fallback

В. Папазов: Трейс има 4 000 акционери, нямаше истерия, а смяна на правилата

Борсата се чувства комфортно с държавата като собственик, смята Виктор Папазов

12:50 | 23.11.07 г.

Виктор Папазов. Снимка: Investor.bg

Няма истерия или драма при IPO-то на Трейс Груп Холд, каза Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на БФБ-София по време на четвъртата регионална кръгла маса „БФБ и бизнесът партньори в ЕС“, провеждаща се днес в Старозагорски минерални бани.

"Случилото се е мощен завършек на развитието от последните две години, когато хората видяха, че участвайки в IPO, могат да реализират печалба от 18-50% в рамките на няколко седмици. Извинявам се, но няма хора, които да изпуснат тези бързи и лесни пари. Рано или късно, обаче, пазарът ще накаже тези инвеститори, участващи само защото това е IPO", заяви Папазов

"Трейс бе актрактивен с фиксираната цена, което сравнено с други борсови дружества, го представи като много интересна инвестиция. В този момент бе осъществена промяна в правилата. Влезе в сила хипотезата на "затворника", който печели повече ако спаси само себе си", заяви Папазов.

"Така всички решиха да спасят себе си и да предадат другите, подавайки поръчки за цялото количество акции, само защото са чули, че някой е подал поръчка за 1 000 пъти повече пари. Можеше да се стигне и до презаписване от 15 000 пъти. Всеки се опитваше да не бъде излъган и подаваше поръчки за повече пари, тоест имаше смяна на правилата на играта. При IPO-то на КТБ инвеститор ми каза, че е получил колкото акции е искал. Когато го попитах как, той отговори, че е чул че презаписването ще е 7 пъти и е подал седем пъти по-голяма поръчка", сподели Папазов.

"За мен IPO-то на Трейс е успешно, защото дружеството има около 4 000 акционери и ще има активна търговия. Освен това процедурата му е демократична, защото даде предимство на малките инвеститори пред институционалните инвеститори", уточни Папазов.

"До преди една-две години борсата не беше популярно място, защото никой не вярваше във финансирането чрез нея", каза Папазов. "Може би IPO-то на Химимпорт даде старт на мощната вълна, като в последните две години няма неуспешно IPO. Важно е собствениците, развивали дружествата си като еднолични собственици, да разберат, че това не е достатъчно и трябва да пристъпят към фондовата борса и това вече става", уточни Папазов.

Според него двете причини за излизане на борсата са набиране на средства и "инкасиране" на част от успеха на дружеството. Спряхме временно информацията за публичните компании, за да стреснем дружествата, които се оказаха неподготвени за влязлото в сила задължение от 1 ноември да публикуват информация за себе си чрез медиите, уточни Папазов, като заяви че в следващите седмици ще заработи и информационния канал към КФН, който също не е бил готов. "Не бих казал, че с избора на Дойче бьорзе за стратегически партньор е предопределен и избора на стратегически инвеститор за БФБ-София", отговори на въпрос Папазов. "Ние не можем да повлияем на държавата да приватизира дела си и ние се чувстваме доста комфортно с държавата като основен собственик. В последните месеци се появиха кандидат купувачи на държавния дял, за които не съм сигурен дали няма да използват пазара ни за собствените си цели. Важното за БФБ-София е привличането на стратегически партньор и въвеждането на системата XETRA от 2008 г., като пазарът ще види много добър ефект от това", смята председателят на Съвета на директорите на БФБ-София "Борсата ще работи за създаване на пазар на деривативни инструменти, но едва ли това ще стане догодина, защото първо трябва да се научим да ходим, а след това да тичаме, тоест за момента липсва нужната ликвидност, за стартиране на пазар на опции и фючърси", каза Папазов. Главният директор на надзор на търговията в БФБ-София Иван Такев съобщи, че БФБ, ЦД и БАЛИП са внесли в КФН предложения за промени на Наредба 16, касаеща маржин покупките и късите продажби по отношение създаване на възможност за интрадей търговия на БФБ-София. Отделно БАЛИП е внесла предложения за промяна в критериите, които позволяват с акциите на дадено дружество да се сключват къси продажби или маржин сделки.

Към 31 октомври тази година капитализацията на БФБ-София е 29 млрд. лв., публичните дружества са 378, от които 19 на официален пазар. Делът на капитализацията към БВП е 52% спрямо 50% в Германия.

В работен ден сайтът на БФБ-София има 11 300 посетители дневно със среден престой 4,49 минути. Акционери в БФБ-София АД са Министерството на финансите с 43,97%, инвестиционни посредници и търговски банки с 38,84%, институционални инвеститори с 6,9% дял, физически лица с 6,33% и юридически лица с 3,96%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
fallback