fallback

Юробанк И Еф Джи се цели в третото място на банковия ни пазар

До края на годината вероятно ще бъде учредена застрахователна компания, групата ще отдели инвестиционното си посредничество в ново дружество и ще предлага взаимни фондове

16:45 | 06.11.07 г.

Петя Димитрова Снимка: Личен архив

Пощенска банка и ДЗИ Банк се обединиха със съдебно решение от 1 ноември, чрез вливане на ДЗИ Банк в Пощенска банкa, съобщи на пресконференция днес Антъни Хасиотис, член на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на “Юробанк И Еф Джи България” АД. Юридическото име на обединената банка е “Юробанк И Еф Джи България” АД, като след време се предвижда марката "Пощенска банка" да бъде заменена с Eurobank EFG. Новата банкова структура има 3,1 млрд. евро активи към 30 септември 2007 г., което е 40% ръст спрямо 30 септември 2006 г. “Юробанк И Еф Джи България” АД ще стане трета по брой офиси - 264, втора при жилищното кредитиране с 16,2% дял, четвърта при потребителското кредитиране с 11,9% дял и пета при депозитите с 8,9% дял. Банката има 3 000 служители и е част от Юробанк И Еф Джи Груп, която има 21 000 служители и 1 500 клона, управлявайки активи за над 63 млрд. евро. Юробанк И Еф Джи е член на EFG Bank European Financial Group - базирана в Женева банкова група на фамилията Лацис. Юробанк И Еф Джи Груп има присъствие в Гърция, България, Румъния, Сърбия, Полша, Турция, Украйна и Кипър. Банката придоби контрол над ДЗИ Банк в края на миналата година. Оперативното и юридическо обединение на Пощенска банка и ДЗИ Банк беше завършено за по-малко от една година, като само три месеца след като Пощенска банка придоби ДЗИ Банк, двете институции пуснаха съвместни продукти на българския пазар. Вероятно до края на годината ще стартираме дейност в застраховането учредявайки ново дружество, каза Антъни Хасиотис, като уточни че целта на банката е да влезе в ТОП 3 за България, за което ще спомогне наличието повече офиси и повече места където клиентите могат да се възползват от услугите й. Към 30 юни тази година Пощенска банка и ДЗИ Банк сумарно бяха на пето място в банковата система, без да се отчита ефекта от кредитите, прехвърлени към Бългериън Ритейл Сървисиз АД. Специално за Investor.bg, изпълнителеният директор на Юробанк И Еф Джи България - Петя Димитрова даде кратко интервю: Г-жо Димитрова, какви застрахователни продукти ще предлага новото дружество?

Компанията ще предлага застраховки живот, имуществено застраховане и други продукти, които са близки до банковата дейност и често съпътстват кредитите. Какви видове взаимни фондове ще предложите на инвеститорите и кога ще бъде отделено инвестиционното посредничество от Пощенска банка в И Еф Джи Секюритис?

Инвестиционното посредничество на Пощенска банка вече е обособено като оперативна структура и до края на годината очаквам да бъде отделено като самостоятелно дружество, а на инвеститорите ще бъдат предложени над 40 взаимни фонда, регистрирани в Люксембург, както ще бъдат създадени и български фондове. Софибор вече е 6,8%. Още колко трябва да се качи или колко дълго да остане на тези нива, за да повишите базовите си лихви за втори път?

Ние не се финансираме от българския междубанков пазар, имаме други източници на финансиране и затова за нас е важен кредитния ни рейтинг А- от Fitch, който е по-висок от кредитния рейтинг на България. На колко възлизат разходите и ползите от обединението с ДЗИ Банк в стойностно отношение и с колко се увеличиха офисите ви в резултат на сливането?

В информационни технологии са вложени 15 млн. евро, а в преобразуването клоновата мрежа - 30 млн. лв. Ползите ще бъдат калкулирани в следващите години. За разлика от развитите пазари, нашия пазар е в експанзия и целта на сливането е не намаляване на разходите, а увеличаване на пазарния дял, поради което ефекта на сливането не трябва да изчислява както в развитите пазари. Не бих желала да казвам с колко се увеличават офисите, тъй като досега много от тях бяха просто точки за продажба с 1-2 служители, а нашата цел е правим офиси в които да има по около 10 служители, както и да създаваме бизнес центрове в по-големите градове.

Имате програма за служителите в която предлагате на служителите акции на компанията майка Юробанк И Еф Джи с 20% отстъпка. Кой финансира отстъпката и каква е целта на програмата?

Отстъпката се финансира от компанията майка, а целта е служителите да са съпричастни с дейността на цялата банкова група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 08.09.22 г.
fallback