fallback

„Токуда Болница София“ получи сертификат за инвеститор първи клас

Общият обем инвестиции в болницата е над 100 млн. евро и проектът трябва да приключи до ноември

17:23 | 18.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев връчи сертификат за инвеститор първи клас на Токушукай Медикъл Корпорейшън за инвестиционния проект „Токуда болница София“ на церемония по случая днес.

Общият обем инвестиции в болницата е над 100 млн. евро. Първата фаза от проекта, която включва 500 легла, ще бъде завършена през септември 2006, а втората – през ноември.

Това е първата болница извън Япония на корпорацията, която планира да изгради още 200 болници в цял свят.

Според изпълнителния директор на болницата Росен Панов за този проект България се е състезавала със световни столици като Москва, Сеул, Пекин и Варшава.

Общата площ на сградата е 27 300 кв. м, а застроената площ - 51 270 кв. м. Целият проект предвижда изграждането на два корпуса на девет етажа с общо 1 000 болнични легла.

На въпрос на журналисти дали болницата ще работи със Здравната каса Панов отговори, че в това отношение тя не е по-различна от останалите болнични заведения. Мисията на Токушукай Медикъл Корпорейшън тук е, подобно на нейната практика в Япония, да обслужва всички пациенти, независимо от пол, възраст и социално положение.

Компанията има за цел да превърне болницата в една от най-модерните в региона, а и в Европа. Въпреки че тя е предназначена предимно за български граждани, инвеститорите имат планове и за развитие на международна дейност, като привличат пациенти от околните страни, както и от останалите европейски държави, и по този начин да я превърнат в международно здравно заведение.

Това ще стане възможно с модерното оборудване, което Токушукай планира да използва.

По думите на Панов болницата ще разполага с два линейни ускорителя, които се използват в кардиохирургията. В момента в България функционира само един такъв уред. Освен това ще има и позитронно-емисионен томограф, какъвто най-близо до страната понастоящем има в Унгария.

Наред с това здравното заведение ще отговаря на всички изисквания за университетска болница. Тя ще разполага с конферентни и семинарни зали, лаборатории и библиотека.

Болницата ще бъде многопрофилна с почти всички клинични отделения, ще разполага с 12 операционни зали и ще осигури работа на над 1 000 души.

Токушукай Медикъл Корпорейшън е основана през 1973 г. и в момента има 300 здравни заведения и персонал от 20 хил. души.

Нейният собственик Торао Токуда е също мажоритарен акционер на Токуда Банк АД, София.

След пресконференцията изпълнителният директор на Токушукай Медикъл Корпорейшън Такао Сузуки отговори на няколко въпроса на Investor.bg.

- Как се спряхте на България за тази инвестиция?

Много хора ми задават този въпрос. Имахме много добри контакти с г-н (Румен) Сербезов, който е бил посланик на България в Япония в продължение на 13-14 години. Той има много добри познания за нашата страна, а също е и близък приятел на д-р Токуда. Още преди 13 години Сербезов настоя д-р Токуда да построи болницата тук. Токуда посети България и се срещна с президента, министър-председателя и обеща проектът да се осъществи тук.

- Значи причините са по-скоро лични и субективни?

Да, винаги е така. Както ние казваме - това е като брак по любов.

Друга причина е обаче, че нивото на подготовка на българските медицински кадри е много високо. Много от тях идват в Япония и забелязваме, че професионализмът им е на по-високо ниво от това на много други, които посещават страната ни. Когато правиш инвестиция „на зелено“ това е много важно, защото трябва да имаме доверие и сигурност на кого поверяваме управлението на такава болница.

Тази болница не е предназначена единствено за българските пациенти. Ние се надяваме, че тя ще функционира и като квалификационен център за региона, а също и за африканските страни. Мисля, че това е много сериозен проблем – много лекари идват в Япония от най-различни африкански страни като Конго, Танзания, Кения, Южна Африка и виждаме, че нивото на повечето от тях е много ниско. Ако в България има един такъв център, те може да се обучават тук и няма да е нужно да пътуват толкова дълго разстояние (до Япония).

- Планирате ли да доведете японски специалисти тук? 

Ако е необходимо. На някои места лекарите в Япония са много квалифицирани и образовани, но другаде, както например в по-малките населени места, не толкова. Така че може би е добра идеята за обмяна на кадри.

- Кога трябва да приключи втората фаза на Токуда болница София?

През ноември. Имаме планове да отворим първата част през август. Планираме голяма церемония по отварянето с гости от целия свят.

- Споменахте, че смятате да построите 200 болници извън Япония. Имате ли планове кога и къде може да бъдат следващите ви проекти?

Това е труден въпрос. И сега имаме здравни заведения в Бразилия, Индонезия и Тайланд, но това е първата болница извън Япония. Може би втората ще бъде във Филипините. От тяхното правителство се свързаха с нас и имаме планове там от много години, но досега нищо конкретно.

- А в някоя друга европейска държава планирате ли проекти? 

Все още не може да се каже. Трябва да видим как ще тръгне тази болница и как ще се развият нещата.

- А имате ли планове за някакви други здравни заведения в България?

Нашата политика е всички средства, които се генерират от България, да бъдат реинвестирани отново тук. Може би ще отворим по-малки центрове в провинцията – например със 100-200 легла.

- По отношение на финансирането на проектите - собствени средства ли използвате или кредити?

Ние се ползваме с доверието на банките навсякъде, където имаме дейност. Затова и тук, ако успеем да спечелим доверието и проектът ни бъде реализиран успешно, когато инвестираме в други страни не е нужно да влагаме директно средства, защото банките ще бъдат склонни да ни отпуснат кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
fallback