fallback

Изпълнителният директор на КВС Ванхейвъл: Тук сме за постоянно

От КBC казват, че ще запазят името на ДЗИ и ще разчитат на досегашния мениджмънт

09:16 | 15.02.07 г.

Ян Ванхейвъл. Снимка: KBC

В края на януари стана ясно, че Контракт София ООД е сключило договор за продажба на 70% (2 702 000 акции) от застрахователната компания ДЗИ с KBC Insurance NV, дъщерно дружество на белгийската финансова институция KBC Group, на обща стойност 185 млн. евро.

КBC залага на бизнес модел, който е съобразен със специфичностите на всяка страна и затова КВС ще запази името на ДЗИ и ще разчита на неговия досегашен мениджмънт. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на групата Андре Берген.

Стратегията на КВС Group е да инвестира в страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които имат висок ръст в банковото и застрахователното дело за частни лица и малки и средни предприятия и демонстрират привлекателна макроикономическа среда и стабилна политическа и нормативна уредба.

Към 8 февруари пазарната капитализация на КВС Group е 36 млрд. евро, а в нейната структура работят 51 000 служители. Групата заема трето място във финансовия сектор в ЦИЕ по размер на активите.

За да научим повече за намеренията на КВС по отношение на финансовия сектор в България, разговаряме с Ян Ванхейвъл – главен изпълнителен директор за Централна и Източна Европа към КВС Group:

- Г-н Ванхейвъл, защо KBC Insurance избра ДЗИ, а не друга застрахователна компания в България?

ДЗИ е добре позиционирана компания с дълга история и добър мениджмънт, освен това тя е номер едно в сектора на животозастраховането и общото застраховане и има добре развита мрежа. Затова ние се радваме, че ни се отдаде възможността да придобием ДЗИ. Нашите намерения са дългосрочни, ние не сме тук, за да купим ДЗИ и после да я продадем, а ще се установим трайно на българския застрахователен пазар.

- Планирате ли други сделки по придобивания у нас и в региона?

Ние следим много внимателно три страни в региона – България, Румъния и Сърбия, и, след придобиването на ДЗИ и нейното развитие, ще насочим нашето внимание към възможни придобивания на компании от финансовия сектор и в останалите две споменати страни.

- Какви са очакванията Ви за българския застрахователен пазар в следващите години?

Ние смятаме, че застрахователният пазар ще расте с по-бързи темпове, отколкото в миналото, и това ще е резултат от присъединяването на България към ЕС. Същите тенденции се наблюдават и в наскоро присъединилите се страни от Централна и Източна Европа – увеличава се броят на жилищата и автомобилите, което увеличава броя на сключените застраховки.

До края на годината ние ще предложим нови застрахователни услуги в общото и животозастраховането, които все още не присъстват на българския пазар.

- Възнамерявате ли да отпишете ДЗИ от публичния регистър на КФН?

Първо ще приключим сделката, след това ще отправим търгово предложение към миноритарните акционери на компанията за изкупуване на останалите 30% от ДЗИ и на един по-късен етап ще обсъдим дали да я делистнем.

- Какъв финансов резултат очаквате за 2007 г.?

Трудно е да се каже, поради това че, както казах, възнамеряваме да предложим нови застрахователни продукти.

- Какво е характерно за застрахователния пазар в ЦИЕ? По какво се различава той от застрахователния пазар в икономически развитите страни?

На застрахователния пазар в развитите страни присъстват повече на брой застрахователни компании, отколкото в развиващите се. Освен това в Западна Европа например има по-голям избор на застрахователни продукти, което означава, че развиващите се пазари, каквито са тези от Централна и Източна Европа, имат голям потенциал за растеж.

Свързани компании:

ЗПАД ДЗИ АД(6D5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 10.09.22 г.
fallback