fallback

Големите проекти на СБС за тази година тепърва предстоят

Не е лоша индикация, че в момента пазарът на компютри у нас не е развит, рано или късно той ще претърпи развитие, смята изпълнителният директор на компанията

08:51 | 13.09.07 г.

Кирил Желязков. Снимка: Investor.bg

Кирил Желязков е роден през 1965 г. в гр. Елхово. Има три деца, владее 6 езика - английски, френски, руски и сърбохърватски писмено и говоримо и немски и унгарски – говоримо.
От 1987 до 1989 г. работи като монтажник-конструктор в Център по робототехника, ВМЕИ Ленин, гр. София. До 1990 г. работи в Общинска фирма Потенциал - М, гр. София, като ръководител на проектантско - конструкторско бюро. До 1994 г. е управител и собственик на ЕТ ЕС БИ ЕС - Кирил Желязков, гр. София. От 1994 г. е изпълнителен директор на Специализирани бизнес системи (СБС). Председател е на Фондация Джон Атанасов.
От понеделник (10 септември) акциите на дружеството се търгуват на БФБ-София, като отчитат над 33% ръст, а максималната цена дори бе с 47% по-висока от цената на IPO-то, проведено през месец юли.
- Г-н Желязков, каква е причината за спада в продажбите на Специализирани бизнес системи до 2,27 млн. лв. за първото шестмесечие на 2007 г. спрямо 8,25 млн. лв. приходи за съпоставимия период на 2006 г.?
През първото шестмсечие на 2006 г. финализирахме два относително големи проекта - доставка на принтери за българското министерство на земеделието за 2,2 млн. лв. и доставка на компютри за румънското министерство на образованието за 4,46 млн. лв., където бяхме подизпълнител на немски системен интегратор. Двете сделки са големи, но с относително малък марж. От отчета се вижда, че печалбата на СБС за шестмесечието остава около 100 хил. лв. въпреки спада в приходите.
За тази година големите ни проекти са на българския пазар и са съсредоточени във второто шестмесечие, тъй като тогава ще бъдат проведени търговете на държавната администрация. Не сме планирали специално "красив" отчет, за да се хареса на инвеститорите.
- Явно от големите поръчки не се печели добре, от кои ваши сделки се печели най-много?
В момента най-добри са маржовете от български локални проекти и, разбира се, продажбите на крайни клиенти. Именно за този пазарен сегмент подготвяме специални предложения.
- Излезе информация, че пазара на компютри у нас се увеличава с едва 3,5% на годишна база, това притеснява ли ви?
Напротив, това ме радва! Не е лоша индикация, че в момента пазарът ни не е развит, рано или късно ще претърпим развитие поне до нивата на румънския пазар. Перспективите са ограничени на пазар като немския, където няма уникално нови потребители. В България доскоро клиентите бяха от финансовата сфера и самия IT сектор, сега купувачи са и производители на храни, леката и тежката промишленост, търговията. Те всички внедряват информационни системи, за да постигнат стандарти.
- Имате ли оборот по структурните фондове от Европейския съюз по линия на оперативна програма Конкурентоспособност?
Имаме клиенти, които са включени като бенефициенти в тази програма. Поръчките за една част от тях се обработват в момента.
- В проспекта е записано, че притежавате имотите, в които са магазините и офисите ви, доколко това дава отражение върху стойността на компанията?
Имотите добавят печалба и дават стабилност на бизнеса
- Имотите са оценени на 5,3 млн. лв., към коя дата е правена последната им преоценка?
През есента на 2006, когато започна подготовката за листване на БФБ.
- Ипотекирани ли са част от имотите и, ако да, каква част от тях (като стойност) служи за обезпечение? Ползвали ли сте имотите като начин за получаване на по-евтино финансиране (спрямо необезпечените с имоти кредити)?
Имотите са придобивани през годините на развитие на компанията и, разбира се, в определени моменти са служили за обезпечения при финансиране на проекти. В момента СБС ползва кредит за банкови гаранции по процедурите по ЗОП, в които участва. Текущата експозиция (към 10-ти септември) в банкови гаранции е около 270 хил. лева

Свързани компании:

Специализирани Бизнес Системи АД(SBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
fallback