Украинският пазар с най-добри перспективи през 2008 г.

Настроенията в САЩ ще са определящи и за развитието на източноевропейските борси, смята портфолио мениджърът на ДФ Адванс Източна Европа

07:55 | 23.01.08 г.

Александър Николов. Снимка: Личен архив

Александър Николов е портфолио мениджър на ДФ Адванс Източна Европа и ръководител на отдел Международни капиталови пазари в Карол. В Карол Капитал Мениджмънт е от създаването на дружеството през 2003 г., също така участва в инвестиционния съвет на Адванс Инвест. От началото на 2006 е начело на екипа, който подготвя създаването на договорен фонд Адванс Източна Европа, а в момента е негов портфейлен мениджър. Александър отговаря за инвестиционната стратегия на фонда, както и за оперативното му управление. Разговаряме с г-н Николов за перспективите пред фондовите пазари в региона и за бъдещото развитие на българския капиталов пазар.
- Какви са коефициентите P/E на индексите в региона и какви изводи могат да се направят?
За пазарите от портфейла на ДФ Адванс Източна Европа, най-ниско е средното съотношение цена/печалба за Русия – около 15. В България то е около 23, в Румъния – 17, а в Украйна – 25. Доста по-високи са стойностите на този показател в Хърватска - около 30, както и за Сърбия – около 45. Както добре знаем, от съотношението P/E директен извод не може да се направи, тъй като трябва да се отчитат и очакванията за ръст на печалбите за следващите години. От тази гледна точка най-атрактивни в момента според нас са пазарите в Русия и Украйна, тъй като P/E-то за тези пазари съответства и на по-големи очаквания за ръст на печалбите на водещите компании.
- В кои страни на региона пазарите са най-перспективни от гледна точка на ръст на БВП, ръст на банковия сектор, ръст на продажбите на компаниите, всичко това съпоставено с P/E?
Макроикономически гледано, положението не е еднозначно в почти всяка една от посочените по-горе страни. Например в Украйна сме свидетели на висока инфлация (16% за миналата година), в България и Румъния пък най-тежко е откъм дефицит по текущата сметка на платежния баланс и висока инфлация – особено в България дефицитът по текущата сметка е далеч над нивата, които се считат за стабилни за макроикономиката. Може би най-стабилна в макроикономически аспект е Хърватска, където валутата е изключително стабилна и същевременно през последните години инфлацията е под 4%.
Русия се отличава с изключително голямо положително салдо по търговския си баланс, което в ситуацията на нестабилност през последните месеци, се оценява силно позитивно. В същото време в Русия инфлацията остава проблем като за миналата година е близо 12%. Тези фактори нямат връзка с P/E-то на всеки пазар, те по-скоро са фактори, които се взимат предвид от чуждите инвеститори при оценката на рисковете, които една страна като цяло носи.
- Заговори се, че при изтеглянето на големи средства от договорни фондове преди Нова година за ликвидността е помогнало наличието на регионални акции в портфейлите на фондовете? Може ли да се препоръча съзнателно поддържане на портфейл в регионалните пазари, които са сравнително ликвидни?
Един от проблемите на българския пазар е, че е нисколиквиден. Затова и при низходящ пазар, някои от акциите, търгувани на него, ще загубят над 90% от стойността си и инвеститорите в тях пак няма да могат да излязат от позицията си, просто защото няма „бид”. Някои от пазарите в региона са дори по-неликвидни от българския, така че механичното им добавяне към портфейла не допринася за по-голяма ликвидност. Т.е. за да се осигури ликвидност на портфейла, трябва да се включат компании от пазари, значително по-ликвидни от българския – такива са пазарите в Украйна и Русия например.
- Кой е пазарът в региона с най-голям ръст на цените през миналата година?
От пазарите, които следим, с най-голям ръст през 2007 г. бе Украйна – там индексът PFTS се повиши с над 130%.
- Кой пазар в региона според Вас е най-надценен?
На този въпрос не може да се отговори еднозначно точно поради разгледаната връзка между съотношението P/E и растежа на компаниите. Освен това тук често редица анализатори допускат една странна за мен интерпретация, която изкарва например българския пазар подценен. За мен определено българските акции сега не са подценени, може би дори са много надценени, но по-важното е, че не от това зависи трендът на пазара.
- Кой пазар води по брой първични публични предлагания (IPO)?
От пазарите, които дискутираме, най-голяма IPO активност имаше на българския. Очаква се това да бъде така и през 2008 г.
- Кои пазари пострадаха най-силно от световната тенденция за корекция?
Както посочих, много от пазарите в Източна Европа всъщност не са корелирани помежду си, въпреки че много от инвеститорите остават с точно обратното впечатление. Ще посоча например, че през декември и първите дни на януари т.г. руският и румънският пазар вървяха нагоре, докато пазари като България и Сърбия падаха. В момента Украйна се търгува на практика на историческия си връх, така че очевидно инвеститорите на този пазар за момента поне не са настроени негативно. В същото време от началото на 2008 г. натискът надолу в България и Румъния бе най-силен.
- Къде в региона има политически риск и къде има нови амбициозни правителства, които се очаква да дадат тласък на капиталовите пазари?
Политически риск почти няма в региона може би с изключение на Сърбия - както заради превеса на радикалите в предпочитанията на избирателите, така и заради проблема около Косово. За известен период от миналата година инвеститорите в Русия бяха предпазливи с оглед неяснотата около бъдещето на Путин, но този въпрос като че ли вече се разреши.
- Какво показва техническият анализ? В коя страна графиките показват най-бичи настроения и в коя най-мечи? В кои страни се очаква рейндж?
Към момента най-позитивен е трендът в Украйна и Русия. В Русия обаче позитивният тренд лесно може да се развали заради голямата корелация с тенденциите на международните пазари. За мен поне, вече имаме достатъчно доказателства, че среднорочният тренд в САЩ за следващите две години е низходящ, което би могло да подкопае позитивните тенденции в Русия.
В Сърбия и Хърватска текущата ситуация на пазара е по-скоро неутрална и очаквам поне за следващите месеци там търговията да бъде с ниски колебания и нетно леко позитивна.
Най-негативна към момента е картината в Румъния и България, където освен сценарият за широка странична консолидация за следващата една година, с не малка вероятност стои рискът от продължителен низходящ пазар. Предполагам пазарът ще даде отговор през следващите месеци дали тази негативна тенденция ще стане водеща в интерпретациите ни на графиките за индексите SOFIX и BET. Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 06.09.22 г.
fallback