fallback

Монбат с амбиция да стане N3 в Европа през 2008 г.

Внимателно следим ситуацията на Балканите и в подходящ момент ще опитаме да придобием компания от бранша, заяви Атанас Бобоков, председател на УС на Монбат

10:18 | 19.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Атанас Бобоков. Снимка: личен архив

Монтанският производител на акумулатори Монбат осъществи първично публично предлагане (IPO) през ноември 2006 г., в резултат на което набра 32,67 млн. лв. Записани бяха всички 4,7 млн. акции на цена от 6,95 лв. за брой. Книжата на компанията се търгуват на Българска фондова борса – София от 3 януари тази година.

Председателят на Управителния съвет (УС) на компанията Атанас Бобоков сподели за Investor.bg плановете и перспективите пред дружеството оттук нататък:

- Г-н Бобоков, доволен ли сте от борсовия дебют на Монбат и представянето на книжата на компанията до момента?

Акцията на „Монбат” АД беше достойно оценена от инвеститорите, като от първия ден на търговията до момента сме свидетели на големи обеми, които формират значителна част от оборота на „БФБ – София” АД.

Свидетели сме на навлизане в България на голям „играч” от акумулаторния бизнес, а именно американската компания EnerSys чрез придобиването на „Енергия” АД, гр. Търговище. Това ще повиши имиджа на България като крупен производител на акумулатори не само в Европа, но и в световен мащаб. Следва да се има предвид обаче, че двете дружества имат своите позиции в различни сектори на акумулаторния бизнес и не се конкурират по между си.

- Какви са очакванията ви за развитието на българския капиталов пазар през 2007 година и смятате ли, че и други големи компании ще последват вашия пример? Вярвам, че 2007 г. е особено важна година за българският капиталов пазар. Аз лично съм оптимистично настроен по отношение на цялостното развитие на капиталовия пазар в България през 2007 - имаме модерна законова рамка, предстои интеграцията на Българската фондова борса към европейските борсови обединения. Българска фондова борса ще бъде пулсът на българската икономика. Убеден съм, че все повече дружества започват да осъзнават необходимостта и положителните страни на привличане на средства чрез капиталовия пазар.

- Кои са основните пазари на компанията и планирате ли експанзия в други части на света? Както знаете, дружеството е експортно ориентирано и има международни позиции на пазарите в балканския регион и разширено присъствие на пазарите в Западна Европа, като тези с най важно значение са Германия, Холандия, Румъния, Чехия, Белгия, Англия, Норвегия, Украйна и Сърбия. Продажбите за страни от Европейския съюз представляват 65% от целия износ на дружеството.

- Кои са големите „играчи“ в сектора на европейския пазар?

Компаниите Джонсън Контрол и Ексайт са най-големите в сектора, не само на европейския пазар, но и в световен мащаб. Със заложените темпове за развитие на „Монбат” АД имаме амбицията да бъдем през 2008 г. трета по големина компания в Европа.

- Какъв е производственият капацитет на Монбат и с колко служители разполага компанията към момента?

Монбат” АД разполага със специалисти с висока професионална квалификация. Към края на 2006 г. дружеството разполага с 574 служители, като 82-ма специалисти с висше и полувисше образование, 417 са със средно специално и средно професионална образование и едва 84 са със средно и по-ниско образование.

С инвестициите, които сме предвидили, производственият капацитет ще се увеличи на 2 200 000 акумулатора годишно.

- Възнамерявате ли да продължите с консолидацията на сектора, придобивайки нови дружества или мощности у нас и в региона?

Внимателно следим ситуацията на Балканите и в подходящ момент ще опитаме да придобием компания от бранша.

Освен това, както знаете, в края на 2006 г. сключихме договор за покупка на 67% от капитала на “БАТ – Холдинг” АД, гр. Добрич, което дружество, от своя страна, притежава 93.20% от капитала на третия по големина производител на стартерни батерии в страната - “Старт” ООД, гр. Добрич. Все още очакваме съответното разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, след получаването на което договорът реално ще влезе в сила и ще се осъществи прехвърлянето на собствеността върху акциите. На този етап не бихме искали да оповестяваме конкретните параметри на договора, но ще го направим веднага след получаване на разрешението.

- Как очаквате да се развива компанията в първите месеци на 2007 година и разполагате ли с прогнозни финансови резултати?

Определено считам, че ангажиментите, които поехме към инвеститорите при първичното публично предлагане, ще бъдат изпълнени. Призовавам инвеститорите и инвестиционната общност да проявят търпение относно оповестяването на предварителните финансови данни за дружеството за последното тримесечие на 2006 г. Разбира се, ние ще спазим законоустановения срок за представяне на тримесечния финансов отчет и приложенията към него и инвеститорите ще могат да получат необходимата им информация своевременно.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 04.09.22 г.
fallback