fallback

Свилоза: Очакваме 52 млн. лв. приходи и минимална печалба за 2007

През септември и октомври заводът за целулоза ще спре временно производство, за да бъде извършен монтажът на новото оборудване

09:16 | 24.07.07 г.

Михаил Колчев. Снимка: Личен архив

Михаил Колчев е изпълнителен директор на „Свилоза” АД. завършил е ВХТИ, гр. София специалност „Химична технология на дървесината”.
В „Свилоза” е от ноември 1974 г. като инженер оператор, технолог на цех, началник цех, заместник-генерален директор „Производствено направление”, директор „Производствена дейност”, а от 1999 г. е изпълнителен директор на дружеството.
- Г-н Колчев, какви са очакваните консолидирани приходи и печалба за 2007 г.?
За шестте месеца на 2007 г. очакваните консолидирани приходи от дейността са 34 млн. лв., а очакваната печалба е 2,6 млн. лв.
За 2007 г. поради спиране на завода за производство на целулоза за 45 дни през септември и октомври за реализация на проекта за увеличение на капацитета на инсталацията за производство на целулоза прогнозно очакваме приходите за дейността да бъдат около 52 млн. лв. и минимална печалба от дейността. - Каква е средната заплата в Свилоза АД?
Средната работна заплата в „Свилоза” АД е 400 лв. на месец и тя е предимно за персонал, работещ в сферата на услугите. Значително по-висока е средната работна заплата на персонала, работещ в сферата на производството. -Бихте ли тълкували обявеното от вас желание на ЕБВР активите на Свилоза да бъдат обособени в Свилоцел ЕАД?
В хода на разговорите по условията на инвестиционния кредит, отпуснат на „Свилоза” АД от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Нордик Инвестмънт Банк (НИБ), беше обсъден въпросът за обособяване в отделно дружество на активите за производство на сулфатна избелена целулоза, обект на реконструкцията. Желанието на банката беше предизвикано с цел средствата от заема да се изразходват по предназначение в това дружество и да се върнат след реализация на проекта, отчитайки положителния ефект по отношение повишаване рентабилността на производството.
- Защо ЕБВР желае превръщането на Свилоза АД в холдинг?
Желанието „Свилоза” АД да действа като холдингова структура е по-скоро на собствениците на „Свилоза” АД, а не на ЕБВР. При обсъждането на тези въпроси от Управителния орган на дружеството е надделяло мнението, че това е една по-добра форма на управление за този вид структура. Отделянето на активите за производство на целулоза също повлия в тази посока.
- Каква част от инвестиционната ви програма е реализирана до момента?
Проектът е в ход. Подписани са договорите за ноу-хау, доставка и монтаж на оборудването. Голяма част от необходимите машини, съоръжения и оборудване вече са на площадката на Свилоцел ЕАД, а друга част вече са монтирани и работят. Предвиждаме през септември и октомври 2007 г. да извършим монтажа на новото оборудване и пуск на реконструираната производствена линия. Част от цялостния проект е проектът за енергийна ефективност, който предвижда по-пълното оползотворяване на вторичната топлина при производството на целулоза и производството на електроенергия.
През януари 2007 г. пуснахме в редовна експлоатация новата линия за обезводняване и сушене на целулоза. Чрез нея се постигна повишаване на дневната производителност от 170 тона с възможност до 428 т/д в.с. листова целулоза. По този начин беше успешно реализиран първият етап от цялостната инвестиционна програма за утрояване на производството на компанията.
- На какъв етап е подобряването на рентабилността на производството?
Инвестиционната ни програма е насочена и към намаляване на енергийните и други разходи. В резултат на инвестицията се предвижда да бъдат намалени разходите за производство на тон целулоза с 220 лв./т спрямо разходите през 2006 г. От тях 150 лв./т са от икономии на енергия. По този начин себестойността ще намалее от 760 лв./т (ниво от 2006 г.) на 540 лв./т. За този инвестиционен проект „Свилоза” АД получи сертификат за инвеститор първи клас от Министерство на икономиката.
В рамките на проекта на „Свилоза” АД за тройно увеличаване на производствения капацитет на завода за листова целулоза (150 000 тона годишно), съфинансиран от ЕБВР, се реализира и инвестиционна програма за намаляване на енергийните разходи. Инвестиционната програма за енергийна ефективност е в съответствие със съвременните стандарти за енергийно потребление и екология и е на обща стойност 9 милиона евро. След внедряването на програмата за енергийна ефективност нашата компания предвижда да реализира намаляване на енергийните разходи от настоящите 13% на 1,7% от общите приходи на компанията.
В Свилоза е внедрен и първият успешно реализиран проект в Източна Европа по Протокола от Киото за редуциране на емисиите на парникови газове. Проектът представлява инсталация за изгаряне на биомаса. Ние ще продължим нашата активна политика по опазването на околната среда чрез производството и продажбата на екобрикети - гориво от възобновяеми енергийни източници, каквито са дървесните отпадъци от производството на целулоза.
 
- На какъв етап е проектът "завод за хартия"?
Нашата стратегия ще бъде готова през есента на този година, затова е твърде рано да се каже нещо повече за алтернативите пред фабриката за хартия и картон. Поради факта, че България и съседните държави са ключови вносители на хартия и картон, пред нас стоят много възможности за избор.
Заводът за хартия ще бъде разположен в производствената база на Свилоза в град Свищов. Плановете са той да е с капацитет 500 000 тона годишно. Инвестицията е в рамките на 250 млн. евро и до октомври 2007 г. ще бъде конкретизирана стратегията за видове хартия, които ще се произвеждат, етапите на реализиране на проекта, както и източниците на финансиране.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
fallback