fallback

Бизнесът на фокус за спестяващи енергия проекти през 2007 г.

Как се финансират проекти, целящи спестяване на енергия, обясни изпълнителният директор на Фонд Енергийна ефективност Иван Гергинов

09:48 | 17.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Иван Гергинов. Снимка: ФЕЕ

Общо 20 са одобрените проекти от Фонд Енергийна ефективност (ФЕЕ) през 2006 г., а общата им стойност е малко над 5 млн. лв., от които обемът на финансиране от фонда е в размер на 3,57 млн. лв., съобщи Иван Гергинов, изпълнителен директор на фонда.
„Надяваме с тази година да има поне 40 проекта“, каза още той, като уточни, че до момента е планирано финансирането на 24 на стойност около 7,5 млн. лв. По тях ФЕЕ предвижда финансиране от 2,44 млн. лв. под формата на кредит и 3 млн. лв. под формата на гаранции. Останалата част от сумата ще бъде търсена от партниращи банки и/или от собствено участие на клиентите.
Финансирането се извършва при лихвени нива от 2,5 до 5 на сто за общини и от 4 до 7 на сто за корпоративни клиенти. За да бъде подкрепен един проект, той трябва да е на стойност между 30 хил. и 3 млн. лв., най-малко половината от икономическите му ползи да са от доказуемо енергоспестяване, да внедрява енергоспестяваща технология, да е със срок на възвръщаемост 5 години, а дяловото участие на проектния изпълнител да е поне 10%. Само за първото тримесечие на 2007 г. са предвидени девет проекта с общ обем от 4,4 млн. лв., финансиране за 3,3 млн. лв. И докато през миналата година одобрените проекти бяха главно за общини, то за тази от фонда твърдят, че ще обръщат все по-голямо внимание на бизнеса като клиент. За да получим повече информация за фонда и неговата дейност, изпълнителният му директор отговори на няколко въпроса на Investor.bg: - През миналата година имате 20 одобрени проекта, доволни ли сте от представянето си или сте очаквали по-голям интерес? Доволен съм от представянето на фонда. За стартираща организация, каквато е ФЕЕ, това е успешна година. През 2006 ние работихме по правила и процедури, които тепърва трябваше да се тестват в практиката, и същевременно трябваше да се пригодяваме към изискванията на пазара. Интересът към фонда беше голям и може би единствената причина, поради която одобрените проекти не бяха повече, беше фактът, че в публичния сектор всички инвестиционни проекти трябва да следват процедурите на Закона за обществените поръчки и Закона за общинския дълг, което само по себе си забавя обработката на проектите с около два месеца.
Мисля, че интерес имаше достатъчно, това, което също липсваше, бяха достатъчно добре подготвени проекти. В много случаи трябваше да сядаме с клиента и да разработваме проектите от самото начало, така че да се максимизират ползите и спестената енергия.
- Каква е причината за досегашната по-слаба активност от страна на фирмите по отношение на енергийната ефективност? Фирмите винаги са били по-активни от публичния сектор в инвестиционните си инициативи. Освен това бизнесът има много по-голяма свобода при управлението на средствата си. Затова, а и поради добре развития пазар на кредити у нас, фирмите намират най-различни начини за финансиране на проектите си. Добавената стойност на ФЕЕ при финансирането на бизнеса е в сегмента малък и среден бизнес, където по-високият риск на клиентите затруднява финансирането на инвестиционни проекти или кредитирането става при много високи лихвени нива.
Именно в тази посока ще се стремим да развием пазара през 2007. Вече сме разработили няколко схеми на съвместно финансиране с търговски банки, насочено към малък и среден бизнес. Очакваме това, от една страна, да намали средните лихвени нива за малкия и среден бизнес и, от друга - да намали риска за търговските банки.
- Колко време трае процедурата за одобрение за кредит и какво трябва да знаят кандидатите – и компании, и общини, и граждани от една кооперация например? Процедурата за обработка на проектите трае около 6 седмици. Това, което е общо за всички типове клиенти, е следното: важно е клиентът да е направил детайлно енергийно обследване на обекта или производството си. Това енергийно обследване се извършва от над 100 специализирани фирми, които имат правото да извършват тази дейност и са включени в два специални регистъра на Агенцията по енергийна ефективност. Енергийното обследване дава подробна информация за настоящото състояние на сградата или производството и препоръчва мерки за подобряване на енергийната ефективност. Екипът на ФЕЕ се базира на този документ при техническото обработване на всички проекти. Оттук нататък всичко е лесно, оценката на финансовия риск на клиента става по сходен начин както при търговските банки. - Всъщност има ли одобрен проект за енергийна ефективност на жилищна сграда с кандидати живеещите в сградата?
Такъв проект постъпи миналата година във ФЕЕ и е в процес на обработка. Става въпрос за краен вход от осеметажен панелен блок в Люлин. Очакваме проектът да бъде одобрен и финансиран до края на месец февруари. Имаме одобрен и финансиран проект на общинско общежитие, при който община Добрич санира едно от своите общежития, в което живеят под наем социално слаби хора. - При изпълнение на проект за жилищно саниране как се извършват плащанията от отделните домакинства и какво се случва, ако има забавяне на плащанията дори само от едно домакинство? При изпълнение на проект за жилищно саниране има три подхода.
При единия живущите се организират в жилищна асоциация на етажната собственост и това ново юридическо лице кандидатства пред фонда за финансиране. Предимствата на този подход са, че ФЕЕ работи само с един кредитополучател – дружеството на етажната собственост. Недостатъците са, че при неплащане от страна на някое семейство, всички собственици отговарят солидарно. Това именно прави този подход много трудно приложим.
Вторият вариант е ФЕЕ да финансира всяко семейство поотделно, което е трудно, защото фондът няма административния капацитет, офиси и клонова мрежа да обработва множество физически лица.
Третият и най-подходящ подход включва и участието на търговска банка. В този случай банката финансира всяко домакинство поотделно под формата на потребителски кредити. Средствата отиват директно при предварително избран от хората изпълнител, а ФЕЕ гарантира, че ако някое от семействата не плати, ФЕЕ ще плати дължимата сума. Този вариант намалява значително риска на банката, облекчава административната работа на ФЕЕ и прави схемата работеща. - Разкажете ни накратко за дейността на фирмите за енергийна ефективност, т. нар. ESCO фирми. Как на практика протича работата ви с тях? Какъв е броят им у нас? ESCO фирмите по същество са изпълнители на проекти по енергийна ефективност. Принципът им на работа е следният: ESCO фирмата изпълнява проекта по енергийна ефективност на даден клиент за собствена сметка, като след това клиентът изплаща обратно на ESCO фирмата инвестицията в продължение на няколко години (обикновено от 4 до 8). Има няколко варианта на ESCO услуги – с гарантиран резултат, при който ESCO фирмата гарантира, че след изпълнението на проекта клиентът ще спестява минимум определено количество енергия годишно. Възнаграждението на ESCO фирмата в този случай се определя на база на реално спестената енергия всяка година – т.е. клиентът изплаща инвестицията изцяло и само от спестената енергия и като цяло бюджетът му за следващите години не се натоварва допълнително.
В някои случаи ESCO фирмата предпочита да договори изплащането на инвестицията под формата на фиксирани вноски, независими от количествата спестена енергия.
Независимо от това кой вариант избере, ESCO фирмата трябва да намери финансиране, за да изпълни проекта и съответно се обръща към търговските банки или ФЕЕ за кредитиране. В ESCO бизнеса е много важно плащанията от клиента да съвпадат по време и размери с плащанията на ESCO фирмата към кредиторите й. Ако някои от клиентите на ESCO-то изпитат финансови затруднения и спрат да плащат, това може да донесе сериозни финансови проблеми за ESCO фирмата. Ето защо ФЕЕ предоставя на такива фирми и гаранция, която гарантира вземанията им по ESCO договори. Така ако клиентите имат затруднения при плащането, това не нарушава финансовите потоци на самата ESCO фирма.
Към момента в България има може би пет типични ESCO фирми и още много фирми, които на моменти изпълняват ESCO услуги. - А с колко и кои банки сътрудничите? Към момента работим с ОББ, HVB-Биохим, Райфайзенбанк, Банка ДСК, Банка ДЗИ и Насърчителна банка.
- В какъв размер е капиталът на Фонд Енергийна ефективност в момента и до какъв размер предвиждате, че ще бъде увеличен той?
Към момента капиталът на ФЕЕ е малко над 20 млн. лв. Усилията ни са насочени към увеличаването му поне до 30 млн. лв. към края на 2007 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
fallback