fallback

Л. Монти: Ще инвестираме 100 млн. евро в енергийния сектор на Балканите

България е приоритет за нашите проекти, казва изпълнителният директор на италианския инвестиционен фонд Apri Sviluppo

10:01 | 27.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Лучано Монти. Снимка: Личен архив

Лучано Монти е административен директор на италианския инвестиционен фонд Apri Sviluppo S.p.A., който планира да инвестира 100 млн. евро в енергийния сектор в Източна Европа, преимуществено в България. Фондът смята да инвестира в енергийни компании и проекти, които се намират на ранен етап от развитието си. Наред с България той се интересува от проекти и в Румъния, Хърватска, Косово и Македония. Приоритетните видове проекти за фонда са изграждането на алтернативни енергийни източници като слънчеви и вятърни централи.
С г-н Монти, който взе участие на проведения с медийното партньорство на Investor.bg 10-и Икономически форум на Централноевропейската инициатива, разговаряме за изискванията и очакванията му относно плановете на Apri Sviluppo S.p.A. за развитие на енергийните проекти.
- Какъв е механизмът, който планирате да приложите за проектите си тук?
На първо място се нуждаем от фирма, която да действа като съинвеститор. Това обикновено са швейцарски или американски инвеститори, но може да е и италианска компания.
- Също инвеститор или компания от енергийния сектор?
Не, компания от енергийния сектор. Тя трябва вече да има действащ проект в сектора. Или да е агенция по енергетика – публична или частна. След това се нуждаем от местен инвеститор. Обикновено това е собственикът на земята или местна община.
- Ще очаквате ли някакъв дял инвестиции от местния партньор?
Не, няма такова условие. Обикновено ние държим миноритарен дял.
- Какъв например?
Максимум 30%. Няма нужда делът ни да е много висок. Самият факт, че ние участваме в проекта е гарант за неговата сигурност пред международния инвеститор. Да речем, че инвестираме 2 млн. евро, а норвежка или американска компания инвестират 20 млн. евро. Това е така, защото те знаят, че ние сме в бизнеса, а наред с това ние сме трета страна. Не сме местна компания, а не сме и конкурент. Ние сме финансова институция.
- И нямате против те да държат мажоритарен дял?
Не. Ние се грижим за всичко с помощта на специален договор, който гарантира нашия миноритарен дял.
- Имате ли вече идея за някоя потенциална локация в България?
Не. Засега сме сигурни само за сектора – енергетика. Той е подходящ, защото България и Румъния, които вече са членки на ЕС, трябва да диверсифицират производството си на електроенергия. Италия също трябва да го диверсифицира, тъй като в момента голяма част от него разчита на нефт и газ. Така че ние трябва да добавим и други източници като водни, вятърни...
- Алтернативни.
Да, алтернативни. Ние не можем да развиваме ядрени проекти, но вие например, можете, което е много добре. Това ще гарантира производството на евтина енергия за в бъдеще.
- Казахте, че имате предвид да инвестирате 100 млн. евро в енергийни проекти?
Да. На първо място имаме собствен капитал, а след това ще говорим и с различни инвестиционни фондове – частни и институционални инвеститори, за да наберем 100 млн. евро. След като сме осигурили тази сума, ще пристъпим към избора на проекти. Това ще бъде инвестиционен фонд от затворен тип, който ние ще управляваме.
- Колко проекта ще бъдат това?
Десет.
- Планирате 10 проекта в региона, включително България?
България е приоритет. Имаме вече офис тук.
- Смятате ли да реализирате повече от един проект у нас?
Да. Все още е трудно да се каже точно, но имаме планове за повече от един.
- За какъв срок ще инвестирате в проектите?
Между 5 и 7 години. Ние сме дългосрочни инвеститори. - И не планирате други инвестиции извън енергийния сектор?
Не, защото партньорствата ни са в енергийния сектор. Имаме вече подобни проекти в Южна Италия.
- Смятате ли да използвате някакво еврофинансиране в даден етап от проектите си?
Не. Всичките ни проекти са частни. Нямаме време за финансиране от ЕС. Разбира се, имаме партньорства с институции като Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които са наши дългосрочни кредитори.
- Смятате ли да използвате фондовата борса като източник за финансиране на някой от проектите си?
Не, защото, както казах, ние предоставяме финансиране на много по-ранен етап от този на евентуално IPO. Това не може да стане за седем години. Навярно за в бъдеще може да продадем дела си на някой публичен фонд, след седем години, когато вече имаме функционираща централа. Но като цяло борсата не е нашата цел.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 04.09.22 г.
fallback