fallback

Спарки Елтос инвестира 4,5 млн. лв. през 2007 г.

След извършеното увеличение на капитала вероятно активността по позицията на компанията ще се засили, смята председателят на НС на дружеството

07:59 | 27.06.07 г.
Автор - снимка
Създател

Станислав Петков. Снимка: Личен архив

От началото на годината акциите на Спарки Елтос поскъпнаха близо 5,4 пъти, като към момента пазарната капитализация на дружеството е близо 100 млн. лв. Това прави производителя на електроинструменти едно от дружествата, донесли най-голяма доходност на вложителите от началото на 2007 г.
В средата на месеца акционерите на компанията гласуваха за увеличение на капитала му от 2 млн. лв. на 14 млн. лв. със собствени средства. За миналата година Спарки Елтос увеличи печалбата си от 97 хил. лв. на 929 хил. лв., като приходите от продажби на продукция нараснаха с 21% до 48,6 млн. лв.
За това какви са плановете на ловешкото дружество в бъдеще разговаряме със Станислав Петков, председател на Надзорния съвет на Спарки Елтос: - Как се развива секторът през последните години и смятате ли, че едно българско предприятие може да бъде конкурентно на европейската сцена?
През последните няколко години строителството е в сериозен подем както в национален, така и в международен мащаб. Електроинструментите Sparky са насочени предимно към индустрията и професионалните потребители, ето защо ние се стараем непрекъснато да удовлетворяваме високите изисквания към професионалните електроинструменти. Централата на групата е в Берлин и от тази гледна точка Спарки отдавна се представя на европейската сцена. - Коя е пазарната ниша, на която се позиционират продуктите на Спарки? Произвеждаме професионални електроинструменти основно под марката Sparky, но също така и под други марки. Освен това произвеждаме и различни видове детайли и компоненти за водещи европейски компании. Предлагаме голяма гама от бормашини, перфоратори, ъглошлифовални машини, машини за дървообработка, а така също и акумулаторни машини, които все повече навлизат на пазара.
Заводът в Ловеч е създаден през 1961 г. за производство на професионални електроинструменти, а през 1966 г. се взима решение за закупуване на лиценз от немската фирма AEG. Електроинструментите, произведени в Ловеч, стават бързо известни както в бившия СИВ, така и в Западна Европа. - В кои държави изнасяте и кои са по-значимите клиенти/партньори? Основните ни пазари са в Европа. Най-големите ни пазари са Англия (Screwfix, Machine Mart, B&Q), Франция (Castorama, Le Roy Merlin, Mr. Bricolage), Германия, Италия и Испания. Там продаваме над 1/3 от продукцията, 1/3 се продава в Източна Европа, 20% - в България и 10% - в Близкия Изток, Северна Африка и други. - Ще предприеме ли увеличение на free-float-а мажоритарният акционер на Спарки Елтос?
Структурата на капитала към момента е следната: 79,93% са собственост на Спарки Груп АД, 8,86% се държат от институционални инвеститори, а останалите 11,21% са собственост на над 5 750 физически и юридически лица. Това прави free-float на компанията около 20%. От началото на годината са изтъргувани близо 100 000 акции при капитал, разпределен в 2 млн. акции, или близо 5% от капитала активно е бил в оборот. С увеличението на капитала на дружеството от 2 млн. на 14 млн., прието на ОСА на 15 юни 2007 г., броят на акциите в обращение ще бъде значително по-голям, поради което вероятно и търговията ще бъде значително по-активна.
- Какви са планираните инвестиции за разширяване на капацитета и продуктовата гама?
Планираните инвестиции за 2007 г. са около 4,5 млн. лв.
Инвестиционната програма на дружеството до 2009-2010 г. все още е в процес на разработка и утвърждаване. Планираме в най-скоро време да запознаем инвестиционната общност с нея, като посочим конкретните параметри на инвестициите и бъдещата икономическа изгода за дружеството, респективно за неговите инвеститори.
За последните 3 години сме пуснали над 40 нови вида електроинструменти и в момента работим на 60-70% от производствения си капацитет. - Какви са плановете ви за Спарки АД Русе?
Sparky Group държи 97,7% от капитала на дружеството. Тази година празнуваме 100-годишния юбилей на дружеството и 10 години от приватизацията му. На последното ОСА увеличихме капитала от 1 млн. лв. на 3 млн. лв. В момента произвеждаме 2 000 тона стоманени заварени и механично обработени части и компоненти за багери, строителни машини и кранове, които изнасяме във Франция, Германия, Англия и САЩ.
В завода работят 1 000 души. През последните 5 години ръстът на продажбите е 50-60% годишно. Продажбите за 2006 г. бяха 16 млн. евро, а за 2007 г. планираме продажби от 25 млн. евро и очакваме през 2008-2010 г. тази тенденция за нарастване на продажбите да се запази. - Доволни ли сте от икономическите условия в България и оказва ли за вас влияние присъединяването ни към ЕС?
Икономическите условия у нас са добри. Правната и макроикономическата рамки са стабилни, което е особено важно за инвеститорите. Свидетели сме на наплив от инвеститори - както български, така и чужди. Заедно с това данъчната политика на правителството стимулира развитието на бизнеса в България, както от гледна точка на корпоративния данък, така и липсата на данък върху доходите от търговия на капиталовия пазар.

Свързани компании:

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
fallback