fallback

ПИБ вече присъства в Кипър и Албания, продължава с експанзия на Балканите

Банката реализира 10,1 млн. лв. печалба за първото тримесечие, заяви изпълнителният директор на ПИБ Евгени Луканов

09:01 | 04.05.07 г.

Евгени Луканов. Снимка: ПИБ

Евгени Луканов е изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка (ПИБ) от 2004 г., член на Управителния съвет от 2003 г., директор на дирекция "Управление на риска" от 2003 г., а работата си в банката започва през 1999 г. До 18 май ще се подават поръчки за участие в IPO-то на Първа инвестиционна банка, което ще бъде най-голямото в България досега дори ако поръчките са в долната граница на индикативния ценови рейндж от 7-12 лв. Ще се предложат до 16.5 млн. акции, което превръща търга за акции на ПИБ в търг за над 100 млн. лв. Досега най-голямото IPO на БФБ-София е за 61,8 млн. лв., осъществено от Каолин АД през миналия месец. Разговаряме с г-н Луканов по повод предстоящия търг и за да разберем нещо повече за плановете за развитие на банката.
- Г-н Луканов, предвиждате ли експанзия в региона?
След като развихме голяма клонова мрежа в страната, ние вече се стремим и към развитие на регионална мрежа за обслужване на потребностите на бизнеса на Балканския регион. Знаете, че ПИБ вече притежава подразделения в Кипър и Албания.
Нашата стратегия, а и израз на нашето отношение към клиентите, е да ги следваме и да им осигуряваме нашите услуги на пазарите в региона. В този смисъл интерес за нас са страните от нашия регион, още повече че ние познаваме пътя, по който те се движат, ние познаваме нуждите на развиващите се пазари и, както личи от развитието на банката, сме успешни в условията на прехода.
- Предвиждате ли в обозрим период създаване на застрахователно, здравноосигурително или пенсионно дружество?
За момента нямаме такива планове.
- Вие първи предложихте кредит, по който се плащат само лихвите, т.нар. Супер кредит, какъв е размерът на раздадените кредити от този продукт? Имате ли идеи за други революционни за нашия пазар продукти?
„Супер кредит” е изключително успешен продукт, който пуснахме на пазара през есента на 2006 г. Под това име банката лансира своя продукт ипотечен овърдрафт - изключително гъвкав кредит, който предлага възможност за период до пет години клиентът да погасява задължението си по свой собствен план или да ползва гратисен период. През миналата седмица стартирахме промоция по ипотечния „Супер кредит” за фирми. Премахнахме таксата за разглеждане на документите по кредита, която варира от 100 до над 400 лв. според размера на кредита и удължихме срока от 10 на 15 години. Всеки клиент - юридическо лице, който подаде искане за „Супер кредит” до края на годината, ще може да се възползва от преференциалните условия.
Съвсем скоро предстои да пуснем на пазара кредитни и дебитни карти с чип. Банката разработва в момента и кобрандирани продукти със свои стратегически партньори.
- Имало ли е разговори за продажба на акции от ПИБ на стратегически инвеститори? Планирате ли по-голям free-float от около 15% в резултат от увеличението и продажбата на акции собственост на ПФБК?
Знаете, че е логично разговори със стратегически инвеститори да се водят с акционерите на банката и в този смисъл само те могат да отговорят на първия ви въпрос. Аз, като изпълнителен директор на ПИБ, мога да заявя, че целта на проекта за първоначално публично предлагане на акции на банката, е да се осигури нейният растеж, а не нейната продажба.
В този смисъл и ръководейки се от преобладаващата практика на развитите капиталови пазари и очакванията на международните инвеститори, ние планираме определянето на т.нар. lock up период от шест месеца, в който досегашните акционери на ПИБ няма да имат право да продават допълнителни количества от своите акции, а банката до 1 година няма да има право да издава нови акции. Така ще осигурим на потенциалните миноритарни акционери стабилност на тяхната инвестиция.
- Какви са размерът на собствения капитал, печалбата и активите към края на първото тримесечие на 2007 г.?
Банката реализира печалба за първото тримесечие от 10,1 млн. лв. Към 31.03. 2007 г. размерът на собственият капитал е 178,2 млн. лв. а активите са 3,063 млрд. лв.
- Предвиждате ли създаване на собствена мрежа от банкомати и разплащания извън Борика?
Първа инвестиционна банка започна проект по преминаване от картовия оператор Борика към картовия авторизационен център Касис Интернешънъл. Касис Интернешънъл е първият център на Балканите, сертифициран през ноември 2004 г. от VISA и MasterCard за издаване и обслужване на карти с чип. Процесинг центърът се намира в Скопие и има изключителен опит при обработка на карти с чип. Изградена е връзка между Касис и Борика, което дава възможност на тези банкомати да се извършват транзакции с банкови карти, издадени от различни банки. Едновременно с това заменяме софтуера на банкоматите. Новият софтуер отговаря на изискванията на VISA и MasterCard за обработка на транзакции на карти с чип.
- През миналата година имате 25% ръст на активите, възможно ли темпът на растеж да се увеличи в следващите години?
Стратегията на банката за изминалите две години беше фокусирана главно
върху увеличение на пазарните дялове в основните сегменти, както и върху изграждане на клоновата мрежа чрез откриване на клонове в цялата страна, които принципно формират печалба след една година от откриването си. Постигането на тези стратегически цели, както бе предвидено, се отрази върху печалбата и респективно върху доходността на капитала и на активите. Тези показатели на банката в края на 2006 г. в сравнение с 2005 г. се подобряват, като тази тенденция подчертано се засилва още повече през първото тримесечие на 2007 г. Банката предвижда запазване и подобрение на тези
показатели към края на 2007 г. спрямо 2006 г. чрез комбинираното влияние на
резултатите на новите клонове, съответно и увеличението на дела на кредитния
портфейл в структурата на активите, продължаващото намаление на надбавките на лихвените проценти по различните форми на международни финансирания и мащабното развитие на картовия бизнес. Също така чрез нарастващото предлагане на съществуващите и развитие на нови продукти и услуги, носещи комисионен приход, банката ще повишава диверсификацията на източниците на приходи като допълнение към приходите от лихви, което допринася за лимитиране на пазарния натиск върху нетния лихвен марж.
- Какъв е размерът на Credit Derivatives в портфейла ви?
Имаме credit linked notes за 7 млн. лв., които са свързани с риска на България, и 33 млн. лв. в CDO (Collateralized debt obligations).

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 06.09.22 г.
fallback