fallback

Момчилов: Банковият сектор най-конкурентен, продадох и последната си акция

Според изпълнителния директор на ТБ Алианц България борсовият ръст не може да продължи вечно и много от компаниите са надценени

09:26 | 16.02.07 г.

Георги Момчилов. Снимка: Investor.bg

Роденият през 1974 г. Георги Момчилов е най-младият изпълнителен директор в банковата система, като понастоящем е изпълнителен директор на ТБ Алианц България. Преди това е бил изпълнителен директор на Насърчителна банка АД, работил е в инвестиционен посредник и във финансова къща. Момчилов има голям опит освен в кредитирането, и в пазара на ценни книжа и този на недвижими имоти. Потърсихме мнението му по редица актуални въпроси от трите сектора, изживяващи истински бум в последните години.
- Да очакваме ли от банковия сектор вълна от продажби при хотелите и жилищата?
За радост все още доста рядко банките стигат до изпълнение върху обезпечението по жилищните кредити. Българинът е изпълнителен и намира начини да погасява своите кредити. Колкото до хотелите - при тях се усещат проблемни плащания, особено при малките до 100 легла, които трудно просъществуват, не работят с туроператори и съответно разчитат само на местен маркетинг, който се оказва, че не е достатъчен, за да направи от една такава инвестиция достатъчно добра възвръщаемост.
Въпреки динамичния ни растеж в областта на кредитирането ТБ Алианц България е с чист портфейл. Редовните ни кредити са близо 99%, като средният показател за банковата система у нас е 93%. В този смисъл ние нямаме притеснения.
- Има ли райони, в които отбягвате финансирания?
Внимателно следим всички курорти - както по отношение на хотелите, така и на апартаментите. Опасяваме се, че бумът в строителството може да е към своя край. Последните години бяха силни, продадоха се доста жилища на чужденци и все още се продават. Всичко е въпрос на търсене и предлагане. Предлагането се увеличава с всяка изминала година, реализират се много големи проекти. Но въпросът е доколко търсенето ще успее да следва това предлагане? Вътрешното търсене за имоти в курортите според мен е почти изчерпало потенциала си, остава външното - от чужденци. Има и позитивни примери, в Испания търсенето е продължило доста дълъг период. - Как се измъкват от трудната ситуация закъсалите хотелиери? Продават се на друг инвеститор в хотелиерския сектор. Рядко някои от хотелите се продават като апартаменти, което също не е лесно, защото те имат разрешително за хотел и трябва да променят архитектурните планове на сградата и да вложат средства в преустрояването. - Защо банките в България все още търсят преобезпечаване със 140-150%? Това не е от криворазбран страх на банките, а следствие от бавната възможност за реализация на тези обезпечения и бавната съдебна процедура по ГПК, която отнема от една до четири-пет години. Накрая кредиторът може пак да не бъде защитен. Процедурата стартира с изваждане на изпълнителен лист в полза на банката, след което съдът назначава оценител, който има ключова роля при реализацията на обезпечението. Има случаи, в които оценителят дава нереално висока оценка, например два пъти по-голяма от пазарната цена. Разбира се, банката има право да обжалва и да поиска извършване на нова оценка. Отсрещната страна също има право на обжалване и така може да се проточи доста време и в крайна сметка с неясен резултат за банката.
- Кога българският потребител може да очаква лихви под 5%, каквито са в Европа? Няма да е скоро поради тенденцията за увеличаване на лихвените нива в Европа, както и поради кредитния рейтинг на България. По-скоро в краткосрочен план може да се очаква леко повишаване на лихвените проценти у нас, ако бъде взето решение за увеличение на лихвите в еврозоната. При облигациите изравняването почти се случи. В момента българските облигации са с 25-30 базисни точки над лихвените нива по германските държавни дългови книжа, което е много ниско като рискова премия при нашия кредитен рейтинг в момента, но е факт. - Вашата емисия ипотечни облигации при лихва 3,75% лесно ли беше пласирана и от компанията майка ли бяха изкупени книжата? Не. Цялата емисия беше продадена на пазарен принцип, дори имаше доста сериозна битка между институциите, които искаха да я менажират, и така беше понижена лихвата по нея, но тогава лихвените нива в еврозоната бяха доста по-ниски (в края на 2005, бел. ред.). - Имаше ли видими явления в банковия сектор у нас, след като БНБ премахна ограниченията пред кредитирането в началото на 2007 г.? Премахването на ограниченията ще доведе до засилване на кредитирането като размер. Досега, въпреки ограниченията, много от банките намираха начини да реализират кредитната си дейност или чрез цедиране на част от портфейлите в банките майки, или чрез създаване на дружества за секюритизиране на вземания. През миналата година имаше финансиране, но то не се усещаше в балансите на банките, което уреждаше БНБ, тъй като ограниченията бяха наложени по две причини. Едната беше намаление на дефицита по текущата сметка на платежния баланс, а другата - поради рискови фактори. БНБ се опасяваше, че ръстът при кредитирането не е съпроводен с ръст на служителите, отговарящи за управление на риска. От гледна точна на текущата сметка на платежния баланс не се постигна сериозен успех, но по отношение на риска БНБ би трябвало да е постигнала целта си. Прехвърляйки един кредит в банката майка, в нея се прехвърля и рискът, и по този начин българската банкова система не носи този риск като цяло.
- Счита се, че маржът на печалба в България все още е голям и банковите акции, търгувани на БФБ-София, са много перспективни. Съгласен ли сте? Възвръщаемостта на банковите акции според мен е функция от растежа, който през следващите години се очаква да остане висок, а с него се очаква реализация на икономии от мащаба. Все още само 50% от населението ползва банкови услуги и то частично. Банките в момента дават добра възвръщаемост, но това се дължи на стари кредитни портфейли, които поради една или друга причина не са актуализирани или са с променлив фактор, но при висок базов лихвен процент. Но лихвите по ипотечните кредити вече са под 7% и всеки ден в медиите излиза нова промоция, което означава, че лихвеният марж при банките започва да се стеснява. От друга страна, цената на ресурса се вдига с покачването на европейските лихви. Има банки, които, набирайки клиенти и пазарен дял, са склонни да дават доста по-високи от пазарните лихви по депозитите. Конкуренцията между банките за привличане на корпоративни клиенти е доста ожесточена. Според мен банковият сектор в момента е най-конкурентният сектор в икономиката на страната, което е добре, но да оцеляваш в този сектор е трудно, особено в малък град с 50 000 жители, където има пет работещи предприятия и 15 банки.
- Вероятно новите офиси и персонал увеличават разходите значително? Разходите са големи, защото голяма част от банките инвестират в нова клонова мрежа, тъй като продажби на дребно се правят именно през нея. С влизането ни в ЕС западни банки подадоха документи за разрешение за достъп до местния пазар, за да обслужват клиентите си в България, затова очаквам да се засили конкуренцията при големите корпоративни клиенти. Банкирането на дребно обаче ще си остане местен пазар. - Как оценявате развитието на капиталовия пазар и цените на акциите на БФБ-София?
Аз съм малко изненадан от българския капиталов пазар, като инвеститор съм от 10 години на него и скоро продадох последната си акция. Просто защото вече не вярвам. Какво означава коефициент цена/печалба от 30-50? Това означава, че като инвеститор трябва да очакваш около 2-3% възвръщаемост от тази акция, при положение че ДЦК в момента носят над 4%. Причините могат да са две, първата е да очакваш ръст в бизнеса на тази компания. Но като изпълнителен директор на банка, отговаряйки за корпоративното банкиране, определено се съмнявам, че в България има толкова компании, които да реализират ръст, който да доведе до нормален коефициент цена/печалба от 12-15 в следващите 3-5 години. Това означава да си увеличат бизнеса два-три пъти, което е нереално.
Втората причина е чисто спекулативна – да се надяваме, че ниската ликвидност на пазара ще доведе до ръст на цените и ние ще се закачим на следващото покачване, което обаче не може да продължи вечно и аз съм сериозен скептик. Не може утвърдени чуждестранни компании с 50 години история на капиталовия пазар, които от 100 години държат пазарния си дял, да се търгуват на 15 пъти печалбата си, а техните пазарни аналози в България, които имат 10 години история на борсата, да се търгуват 3 или 4 пъти по-скъпо.
- Планирате ли да приемате като обезпечение акции и други финансови активи, различни от ДЦК? Предвиждаме до един-два месеца да стартираме услуга потребителски кредити с обезпечение дялове в договорен фонд. Предпочитаме обезпечение дялове в договорни фондове, защото портфейлите са диверсифицирани и се управляват професионално.
- Кои според Вас са перспективните и модерни сектори в банковата система, към които предпочитат да се насочват завършващите студенти? Преди време модерно беше да се работи в дилинга, но след приватизацията на банките голяма част от дейността му беше иззета от компаниите майки. В момента кредитирането е динамичният сектор, където се случват интересни неща. Според мен развитие ще претърпят отделите за рисков анализ, както и рейтинговите агенции, особено с навлизането на стандартите Базел 2.
- Каква инвестиционната стратегия ще препоръчате на българина?
Да се доверят на професионален мениджър. Въпреки над 10-годишния си опит на пазарите аз нямам време да следя лично пулса на пазара и бих се доверил на професионален мениджър.
 
- Имате ли хоби, остава ли Ви свободно време? Не мога да си позволя много свободно време, спортувам само в почивните дни, ходя на фитнес, тренирам на боксова круша. Надявам се да мога да се откъсна за пет дни да отида на ски. Материалът не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
fallback