fallback

Светозар Абрашев: Ситуацията трудно би могла да се характеризира като спад

Не трябва да забравяме, че последната по-сериозна корекция на БФБ приключи октомври 2005 и такива движения са нормални, смята управителят в ПФБК

09:19 | 21.11.07 г.

Светозар Абрашев. Снимка: Investor.bg

Кариерата на Светозар Абрашев стартира в "Булинвест и компания". Успешно работи като брокер в ИП Карол. В ПФБК е от 5 години, като се занимава основно с осигуряване на брокерски услуги и инвестиционно консултиране. Управлява индивидуални портфейли от ценни книжа. Участва в подготовката на емисии на български компании, IPO, търгови предложения и други. От 2007 г. е прокурист на ПФБК Асет Мениджмънт. Светозар Абрашев е роден през 1975 г., магистър "Стратегическо управление" от СУ "Св. Климент Охридски", София и бакалавър "Икономика и управление на индустрията" от Икономически университет, Варна. Възпитаник на Английската гимназия в град Пловдив, владее три езика.
- Ще спре ли спадът на пазара или можем да очакваме по-дълбока корекция. Кои са факторите, от които ще се влияе?
Настоящата ситуация на пазара трудно би могла да се характеризира като спад. От една страна, това е една нормална корекция, малко по-бърза от очакваното, но, от друга страна, прогнозирам да е по-кратка. Не трябва да забравяме, че последната по-сериозна корекция на Българската фондова борса приключи октомври 2005 г. и такива движения са нормални.
- Нетно чуждите инвеститори купуват или продават?
По мое мнение купувачите имат превес, макар и да действат по-предпазливо и да се опитват да се възползват от текущата ситуация по най-добрия начин. По принцип чуждите инвеститори предпочитат по-големи единични сделки (във връзка с разходите по транзакциите). Когато един чужденец продава, обикновено той рядко дава „маркет” ордер.
- Нетно пенсионните фондове купуват или продават?
Трудно е да се прецени. Пенсионните фондове са по-предпазливи и избягват участие в резки движения на пазара. Тяхната политика е по-консервативна и имат един сравнително постоянен паричен поток, който обуславя и тяхното не толкова агресивно участие.
- Може ли пазарът да поеме минимум 400 млн. лв. увеличения на капитала на български компании, като предстоят и други предлагания в следващата година?
В случай че компаниите, които се обръщат за финансиране чрез борсата, са достатъчно атрактивни (по отношение на бизнес, инвестиционни стратегии, мениджмънт, цена, количество предлагани акции и т.н.), не виждам проблем пазарът да поеме и по-голямо увеличение на капитала. Пенсионните и договорените фондове имат активи от над 3 млрд. лв., а не бива да забравяме и външните (за България) инвеститори.
- Какви са очакванията ви за договорните фондове, които ще управлявате, колко активи ще имат една година след старта, какви цели сте си поставили?
Фондовете, които стартираме в момента, бяха в отговор на нуждите на наши клиенти от подобен продукт. Конкуренцията в момента е голяма, но нашето основно предимство ще бъде екипът, който се ангажира с управлението им. До края на 2008 г. целта ни ще бъде фондовете да управляват минимум 50 млн. лв.
- Има ли основания за паника на БФБ?
В сегашната ситуация не можем да говорим за паника.
- Колко публични предлагания подготвя екипът на ПФБК?
ПФБК има потвърдени предварителни ангажименти за листване на нови 5 компании на БФБ, от които единият проект вече е одобрен от Комисията за финансов надзор. Компанията е „Билборд” АД. Бих могъл да изброя и други интересни за инвестиционната общност дружества, които имат интерес да станат публични, но те ще бъдат оповестени по-нататък във времето. Трябва да отбележа интереса на нови компании към борсата, което ме кара да бъда оптимист за бъдещето на капиталовия пазар у нас, както и за повишаващата се борсова култура на българския бизнес, който започва все повече да се интересува от емитирането на акции като основен инструмент за финансиране на дейността.
Изказаните мнения са лични и не представляват препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:27 | 11.09.22 г.
fallback