fallback

Маргарис: Няма да имате полза от сътрудничество с развити борси

За това какво ще спечели БФБ-София от обединяването си с Hellex Group разговаряме с президента на Солунската фондова борса, която е част от групата Hellenic Exchanges

11:15 | 01.02.07 г.

Василиос Маргарис. Снимка: Investor.bg

Преди два дни представители на борсовото обединение Hellex Group (Hellenic Exchanges), което включва Атинската, Кипърската и Солунската фондови борси, отправиха предложение към БФБ-София за сътрудничество чрез регионална интеграция и ползване на общата платформа за търговия на Hellex, като същевременно заявиха, че се интересуват и от приватизацията на държавния дял в БФБ-София.

Досега интерес за сътрудничество са заявили още OMX, Италианската борса, Франкфуртската борса, като разговори бяха водени и с Виенската борса и Euronext.

За това какви са намеренията на Hellex Group и какви биха били бъдещите ползи за Българска фондова борса от едно евентуално присъединяване към гръцката група, разговаряме с президента на Солунската фондова борса Василиос Маргарис: 

- Г-н Маргарис, защо Hellex Group се интересува от приватизацията на БФБ-София?

Интересуваме се от приватизацията на Българска фондова борса, защото искаме да създадем общ регионален фондов пазар. Ние вече сме свидетели, че присъединяването на Кипърската фондова борса към Hellex Group и общата търговска платформа е успешен модел и за двете борси (Атинската и Кипърската) и това ни дава увереност, че сме на прав път. Ние вярваме, че България е естествена следваща стъпка към осъществяване на нашите цели, а именно за създаване на регионален развиващ се пазар (regional emerging market). Освен това Гърция вярва в България и нейното икономическо бъдеще – гръцки инвеститори са тук още от 1999 г.

В действителност българският фондов пазар е по-добре позициониран за нас от румънския, независимо че е по-голям, понеже вие имате намерение сега да се слеете с други борсови обединения, а Румъния - на един по-късен етап, който според мен ще е през 2008 г. Всичко това, заедно с факта, че вече сте част от Европейския съюз, ви прави потенциален таргет за нас.

- Защо според Вас фондовите борси от Югоизточна Европа се нуждаят от обединение на регионален принцип? От съществено значение ли е в случая географското положение?

Първо фондовите борси от Югоизточна Европа са малки и те като такива не могат да привличат международни инвеститори и ликвидност, понеже трудно попадат в полезрението на международната инвестиционна общност. На второ място всички борси от региона са повече или по-малко развиващи се пазари. Дори и Гърция, за която по принцип се смята, че е развит пазар, в действителност на нашата борса инвестират международни фондове, които приоритетно влагат средствата си в развиващи се пазари (т.нар. Emerging Market Funds), тоест те ни припознават като развиващ се пазар.

- Какво мислите за българския капиталов пазар? Какви са впечатленията Ви от него?

Българският капиталов пазар е обещаващ пазар. Той е отражение на вашата икономика, която е много динамична, и ние вярваме, че чрез общата платформа за търговия вашият капиталов пазар ще попадне в полезрението на международните инвеститори, тоест те ще имат пряк достъп до него.

- Добре, но същото може да се каже и за другите борсови обединения. Ако нашата борса се интегрира с OMX например, то защо тогава местните компании да не се радват по същия начин на интереса на чуждите инвеститори...

Вижте, ако сравните двете предложения – това на Hellex и OMX, то тогава ще видите, че второто обединение е по-напреднало в технологично отношение и там присъстват предимно развити пазари, а следователно и инвеститори, които желаят да купят такива пазари. Развиващи се пазари, каквито са например балтийските републики Литва, Латвия и Естония, нямат полза от присъединяването си към обединение, в което доминират развити борси, защото инвестиционната общност сегментира пазарите и ако даден фонд иска да инвестира на развит пазар, той се насочва към OMX, LSE и др. подобни, а ако иска компании и пазари, притежаващи характеристиките на развиващи се такива, то той ще се насочи към Hellex. В този смисъл вашата борса ще изгуби своята идентичност и присъствие на един подобен пазар.

Освен това какво общо има например Швеция с нашия регион – тяхната и нашата култура са крайно различни. От друга страна, едва ли има много шведски инвеститори тук в България, а същевременно инвестиционната активност от страна на гръцкия бизнес във вашата страна е голяма и ние познаваме България много добре.

- Каква част от гръцкото население инвестира в ценни книжа?

Регистрираните сметки на Hellex са 1,5 милиона, населението на Гърция е 11 милиона, а домакинствата са 2,5 милиона. Следователно 60% от гръцките домакинства имат открити сметки на фондовата борса.

- Какъв е средният free-float на публичните компании, регистрирани за търговия на Hellex?

Средният free-float на публичните компании на обединението Hellex е средно 35-40%. Нека добавя също, че 49% от капитала на самата Hellex е собственост на чужди фондове от целия свят.

- Какво се случи, след като Кипърската фондова борса се присъедини към Hellex?

За три месеца след влизането й в Hellex дневният оборот на Кипърската фондова борса нарасна от 3 млн. до 22 млн. евро, пазарната капитализация се увеличи два пъти и достигна 16,5 млн. евро, като почти 100% от този ръст се дължи на чужди инвеститори. Поради това, че Кипърската борса се присъедини към нашата група, тя успя да оцелее, тъй като международните фондове, инвестиращи в развиващи се пазари, вложиха средствата си в кипърски компании чрез общата платформа за търговия. 

Само в Гърция на фондовата борса през последните две години дойдоха 11 млрд. евро капитали от чужбина, което представлява около 5,5% от БВП на Гърция.

- Какви са основните цели на Hellex Group?

Hellex възнамерява да си сътрудничи с други фондови борси в региона за ползване на общата платформа за търговия и извличане на взаимни ползи от нея. В същото време, колкото повече борси използват общата търговска платформа, толкова по-малки ще са разходите за нейното ползване. Но освен поделяне на тези разходи, нейните членове ще могат да си сътрудничат и по всякакви други линии. Ето например ние знаем, че вие имате много добри IT специалисти, които могат да помогнат при разработването, поддържането и по-нататъшното развитие на общата търговска платформа, което да я направи конкурентоспособна спрямо търговските платформи на останалите борси. Това всъщност е и втората цел на Hellex Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 04.09.22 г.
fallback