fallback

Петър Василев: Индексите носят висока доходност в дългосрочен период

До края на 2006 възнамеряваме да предложим договорен фонд, който да дава възможност за инвестиции в деривати на стоковите пазари при приемливо ниво на риск, заяви инвестиционният консултант на УД Алфа Асет Мениджмънт

11:02 | 14.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Петър Василев. Снимка: Investor.bg

В сряда Комисията за финансов надзор издаде разрешение на УД Алфа Асет Мениджмънт ЕАД да организира и управлява договорен фонд Алфа Индекс Топ 15. Портфейлът на Алфа Индекс Топ 15 ще следва структурата на представения преди няколко месеца индекс Дневник 15, в който влизат 15-те най-големи и най-ликвидни компании на българския капиталов пазар. Инвестиционен консултант на компанията е Петър Василев. Той е роден през 1975 г., завършил е Стопанско управление и Счетоводство в УНСС (1998). Кариерата му започва като експерт в Държавната комисия по ценни книжа (1998 г. - 2000 г.), след което е икономически редактор на вестник “Дневник”. От 2005 е финансов анализатор в “Булброкърс” АД. Петър Василев е лицензиран инвестиционен консултант, притежаващ сертификат за придобито право за извършване на дейност като инвестиционен консултант 009-ИК/23.11.2001 г. и е бил инвестиционен консултант на множество инвестиционни посредници и дружества, сред които ИД “Надежда”, ИД “Индустриален фонд”, ИД “Златен лев”, ИП “Варчев Финанс” и др. Петър Василев е инвестиционен консултант - служител на УД Алфа Асет Мениджмънт ЕАД от неговото създаване.

Investor.bg разговаря с Петър Василев за възможностите на новата инвестиционна схема и останалите проекти на Алфа Асет Мениджмънт.

- Какви преимущества имат инвеститорите в индексни фондове?

Както знаете, индексните фондове се появяват на пазара през 70-те години на миналия век и се базират на така наречената теория за ефективния пазар. Според нея макар в краткосрочен аспект да има участници, които изкарват доходност над пазарната, в дългосрочен аспект никой не може да “бие” пазарната доходност, освен ако не разполага с вътрешна информация. Тази теория се доказва и от множество изследвания, сравняващи ръста на някои от широките пазарни индекси – S&P 500 в САЩ или FTSE-1000 във Великобритания, и средния ръст на активно управляваните инвестиционни фондове. Резултатите показват, че в дългосрочен период (15-20 години) ръстът на индексите изпреварва значително ръста на активно управляваните портфейли. Тази теория, разбира се, има своите яростни критици, най-вече в лицето на портфолио-мениджърите и финансовите анализатори, които (и то с основание) чувстват в нея заплаха срещу своя статус и позиции. Защото кой би плащал високи такси за управление при доходност, по-ниска или равна на пазарната. Така стигаме и до основните предимства на един индексен фонд – ниски разходи за управление, ниски транзакционни разходи, лесно управление и лесна оценка на резултатите от инвестирането. Например възнаграждението за управление, което “Алфа Индекс Топ 15” ще събира, ще е само 0,75% от нетната стойност на активите, докато при повечето активно управлявани фондове този процент е около 2-3 на сто.

- Защо избрахте индексът Дневник 15 за бенчмарк на първия индексен фонд в България Алфа Индекс Топ 15?

Според мен причината досега на българския пазар да не се появи индексен фонд е в начина на изчисляване на досега съществуващите индекси в България – SOFIX и BG40. При SOFIX единият от проблемите е начинът на определяне на компаниите, които влизат в него, който е донякъде субективен. Освен това поради това, че се изчислява на база пазарна капитализация, поради липсата на достатъчно големи като капитализация компании, движението му се определя в основна степен от движението на 2-3 акции. Ако например борсата реши да вкара и БТК в SOFIX, то нейното тегло ще е над 50% от целия индекс. При BG40 проблемът пък е в това, че включва прекалено много компании за нисколиквидния ни пазар, като част от тях се търгуват сравнително рядко и са лесно манипулируеми. Освен това, тъй като е ценово претеглен, по-голямо влияние върху движението му имат акциите с по-висока абсолютна цена. Всички тези проблеми са избегнати при новия индекс Дневник-15, който включва 15-те най-ликвидни и с най-висока капитализация компании с равни тегла и изчислението му се базира на процентното, а не абсолютното изменение на цените им.

- Каква приблизителна доходност очаквате от индекса в едногодишен хоризонт?

За първите шест месеца “Дневник 15” нарасна с около 10%, което е доста добър резултат. Ако тази тенденция се запази, до края на 2006, нашите очаквания са за 15-20% на годишна база.

- Какви дружества са включени в портфейла на Алфа Индекс Имоти и планирате ли включването на нови такива?

Алфа Индекс Имоти е договорен фонд, който е специализиран в инвестиции в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Инвестициите се правят по предварително заложена в правилата схема, на база дела на съответния АДСИЦ в общия капитал на всички подобни дружества. За да бъдат включени в портфейла на фонда, акциите на съответния АДСИЦ трябва да са били търгувани най-малко на 10 борсови сесии за последните 3 месеца. Към настоящия момент на тези изисквания отговарят 12 дружества, които са включени в нашия портфейл. Ако до края на годината и други акции покрият този критерий, те ще бъдат включени в портфейла на фонда.

- Каква е нетната стойност на активите на Алфа Индекс Имоти към момента и колко очаквате да достигнат в края на годината?

За по-малко от три месеца активите на “Алфа Индекс Имоти” достигнаха около 2,42 млн. лв., като очакваме до края на годината тази сума да нарасне до около 5 млн. лева.

- Какви са Вашите очаквания за развитието на пазара на недвижими имоти в България след присъединяването на страната към ЕС?

Не очаквам някакво сериозно отражение на самия акт на присъединяване към ЕС върху пазара на недвижими имоти, тъй като този факт отдавна е калкулиран в цената на имотите. По-скоро е възможно дори леко охлаждане на еуфорията на някои продавачи, които очакват на 2 януари цените да скочат с поне 20%. Пазарът на имоти ще се диференцира все повече по отношение на качеството на имотите, предлагането ще става все по-голямо и купувачите ще са в по-добро положение отколкото сега. Качествените и с добро местоположение имоти ще продължат да поскъпват, макар и по-бавно от досега, а при ниския сегмент имоти дори може да се наблюдава и спад. Презастрояването в някои зони също ще влияе негативно върху поскъпването.

- Планирате ли създаването на нови инвестиционни продукти в близко бъдеще или ще съсредоточите вниманието си върху двата съществуващи?

До края на 2006 г. възнамеряваме да предложим на инвеститорите и трети договорен фонд, който да им позволи да се възползват от възможността за инвестиции в деривати на стоковите пазари при приемливо ниво на риск. Считаме, че това е една инвестиционна възможност, която все още липсва на нашия пазар и ще бъде приета добре от инвеститорите, особено при рекордните нива на петрола и останалите стоки на световните борси. За да покрием целия спектър от инвестиции, най-вероятно ще пуснем за по-консервативните инвеститори и фонд за инвестиции в облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 30.08.22 г.
fallback