fallback

Химимпорт: Имаме намерение да покрием целия спектър от финансови услуги

Листването на „Слънчеви лъчи България” ще е факт не по-късно от началото на 2007 г., заяви зам.-председателят на УС на Химимпорт Александър Керезов

08:57 | 19.10.06 г.

Александър Керезов. Снимка: Investor.bg

Александър Керезов е зам.-председател на Управителния съвет на „Химимпорт” АД, член на управителни и контролни органи на няколко от дъщерните му дружества и уважаван експерт в областта на корпоративното счетоводство и фирмения финансов контрол. С г-н Керезов разговаряхме относно бъдещото развитие на Химимпорт и на дружествата в неговата структура.
- Кои са приоритетните отрасли за развитие пред Химимпорт за тази и следващата година?
Всички отрасли, в които са съсредоточени стратегическите инвестиции на „Химимпорт” АД са приоритетни от гледна точка на развитието им, както в краткосрочен, така и в дългосрочен аспект. Във финансовия сектор амбициите ни са до края на 2006 г. да бъдат учредени и лицензирани животозастрахователно, здравноосигурително и управляващо дружество чрез дъщерното ни дружество „ЦКБ Груп Асетс Мениджмънт” АД, с което считаме, че ще покрием целия спектър от финансови услуги, предлагани на българския пазар.
В производствения сектор вниманието ни е концентрирано върху предстоящото листване на „Слънчеви лъчи България” ЕАД на фондовата борса, което очакваме да се случи не по-късно от началото на следващата година. В тази насока предстои и изграждането на завода за биоетанол, което е вероятно да започне през първата половина на 2007 г.
В областта на транспорта целите ни са свързани с консолидиране на „Хемус Ер” и „България Ер” като по този начин възнамеряваме да създадем една наистина модерна, високотехнологична и конкурентна национална авиотранспортна компания. В по-дългосрочен аспект очакваме и тази компания да намери достойно място сред търгуваните на фондовия пазар публични дружества.
- За колко време очаквате да стане това – консолидация и последващо листване?
Такива са амбициите и намеренията ни, които ще се опитаме да реализираме в близките няколко години.
- Кога трябва да стартира изграждането на завода за биодизел от Слънчеви лъчи България? Бихте ли ни разказали накратко за цялата инвестиция и предстоящото листване на дружеството на БФБ-София.
Заводът за биодизел вече е в процес на изграждане на територията на маслодобивния завод в гр. Провадия. Предстоящо е започването на изграждане на завод за биоетанол, като предвиденият размер на инвестицията е 50 млн. евро. Към настоящия момент сме в процес на избиране на инженерингова компания и оценка на терени.
Относно листването на „Слънчеви лъчи България” АД на фондовата борса очакваме процедурата да приключи към края на 2006 г. или най-късно – в началото на 2007 г. В момента се изготвя проспектът на дружеството, който трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор, от което зависи и протичането на цялата процедура.
- ЗПАД Армеец е друго дружество от портфейла на Химимпорт, което планира листване на борсата. Кога най-рано може да се очаква това?
Към настоящия момент ми е трудно да се ангажирам с посочване на конкретен момент, но очакванията ни са това да се случи до края на 2007 г. или в началото на 2008 г.
- Според приватизационния договор за покупката на Параходство Българско речно плаване Химимпорт ще трябва да инвестира 25 млн. евро през следващите пет години. Към какво основно ще бъдат насочени инвестициите?
Основно инвестициите ще бъдат насочени към придобиване и изграждане на модерна брегова база на Параходството, изграждане на терминали за течни товари и машини (зърнен терминал), обновяване на самоходния и несамоходен флот – придобиване на нови тласкачи и баржи.
- Планира ли Химимпорт да продава някои от дружествата си и имате ли намерения да купувате други такива?
Към настоящия момент „Химимпорт” АД няма намерение да продава никое от дружествата си, а що се касае до купуването на нови дружества – това е част от предмета ни на дейност и респективно не го изключваме като потенциална възможност за в бъдеще.
- По какъв начин мажоритарният собственик възнамерява да увеличи free float-a и планирате ли увеличение на капитала през някоя от следващите години?
На въпроса за начина, по който мажоритарният акционер смята да увеличи free float-a, аз не бих могъл да се ангажирам с конкретен отговор. Относно възможността за ново последващо увеличение на капитала на „Химимпорт” АД, такава потенциална възможност съществува, като в Устава на дружеството е изрично предвидено, че Управителният съвет има право да взема решения за увеличение на капитала до достигане на общ номинален размер от 150 млн. лв. в срок до пет години от вписване на последното изменение на устава в търговския регистър.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
fallback