fallback

Дачев: Инвеститорите търсят успешни инвестиционни стратегии

Председателя на СД на Свилоза очаква 52 млн. лв. приходи за 2007 г.

10:28 | 24.10.07 г.

Красимир Дачев. Снимка: Investor.bg

Красимир Дачев е председател на Съвета на директорите на „Свилоза” АД и зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата. Завършва висшето си юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ – София. По-късно специализира „Американско право и правни институции“ в град Залцбург, Австрия.

- Г-н Дачев, за първото шестмесечие на 2007 г. реализирахте 60% ръст на консолидираните приходи до близо 35 млн. лв. спрямо около 21 млн. лв. през шестмесечието на 2006 г. Какъв ще бъде ръстът за цялата 2007 г. и какъв – за следващите години?

За 6-те месеца на 2007 г. общите консолидирани приходи са 34,96 млн. лв., а нетната консолидирана печалбата е 2,66 млн. лв. Поради спирането на завода за производство на целулоза за 45 дни през септември и октомври за реализация на проекта за увеличение на капацитета на инсталацията за производство на целулоза прогнозно очакваме приходите за дейността през 2007 година да бъдат около 52 млн. лв.

- Акциите на Свилоза АД се колебаят около цената на придобиване (цена на права + емисионна цена) от увеличението, а именно около 5 лв. за акция вече няколко месеца, докато пазарът отбеляза близо 50% повишение, каква е причината според Вас и как ще бъде спечелено доверието на инвеститорите?

Доверието на инвеститорите се печели единствено и само с успешно реализирани инвестиционни стратегии. Нормално е инвеститорите да изчакват пуска. Покачването на акциите тепърва предстои. Очаквам значително повишение до края на годината.

- В началото на месеца участвахте в Четвъртия международен бизнес форум „Инвестиции в околната среда“. Каква е мотивацията на Свилоза АД да участва на екофорум? И на какво се дължи търсеният имидж на компания, опазваща околната среда?

Това не е търсен имидж. От първите часове след приватизацията активно работим в тази насока. Бизнесът ни е свързан директно с разумното и екологично развитие на горския сектор. Ние вече сме едни от големите собственици на гори и за нас дългосрочно е важно развитието на българската гора.

Нашите екологични инвестиции ще доведат до понижаване на парниковите газове до 2012 година с повече от 1,2 млн. тона СО2.

Свилоза инвестира 9 млн. евро за изпълнението на програмата за енергийна ефективност. Това не е в резултат на търсене на корпоративен екоимидж, а на осъзнаването на липса на друга алтернатива освен да се инвестира в опазването на околната среда, като това има и своятa бизнес логика – намаляване на енергийните разходи от 13% на 1,7% от общите приходи на компанията.

- Каква е средната работна заплата в Свилоза АД и каква е средната работна заплата на персонала, зает с производствената дейност на Свилоза АД?

Средната работна заплата в „Свилоза” АД е 400 лв./месец и тя е предимно за персонал, работещ в сферата на услугите. Значително по-висока е средната заплата на персонала от производствените отдели.

*Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа 

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 02.09.22 г.
fallback