fallback

Wood&Company: Основният проблем на БФБ-София остава ниската ликвидност

Клиентите ни търсят възможности за инвестиции в Нова Европа, казва Андреа Феранцова, управляващ съдружник в чешкия инвестиционен посредник

12:24 | 08.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Андреа Феранцова. Снимка: Личен архив

През октомври чешкият инвестиционен посредник Wood & Company Financial Services получи статут на асоцииран член на БФБ-София. Wood & Company е член на борсите в Прага, Будапеща, Варшава, Букурещ, Любляна, Виена и Дойче Бьорзе.
За намеренията на компанията по отношение на българския пазар разговаряхме с Андреа Феранцова, директор на брокерското направление и управляващ съдружник в Wood & Company Financial Services.
- Миналия месец станахте асоцииран член на Българска фондова борса – София. С какво е интересен за вас българският пазар?
България е един от новите пазари в Европейския съюз. По-бързите темпове на растеж в страните от Централна и Източна Европа се оценяват от инвеститорите и тяхното внимание се насочва към тези пазари, особено към България и Румъния. Колкото повече нови IPO-та се осъществяват, толкова по-атрактивен ще става и българският пазар.
- Какви са вашите планове в България?
Както и на другите пазари, на които присъстваме, планираме да търгуваме с ценни книжа, а също и да предлагаме консултантски услуги в областта на корпоративните финанси, сливанията и придобиванията.
- Планирате ли да откриете офис в България?
За момента оперираме от Прага, но на даден бъдещ етап може да осигурим и локално присъствие в Полша, Унгария, Румъния или България.
- Имате ли клиенти в чужбина, които желаят да участват на българския капиталов пазар?
Около 70-80% от приходите ни идват от чуждестранни клиенти, основно от институционални инвеститори – инвестиционни и хедж фондове. Мнозинството от тях търсят възможности за инвестиции в новите европейски пазари. Основният проблем засега остава ниската ликвидност.
- Съществува ли възможност да предложите онлайн брокерски услуги под някаква форма, чрез които българските инвеститори да имат достъп да останалите пазари, на които присъствате?
Wood&Company предлага DMA услуги*, които дават възможност на инвеститорите да търгуват на различните борси през нашите online платформи.
- Имате ли интерес към управлението на активи? Разполагате ли със собствено управляващо дружество?
Да, тази година стартирахме собствена услуга, насочена към управлението на активи, но за момента нейният дял в приходите остава сравнително нисък.
- Планирате ли да предложите на пазара колективни инвестиционни схеми, ваши или в партньорство с друго управляващо дружество?
Към настоящия момент ние вече управляваме малък фонд, предназначен за професионални инвеститори.
*Директен пазарен достъп – от англ. Direct market access. DMA услугите дават възможност за сключване на сделки директно „на пода“ на съответната борса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 19.08.22 г.
fallback