fallback

АДВИБ: Системата ЕКСТРИ значително ще подобри разкриването на информация

През февруари български публични компании за втори път ще имат възможност да се представят в Лондон на международна конференция

12:53 | 08.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Даниела Пеева. Снимка: личен архив

Връзките на компаниите с инвеститорите изискват стратегически подход и не бива да се осъществяват „по случайност“. Около това мнение се обединиха българските и чуждестранните участници на проведена в края на миналия месец международна конференция, посветена на темата за успешното привличане на инвеститори. За мнение как се осъществява този процес у нас се обърнахме към Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ), която бе сред организаторите на въпросната конференция. Попитахме Даниела Пеева, председател на УС на АДВИБ, и за предстоящите промени в начина на оповестяване на информацията, касаеща публичните компании, както и за законодателните промени в областта на капиталовия пазар. Освен споменатата длъжност Пеева е и ДВИ на две публични дружества - „Капитан Дядо Никола” АД, гр. Габрово и „Зино” АД, гр. Казанлък.
- Как оценявате развитието на професията директор за връзки с инвеститорите (ДВИ) в България, има ли какво още да се желае?
Преди няколко дни ми се наложи да разгледам архивите на няколко медии и с радост установявам, че докато през 2003 г. – когато беше законово регламентирана за първи път длъжността ДВИ, журналистите са ни питали какво представлява това, днес все по-рядко ни задават този въпрос. Въпросът днес е как се развива професията и това все пак е едно признание за общността на директорите за връзки с инвеститорите.
Все повече са дружествата, в които директорът за връзки с инвеститорите има ключова роля за доброто представяне на компанията. Все повече колеги изпълняват само и единствено тази дейност, а не по съвместителство като счетоводители, секретари или PR. Професионалната ни организация - АДВИБ - пък провежда обучения, семинари, конференции с оглед повишаване на квалификацията на колегите, участва в обсъжданията на законопроекти. Дори през последния месец АДВИБ участва в работна група с БФБ по изготвянето на Кодекса за корпоративно управление на борсата. Участваме и в работната група по изработването на Национален кодекс за корпоративно управление.
Професията наистина се развива и хората, които я практикуват, също.
През тази година по наше предложение професията директор за връзки с инвеститорите беше включена и в Националната класификация на професиите и длъжностите. За съжаление обаче беше допуснато от страна на Министерство на труда и социалната политика несъответствие между реалното ниво на длъжността и определената в Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД) позиция. Ето защо ние отново се обърнахме към министерството, за да бъде коригирана грешката.
- Системата ЕКСТРИ ще улесни ли според Вас процеса по разпространение на информация за публичните компании?
Тази инициатива на БФБ, КФН и Централен депозитар е най-доброто, което е правено в последните години с оглед облекчаване дейността на публичните компании при разкриването на информация. Мисля, че възможността, която се предоставя за изпращане на информация в тестовия период ще бъде изключително полезна за колегите, които ще могат да преценят доколко системата е ефективна за тяхното дружество. Факт е обаче, че всички колеги подкрепят въвеждането на системата и за първи път са единодушни, че това ще повлияе положително върху дейността им. - Как оценявате Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, който ще влезе в сила от 1 януари 2007 г.? Ще допринесе ли той за по-строга регулация на пазара и какви са евентуалните му недостатъци? Асоциацията на ДВИ оценява факта, че до 2007 г. трябва да се транспонират голям брой директиви, за които други държави отделят по няколко години. Това обстоятелство обаче в никакъв случай не трябва да води до влошаване на качеството на законите, което би повлияло и на развитието на капиталовия пазар. В тази връзка при провеждане на консултациите по проектозакона ние настояхме не за буквален и рестриктивен превод на европейските директиви, а за съобразяване на приложимите в страните с развити капиталови пазари разпоредби с положението в България.
Предоставихме становище пред КФН, в което посочихме пропуските и неточностите в този закон. Някои от нашите забележки бяха отчетени, други не. Не бих могла да оценявам един закон, който все още не е започнал да се прилага, но въпреки това ще се присъединя към мнението на колегите, че текстът на закона не е достатъчно изчистистен от недефинирани и/или двусмислени понятия, от определения, които нямат общопризната и най-важното – измерима област на приложение. И въпреки това имахме нужда от този закон и мисля, че колегите от КФН за времето, с което разполагаха, са се справили добре.
- Тази година АДВИБ организира две големи събития – представяне на български компании в Лондон и конференция с чуждестранни лектори в областта на връзките с инвеститорите в София. Какво предстои?
Предстои ни още един голям международен форум - на 27 февруари 2007 г. в Лондон „Представяне на българския бизнес 2007”. Поради огромния успех и интерес към първата конференция в Лондон трите организации - британската консултантска компания Financial Services for Eastern Europe (FSSE), Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България, възнамеряват този форум да се провежда ежегодно. Ще запазим формата – в сутрешната сесия ще представим от 8 до 10 български компании, а във втората част ще бъде отделено време за обучението на българските участници от водещи британски специалисти по интересни и актуални теми. Опитът ни дава основание да очакваме засилен интерес както от страна на българските компании, така и от страна на британските инвеститори, портфолио мениджъри на водещи инвестиционни компании и банки.
В края на януари ще проведем обучение за директори за връзки с инвеститорите относно всички изменения в законодателството – предвид присъединяването на страната към ЕС, а напролет ще проведем тийм билдинг в гр. Девин с оглед укрепване на общността на директорите за връзки с инвеститорите. Очакваме финансирания по международни програми и се надяваме, че по този начин ще можем да осъществим по-интензивно обучение на директорите, повишаване на стандартите за разкриване на информация.
- Очаквате ли засилен интерес към българския капиталов пазар след януари 2007?
Бъдещото присъединяване на България към Европейския съюз неминуемо ще привлече интереса на чуждите инвеститори към българските компании – те вероятно ще се чувстват по-сигурни. Практиката показва, че инвеститорите проявяват засилен интерес към компаниите на новите членове на Евросъюза.
- Каква е ролята на директорите за връзки с инвеститорите в това отношение?
Директорът за връзки с инвеститорите следва да представя по най-добрия възможен начин компанията си – като не спестява негативните и не крие позитивните новини.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
fallback